Matchinfo

GAIS

GAIS

1

Kalmar FF

2
Allsvenskan söndag 2 september @ 15:00

Från SvenskaFans, skrivet av Simon Kostofski:

GAIS förlorade mot Kalmar under söndagen på Gamla Ullevi med 1-2 (0-1) inför den pinsamma publiksiffran 2 848 personer. I och med Gefles seger idag så är GAIS hela elva poäng bakom Gefle och endast ett mirakel kan vända detta nu.

Bara för att reda ut en grej: Publiksiffran idag var på 2 848 personer och jag tycker inte att man kan gå med högt huvud om man inte var på matchen för någon anledning alls – oavsett hur dåliga vi är. Nog med den saken…

För på plan var det riktigt dåligt. Man har väl insett att det kört sedan en lång tid tillbaka men ändå har man alltid en gnutta hopp – för hoppet är det sista som överger en. Men det jag och vi andra 2 847 personerna såg idag var inte acceptabelt.

Den här matchen var, om något, den som vi bara skulle vinna och visa vägen. Kriga för klubben och bara gå in och kötta. Men idag så visade upp det spelet vi har gjort tidigare under säsongen och speciellt då under de senaste matcherna. Anfallsspelet saknar tyngd (läs: Erik Johansson!!!!!) och fart. Och när vi väl har spelare i den första halvleken i Linus Tornblad och Jakob Olsson som går på djupet så får dom inga passningar från de centrala mittfältsspelarna, som istället väljer att köra en klassisk sidledspassning till närmaste ytterback eller yttermittfältare. Förra året hade de passningarna levererats.

Vi började bra de första 10 minuterna faktiskt och hade en hel del fina variationer i anfallsspelet. Romarinho inledde med ett skott som gick tätt utanför den vänstra stolpen. Men sedan började Kalmar sakta men säkert ta sig in i matchen. Och Dime Jankulovski visade upp ett helt fantastiskt målvaktsspel som räddade oss från förnedring. Vilka räddningar Dime gjorde i den första halvleken! Tre kanonlägen för Kalmar parerade Dime under den första halvleken och briljerade totalt. Och han var fingertopparna ifrån att ta Erik Israelssons magiska skott i den 37:e minuten – men Israelssons skott letade sig in i Dimes vänstra kryss och 0-1. Drömträff!

Innan målet var Fredrik Lundgren tvungen att bryta pga en skada och troligen så kommer vi inte få se honom på plan under en tid framöver, då det kan handla om en bristning. Istället fick Richard Spong entra planen som mittback och göra sin första A-lagsmatch på flera år! Kul att se honom på plan igen!

Statistiken i halvtid var talande. GAIS förde spelet med 61 procents bollinnehav men hade noll skott på mål (!) under den första halvleken.

Och kallduschen kom tidigt i den andra halvleken när Abiola Dauda fick en djupledsboll som han sprang på. Försvaret är väldigt passivt och istället för att ta Dauda, som hade bollen till vänster i straffområdet, så valde samtliga spelare att springa in centralt i fall ett inlägg skulle komma. Dauda passade dock på att utnyttja detta genom att göra som en anfallare gör – nämligen skjuta på mål. Och bollen letade sig in bakom Dime och 0-2 till Kalmar. Svårare än så var det inte.

Wanderson hade sedan ett gyllene läge att göra 1-2 när han tog sig förbi en försvarare och ställdes ensam mot målvakten. Men hans skott letade sig utanför och det var där vi verkligen åkte ur kändes det som. Wanderson tog dock hand om en hörna i den 71:a minuten som Erik Johansson var högst på och nickade in i mål. Bra hörna och mycket bra av Erik Johansson. Cirka 20 minuter kvar och vi har fanimej chansen att kvittera!

Men det är ju som det är i laget och med dåligt självförtroende blir det svårare att trycka in bolljäveln i mål – så enkelt är det. Wandersons frispark i slutet av matchen var oerhört nära att resultera i mål när Mirza Mujcic touchade bollen som höll på att ställa Berisha i målet – men KFF-målvakten gjorde en kalasräddning och när ingen var med på returen så kunde alla GAIS-supportrar andas ut igen och vandra med tunga steg hem.

Jag är inte utbildad tränare – även om det är något som antagligen kommer ske i framtiden – men det jag hade gjort nu är att ta in lite nytt blod i laget, det vill säga spelare som inte har spelat så mycket nu pga skador och diverse anledningar. Spelare som Malkolm Moënza, Gzim Istrefi, Eric Bassombeng, Richard Spong, Joakim Edström m fl bör få mer speltid nu för att de är sådana spelare som är hungriga när de är på plan och vill ha speltid för att de inte har fått det tidigare under året.

Erik Johansson var vår bästa utespelare på planen – men om Ekunde är tillbaka till nästa match vill jag se Erik som en targetspelare på topp á la Andy Carroll. Jag vet inte hur många som såg lördagens Premier League-match mellan West Ham-Fulham men så som Carroll fördelade bollar med sina nickskarvningar och så som han fördelade bollar på marken hade varit guld värt att ha i vårt lag just nu – och faktum är att Erik Johansson hade klarat den uppgiften med bravur, det är jag säker på. Tyngden i anfallsspelet är bortblåst och vi måste ha det i laget just nu. Vi kan inte spela på marken hela tiden och bara vara centrerade i vårt tänkande att spela anfallsfotboll. Vi utnyttjar inte alls några ytor på kanterna och vi kan ju inte fördela bollar i luftrummet då vi inte har någon som kan nicka på topp.
Sedan vill jag flytta upp Jesper Florén på yttermittfältet då han har en mycket bra inläggsfot. Eric Bassombeng får ta plats på den andra kanten och Wanderson ska vara släpande bakom Erik.

GAIS 1 - 2 Kalmar FF

  • söndag 2 september 2012 @ 15:00
  • Allsvenskan 
  • Åskådare: 2848
  • Domare: Johan Hamlin
MÅL AST
12 8 Richard Spong Fredrik Lundgren
13 31 Markus Gustafsson Reuben Ayarna
14 9 Peter Ijeh Linus Tornblad
15 21 Eric Bassombeng
16 16 Enis Maljici
17 11 Gzim Istrefi
18 35 Oliver Gustavsson
4
Matcher
1
Vunna
1
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

23 jun 11 19:00 Allsvenskan Kalmar FF - GAIS 2 - 1
14 aug 11 16:30 Allsvenskan GAIS - Kalmar FF 1 - 0
04 maj 12 19:00 Allsvenskan Kalmar FF - GAIS 2 - 2
02 sep 12 15:00 Allsvenskan GAIS - Kalmar FF 1 - 2