Matchinfo

GAIS

GAIS

3

Degerfors IF

1
Superettan lördag 13 april @ 16:00

Från SvenskaFans, Simon Kostofski,

GAIS tog en trepoängare hemma mot Degerfors under lördagen. Matchen slutade 3-1 och hemmalaget visade upp ett fint anfallsspel under delar av matchen.

     Det var första gången sedan den 22 April 2012 som GAIS tog en ligaseger. Hemmalaget besegrade Degerfors under lördagen med 3-1 inför den usla publiksiffran 3 298 personer och bjöd emellanåt på ett mycket fint anfallsspel som vi supportrar inte alls har blivit bortskämda med de senaste.
Thomas ”Tarra” Askebrand valde att ersätta Kenneth Gustafsson (avstängd) med Mirza Mujcic på vänsterkanten. Samtidigt så fick Patrik Wallin byta kant till en vänsterkant jämfört med senast mot Varberg och Hampus Andersson kom in på en högermittfältsplats. Linus Tornblad fick chansen på topp tillsammans med Joel Johansson – en önskning från flera GAIS-supportrar innan matchen och det skulle bli ett lyckat drag.

     GAIS började matchen ganska bra och man sökte ofta centralt eller till högerkanten, där firma Jesper Florén och Hampus Andersson huserade. Degerfors hängde på och även dom hade en klart godkänd inledning av matchen. De grönsvarta började dock ta över mer och det skulle redan ramla in ett mål efter bara kvarten spelad. Linus Tornblad bröt sig loss när han fick en bra passning av utmärkte Jesper Florén och drog på ett hårt skott som målvakten inte kunde ta. 1-0 och en mycket bra individuell insats signerat Linus.
Efter målet fortsatte GAIS att skapa en hel del och oroa Degerfors. Joel och Linus bjöd på massa fina anfallskombinationer, Andreas Drugge gjorde flera fantastiskt fina passningar, Jesper Florén och Hampus Andersson gjorde det jättebra på högerkanten och Adam Eriksson jobbade på bra bredvid Drugge. Dock så tog gästerna över mer och mer efter 30 minuters spel och radade upp lägen. GAIS-bekantingen Amadaiya Rennie utmanade Mirza Mujcic hela tiden och gjorde det riktigt bra. Samtidigt så fungerade deras anfallsspel väldigt bra och det var egentligen bara Tommi Vaiho som stod i vägen för gästerna. Hemmalaget tappade mycket boll på mitten och länken mellan försvar och anfall var inte helt samspelta kunde man se.

     Precis innan halvtidsvila skulle GAIS göra mål och det kom väldigt oväntat mitt i DIF:s press. Linus Tornblad väggspelade snyggt med Joel Johansson och den förstnämnda bröt sig fri och sprang mot mål. Han kom fri med målvakten och chippade över honom. Bollen gick långsamt mot mål men farande kom Joel Johansson som nickade in bollen i mål. Vilket fint anfallsspel men framförallt en underbar vilja av Joel Johansson. 2-0!
Degerfors började den andra halvleken på ett bra sätt och GAIS tvingades att ligga rätt i försvarspositionerna och hoppas på att ställa om när man vann boll. Men i den 59:e minuten skulle GAIS uttöka sin ledning ytterligare en gång. Andreas Drugge tog hand om en frispark långt ute till vänster i planen. Han gjorde ett inlägg mot spelarna inne i straffområdet – men August Strömberg i DIF:s målmissbedömde situationen och bollen gick direkt in i mål. 3-0 och ett välförtjänt mål för Andreas Drugge, som var en av matchens bästa spelare tillsammans med Joel Johansson och gästernas Amadaiya Rennie.

     Tung uppförsbacke för Degerfors som fortsatte att flytta upp laget och försöka göra mål, något som de ska ha beröm för. GAIS bytte in Jeffrey Aubynn i den andra halvleken till förmån för 1-0-skytten Linus Tornblad och man flyttade upp Andreas Drugge som en släpande forward och spelade en variant på 4-2-3-1. Även Malkolm Moënza fick entra planen till förmån för Hampus Andersson, som var riktigt bra i matchen. Och Adnan Maric fick hoppa in i slutet, bara 16 år ung.
GAIS hade flera bra lägen att göra 4-0 på. Joel Johansson sprang sig fri många gånger men har lite svårt i avslutningsmomenten fortfarande, något som bör förbättras framöver. Men två mål på två matcher för anfallaren är en bra start ändå och anfallsspelet lovade ju gott efter dagens match.
I slutet så fick Degerfors in en reducering. Amadaiya Rennie snurrade upp Mirza Mujcic och gjorde ett inlägg där Ferhad Ayaz stack fram och gjorde 3-1. Väldigt passivt försvarsspel och förhoppningsvis så behöver vi inte få se det framöver igen.

     Sammantaget gjorde GAIS en bra insats. Anfallsspelet höll hög klass stundtals och det borde egentligen ha varit mer än de tre målen som gjordes. Försvarsspelet lämnade dock ett litet frågetecken under delar av matchen och länken mellan försvar och mittfält är inte 100% hela tiden. En anledning till det är troligtvis att Andreas Drugge och Adam Eriksson är två kreativa mittfältare och grovjobbaren på mitten uteblir lite, vilket gör att försvararna måste kliva fram mer och då öppnar sig lite ytor. Men Adam Eriksson gjorde det bra som hade en liten tillbakadragen roll på mitten och fördelade många passningar rätt.
Slutligen så är en publiksiffra på 3 298 inte acceptabel, i alla fall inte för en premiärmatch på hemmaplan, och förhoppningsvis kan mer folk komma till nästa hemmamatch mot Östersund. Dåligt var ordet.

GAIS 3 - 1 Degerfors IF

  • lördag 13 april 2013 @ 16:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 3298
  • Domare: Jim Petersson
MÅL AST
12 13 Calum Angus
13 5 Jimmy Tamandi
14 7 Jeffrey Aubynn Linus Tornblad
15 14 Mohammed Abdulrahman
16 26 Malkolm Moenza Hampus Andersson
17 12 Adnan Maric Patrik Wallin
18 35 Oliver Gustavsson
14
Matcher
5
Vunna
3
Oavgjorda
6
Förlorade

Tidigare möten

13 apr 13 16:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 3 - 1
10 aug 13 16:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 4 - 2
31 maj 14 16:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 2 - 1
30 sep 14 18:30 Superettan GAIS - Degerfors IF 0 - 1
11 apr 15 16:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 0 - 1
24 aug 15 19:30 Superettan GAIS - Degerfors IF 2 - 1
28 jun 16 19:30 Superettan GAIS - Degerfors IF 2 - 2
03 okt 16 19:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 1 - 0
27 maj 17 18:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 2 - 1
28 aug 17 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 1 - 0
18 jun 18 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 1 - 1
24 jun 19 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 0 - 3
20 jul 19 16:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 0 - 1
12 aug 20 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 0 - 0