Matchinfo

GAIS

Östersunds FK

2

GAIS

0
Superettan lördag 24 augusti @ 15:00

Från SvenskaFans, Victor Hammarstrand:

GAIS stod för en riktigt dålig insats när de besegrades av nykomlingen Östersunds FK.

     När Östersund gästade Gamla Ullevi i våras så stod GAIS för en riktigt dålig insats och Östersund kom att enkelt vinna med 3-1. Inför dagens möte på Jämtkraft arena så var det två lag i var sin del av tabellen som möttes, Östersund kämpar för att undvika kvalsplatsen medan GAIS greppar efter de sista halmstråna till det Allsvenska kvalet. När matchen väl blåstes igång så var det tyvärr bara ett lag som var med på denna premiss.

I den officella startelvan som publicerades innan match så stod Daniel Mendes uppskriven i anfallet, men när matchen sparkades igång så saknades han på plan. En krånglande ljumske tvingade GAIS att vila Mendes och ersattes av Richard Spong. Uppställningen liknade ett 4-4-1-1 där Drugge spelade som släpande anfallare bakom Joel.

     Efter att de första fem minutrarna gett hopp om att GAIS skulle studsa tillbaka efter de dåliga insatserna på de senaste matcherna så tog Östersund över matchen helt. GAIS föll djupt i banan och Östersund tilläts föra matchen utan att GAIS lyckades få till någon som helst press. Detta i kombination med Östersunds numärera övertag på mittfältet ledde till att Östersund kom till chans gång på gång. Ofta genom skott utifrån när försvar och mittfält tappade press och markering på sin motståndare vilket gav norrlänningarna flertalet bra skottlägen. Den andra halvan av första halvlek kan summeras som ett bombardemang av distansskott mot Vaiho som gång på gång parerade både bra och sämre avslut. Då GAIS gång på gång tappade mittfältet så lyckades de inte heller bygga något anfallsspel, ett fåtal långbollar mot Joel sammanfattade GAIS offensiva försök i den första halvlek.

När det blåstes av för halvtid så summerades skottstatistiken mot mål som 11-1 i Östersunds favör.

I den andra halvlek hoppades nog många på en förbättring hos de grönsvarta, men någon sådan gick inte att finna. Mittfältet låg alldeles för lågt och presspelet föreföll obefintligt. När GAIS väl återerövrade bollen så var passningsspelet för dåligt och Östersund kunde anfalla gång på gång. I den 50:e minuten räddar Vaiho sitt andra friläge för dagen, men det skulle bara dröja en halv minut innan olyckan var framme. Efter ett inspel från Östersunds sida misslyckas Augustsson med bortnickningen och bollen hamnar i en perfekt båge framför ’Ammar Ahmed i Östersund, som med en precis volley kunde placera bollen i Vaihos högra hörn. 1-0 till Östersund och det var mer än rättvist.

Efter målet så sänks tempot i matchen rejält, Östersund spelar ett bra och tätt defensivt spel och vill uppenbarligen satsa på kontringar. På detta vis skapas flertalet farliga lägen där Vaiho får visa framfötterna både en och två gånger. Riktigt nära 2-0 var det i den 64:e minuten när försvaret återigen slarvar med en rensning och Östersunds anfallare Taylor Morgan får iväg ett stenhårt skott i ribbans underkant.

I ett försök att förändra matchbilden så genomför GAIS ett dubbelbyte i den 66:e minuten. Ut går de två kantspringarna Hampus Andersson och Malkolm Moenza, in kommer Marcus Översjö och Patrik Wallin. I och med detta byte så genomför GAIS även ett par taktiskt förändringar. Björn Andersson flyttas upp i anfallet och Översjö ersätter honom i backlinjen. Med ett centrerat diamantformat 4-4-2 lyckades GAIS något bättre än tidigare och det ska sånär ge utdelning.
Minut 76 och efter ett bra inlägg nickar Joel bollen till Björn som väggar tillbaka bollen till Joel som nickar in den i mål, målet blir dock bortdömt för offside, en avblåsning som kan beskrivas som tveksam.

GAIS har stora problem med att skapa chanser den sista kvarten, trots att man flyttar fram mycket spelare i straffområdet. Matchen skall dödas helt och hållet när GAIS tappar boll på mittplan på tilläggstid och friställer en Östersunds-spelare. Friläget är från halva plan och Vaiho gör sitt bästa för att avvärja även detta läge, men avslutet är iskallt och 2-0 ett faktum.

Likt flera av de senaste matcherna så faller GAIS alldeles för djupt och ger motståndarna allt för stora ytor att arbeta på. Försvarsspelet kan bäst liknas vid ett handbollsförsvar där hela laget står parkerade framför eget straffområde medan motståndarna passar runt bäst de vill. Presspelet är alldeles för dåligt och Joel förblir ensam på topp när Mendes saknades i startelvan. ”Tarra” och Dime har mycket att jobba på inför den viktiga derbymatchen mot Örgryte i nästa vecka.

Bäst på plan? Tommi Vaiho. Efter honom? Ingen.

Östersunds FK 2 - 0 GAIS

  • lördag 24 augusti 2013 @ 15:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 3742
  • Domare: Lars Olsson
MÅL AST
12 4 Mirza Mujcic
13 29 Daniel Mendes
14 25 Marcus Jakobsson
15 27 Patrik Wallin Hampus Andersson
16 6 Marcus Översjö Malkolm Moenza
17 12 Adnan Maric
18 35 Oliver Gustavsson
8
Matcher
0
Vunna
1
Oavgjorda
7
Förlorade

Tidigare möten

26 apr 13 19:20 Superettan GAIS - Östersunds FK 1 - 3
24 aug 13 15:00 Superettan Östersunds FK - GAIS 2 - 0
26 maj 14 19:20 Superettan GAIS - Östersunds FK 1 - 3
24 sep 14 19:00 Superettan Östersunds FK - GAIS 2 - 1
20 apr 15 18:45 Superettan GAIS - Östersunds FK 1 - 1
04 okt 15 16:00 Superettan Östersunds FK - GAIS 4 - 0
11 mar 18 17:00 Svenska Cupen Östersunds FK - GAIS 1 - 0
29 feb 20 14:30 Svenska Cupen Östersunds FK - GAIS 4 - 0
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914