Matchinfo

GAIS

Ängelholms FF

1

GAIS

1
Superettan fredag 19 april @ 19:20

Från SvenskaFans, Victor Hammarstrand:

Trots ett tidigt rött kort och spel 10 mot 11 så kämpade GAIS förtjänstfullt och var en hårsmån ifrån att åka hem från Skåne med alla tre poäng.

      Efter att ha avhandlat både hemma- och bortapremiär så var det nu dags för vardag och vad som kan tyckas vara en av Sveriges osexigaste bortamatcher. På Ängelholm IP i norra Skåne stod mittentippade Ängelholm FF för motståndet inför blott 578 åskådare varav en stor del var tillresta GAISare. Matchen inleddes lika osäkert som det på förhand varit hur det egentligen skulle gå och både lagen trevade efter en klar anfallsidé, men till sist var det GAIS som tog kommandot och tilläts kontrollera spelet. Anfallsförsöken var inledningsvis sprungna ur långbollar från backlinje eller mittfält mot Linus Tornblad och Joel Johansson som gjorde sitt bästa för att dra isär Ängelholmsförsvaret. Det skulle dock vara hörnor som skulle komma att bli GAIS främsta vapen under matchens första tredjedel, där bland annat Andreas Augustsson fick ett riktigt bra läge mitt i straffområdet men mittbacken fick inte kontroll över fötterna eller bollen och chansen rann ut i sanden. Bara minuten senare var det dags för nästa farlighet när Adam Eriksson slingrade sig förbi sin försvarare strax utanför Ängelholms straffområde och försökte bända in bollen i målvaktens bortre hörn, tyvärr smet bollen decimetern utanför.

      Tyvärr var det inte GAIS målchanser som skulle komma att stå i fokus efter den första halvleken utan istället ett väldigt tufft rött kort som drabbade Andreas Augustsson efter 27 minuters spel. Kortet kom efter en löpduell på mittplan där Andreas Grahm kämpade mot sin namne om att nå först på en djupledsboll, efter några meter föll dock Grahm ihop efter att mer eller mindre ha sprungit in i Augustssons armbåge i brösthöjd. När de flesta förväntade sig frispark och kanske ett gult kort så visade istället domaren upp det röda kortet till en mycket förvånad Andreas Augustsson. Istället för att gå över till ett 4-4-1-system så valde Askebrand att ligga kvar med två anfallare och istället reducera mittfältet till tre man och Malkolm Moenza fick ta över Kenneths västerbacksposition medan denna flyttade in i mittförsvaret. Det var solklart att GAIS gick för tre poäng det röda kortet till trots. Inledningensvis tappade GAIS initativet men utöver några halvchanser så lyckades inte Ängelhom omsätta sitt bollinnehav till något nämnvärt. GAIS spelade rutinerat av den första halvleken på ett imponerade sätt.

     Inför den andra halvleken kom det byte som många kanske hade förväntat sig direkt efter det röda kortet, Calum Angus ersatte Malkolm Moenza och Kenneth Gustavsson fick återigen ta steget ut på vänsterbacken. Ängelholm tilläts att hålla i bollen men det hårt arbetande GAIS-försvaret lyckades styra skåningarnas anfallsförsök till långskott som oftast landade närmre hörnflaggan än att hota Vaiho i GAIS-målet. GAIS anfallsförsök kom främst genom ett smart och snabbt omställningsspel där djupledsbollar på det hårt slitande anfallsparet satte skräck i Ängelholmsförsvaret. Taktiken skulle även ge utdelning i farliga målchanser där Joel Johansson i den 57:e minuten kom helt ren med målvakten men efter att ha krånglat till det för sig själv blev det inte mer än inspark. Bara minuter senare var det dags för nästa GAIS-läge när Linus Tornblad kämpade sig förbi sin försvarare i straffområdet och kom fri mål målvakten från dålig vinkel, men tyvärr var avslutet för svagt och målvakten kunde styra undan.
Ängelholm kändes helt ofarliga trots spelövertag och det kändes inte alls omöjligt att GAIS skulle kunna vinna matchen, denna känsla förstärktes rejält i den 77:e minuten då GAIS tilldelades en straff efter att Joel Johansson rivits ned i straffområdet. Andreas Drugge stegade säkert fram och satte bollen i målvaktens högra hörn och gjorde därmed sitt andra raka mål i årets Superetta. Tyvärr skulle glädjen (som så många andra gånger den här säsongen) bli kortvarig, blott tre minuter efter att GAIS tagit ledningen så skulle det smälla till i det andra målet. Ängelholms Martin Andersen tog snyggt ned bollen utanför straffområdet och smällde till på en volley som borrade sig i det bortre hörnet, helt otagbar för Vaiho som i övrigt gjorde en riktigt bra match.

     Efter målet så kom varken GAIS eller Ängelhom med någon vidare offsensiv forcering och matchen slutade inte helt oväntat oavgjord. Att vara en hårsmån från att vinna en match på bortaplan trots att ha spelat 10 mot 11 i nästan en timme är givetvis godkänt, men det var framför allt sättet som GAIS genomförde matchen som var imponerande. Istället för att backa hem och freda sitt mål så satsade GAIS på att vinna matchen, ett väldigt lyckat beslut från tränarsidan som omsattes på ett bra sätt av spelarna. Det blev också tydligt hur farliga våra anfallare är när de får hota i djupled, både Linus och Joel är oerhört snabba och kämpade sig till flera farliga lägen och visade stor löpvilja matchen igenom. Även mittfältet skall ha en eloge efter att sitt numerära underläge till trots ha kämpat på så pass väl att det knappt märktes att vi var en man mindre. Ett mindre orosmoln gäller än en gång försvaret som stundtals var alldeles för tafatt och ledde till att Ängeholm lite väl enkelt kunde dribbla sig förbi både en och två spelare i GAIS straffområde utan att bli av med bollen.

Det tåls även att kommentera att utöver det röda kortet så var domarinsatsen extremt svajlig och kompensationsförsöken efter det röda kortet var tydliga. Det är inte bara spelarna och planerna som är sämre i Superettan, även domarna tenderar att hålla en lägre nivå. Något som vi fick uppleva på nära håll även idag.

Ängelholms FF 1 - 1 GAIS

  • fredag 19 april 2013 @ 19:20
  • Superettan 
  • Åskådare: 578
  • Domare: Nermin Cisic
MÅL AST
12 13 Calum Angus Malkolm Moenza
13 5 Jimmy Tamandi
14 7 Jeffrey Aubynn Linus Tornblad
15 14 Mohammed Abdulrahman
16 27 Patrik Wallin Hampus Andersson
17 12 Adnan Maric
18 35 Oliver Gustavsson
5
Matcher
4
Vunna
1
Oavgjorda
0
Förlorade

Tidigare möten

21 jul 14 19:20 Superettan GAIS - Ängelholms FF 1 - 0
19 maj 15 19:20 Superettan Ängelholms FF - GAIS 1 - 3
24 sep 15 19:00 Superettan GAIS - Ängelholms FF 2 - 2
22 maj 16 15:00 Superettan GAIS - Ängelholms FF 7 - 0
20 sep 16 19:00 Superettan Ängelholms FF - GAIS 1 - 5
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914