Matchinfo

GAIS

IK Brage

0

GAIS

4
Superettan torsdag 6 juni @ 19:00

Från SvenskaFans, Simon Kostofski:

GAIS tog en storseger mot Brage på Sveriges Nationaldag när man vann på Domnarsvallen med hela 4-0. Bortalaget ledde med 1-0 i halvtid utan att imponera men tog tag i spelet i den andra och gjorde det tre mål till.

     GAIS tog sin fjärde tredjepoängare på de senaste fem matcherna när man besegrade Brage under torsdagen med hela 4-0. GAIS, som för dagen bar sina röda bortatröjor, gjorde en ganska svag första halvlek men gick trots det in till halvtidsvila med en uddamålsledning – en ledning som sedan utökades tre gånger om.
Det var föga överraskande att Thomas Askebrand körde med exakt samma uppställning som i segern mot Assyriska senast. Likt matchen mot AFF, innan regnet föll ner, så började man också lite svagt. Brage tog kommandot direkt och bara öste på. Man hade fina kombinationer och Dulee Johnson kändes farlig hela tiden. Tommi Vaiho fick visa upp sina kvalitéer som målvakt och gjorde tre högklassiga räddningar i den här matchen också som hindrade hemmalaget från att göra ett mål. Dulee Johnson var nära med ett skott inne i straffområdet men Vaiho visade klass och tog den bollen. Sedan hade norrmannen Mats Moldskred ett mycket fint skott utifrån som Vaiho fick tippa över ribban.
GAIS hade problem i presspelet och låg väldigt långt ner i sina positioner så man chansade mest på långbollar när man väl vann boll på mitten eller erövrade bollen efter slarv av Brage-spelarna. Man skapade dock en hel del hörnor efter bra arbete från yttrarna samt anfallarna och Björn Andersson hade en nick efter en hörna av Hampus Andersson som kunde ha resulterat i ett mål men målvakten Bryan Meredith stod rätt den gången.

     Brage fortsatte att försöka skapa chanser men hade problem i avslutsningslägena eller i den sista avgörande passningen. Då passade GAIS på att kontra och Joel Johansson avancerade framåt med bollen med drygt nio minuter kvar av den ordinarie speltiden av den första halvleken. Joel hade bollen på högerkanten och drog en passning in till straffområdet. Andreas Drugge kom farande och slängde sig för att nå bollen men fick inte någon träff. Bollen fortsatte dock att rulla och Adam Eriksson dök upp och petade in sitt första mål i GAIS-tröjan. Riktigt kul för den unge mittfältaren som gjorde en bra match.
Till den andra halvleken kom GAIS ut som ett bättre lag. Spelmässigt såg det lite bättre ut och man vann lite mer boll på mittfältet och vågade gå in i press på bollhållaren. Det resulterade i att man skapade lite mer och fick lite hörnor som man försökte utnyttja. Men trots att hörnorna var riktigt bra slagna signerat Hampus Andersson så hade man svårt att få in bollen i mål.
Men i den 62:a minuten skulle GAIS uttöka sin ledning. Andreas Drugge har bollen på högerkanten och väggspelar elegant med Joel Johansson och Drugge drar på ett fint placerat skott inne i straffområdet som går in i mål. 2-0 och vilt jubel från Drugge som sprang fram till den tappra bortaklacken.
Vid ställningen 2-0 så sprang sig Joel Johansson fri och sprang mot bollen som var vid straffområdet. Målvakten Bryan Meredith ska fram och ta bollen men nuddar Joel och domaren pekade på straffpunkten och visade dessutom ut den förre Seattle Sounders-målvakten. Ser man reprisbilderna så är straff ett rimligt beslut men utvisningen var lite väl hårt dömt, speciellt med tanke på att Joel förstärker. Men friläge var det och enligt regelboken ska han visas ut. In istället kom den orutinerade målvakten Tim Carsting som fick ställas mot Andreas Drugge vid straffpunkten. Den sistnämnde gjorde inga misstag när han klev fram och satte dit sitt andra mål för dagen och sitt sjätte för i år. 3-0.

     GAIS hade inga problem med att kontrollera matchen sedan och man rullade väldigt mycket boll sedan. Ett par byten gjordes, bland annat så fick Calum Angus kliva av med lite smärta på baksida lår och Malkolm Moënza fick kliva in. Och just Moënza gjorde ett perfekt inlägg till Joel Johansson i den 78:e minuten som nickade in sitt tredje mål för säsongen. 4-0 och det var väldigt längesen som GAIS hade dessa siffror till sin fördel i seriespel. Det var för övrigt mot Trelleborg den 9 april 2011. Och segersiffrorna mot Brage blev precis som för drygt två år sedan – 4-0.
Sammanfattningsvis så gör GAIS en bra andra halvlek men en liten svagare första. Effektivt är ordet för dagen med GAIS-ögon sett och det var verkligen roligt att se att man kunde göra mer än ett mål i en match. Fyra mål är inte fy skam och det är något att bygga vidare på.
Extra plus går till Tommi Vaiho, som gör ett par finfina räddningar åter igen och visar hög klass just nu. Jesper Florén visar även han hög klass i många ageranden och blir viktig framöver. Adam Eriksson sticker ut bland mittfältarna och gör ett fint jobb på sin kant. Joel Johansson ska även han få ett extra plus för sitt enorma slitande. Stabil insats av samtliga spelare matchen igenom och mycket kul att de har funnit varandra bättre på planen nu. I övrigt var det kul att Adnan Maric fick speltid igen, blir intressant att följa hans utveckling i GAIS.

IK Brage 0 - 4 GAIS

  • torsdag 6 juni 2013 @ 19:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 1936
  • Domare: Lars Olsson
MÅL AST
12 18 Linus Tornblad Richard Spong
13 26 Malkolm Moenza Calum Angus
14 12 Adnan Maric Andreas Drugge
15 19 Fredrik Jonsson
16 35 Oliver Gustavsson
8
Matcher
1
Vunna
4
Oavgjorda
3
Förlorade

Tidigare möten

06 jun 13 19:00 Superettan IK Brage - GAIS 0 - 4
06 okt 13 17:00 Superettan GAIS - IK Brage 0 - 0
20 apr 18 19:00 Superettan IK Brage - GAIS 1 - 1
06 aug 18 19:00 Superettan GAIS - IK Brage 1 - 1
19 apr 19 16:00 Superettan GAIS - IK Brage 0 - 3
30 aug 19 19:00 Superettan IK Brage - GAIS 1 - 1
28 jun 20 14:30 Superettan GAIS - IK Brage 0 - 1
16 sep 20 19:00 Superettan IK Brage - GAIS 2 - 1