Matchinfo

GAIS

GAIS

0

Syrianska FC

1
Superettan fredag 2 maj @ 19:20

Från SvenskaFans, Viktor Hammarstrand:

Det var igår som allt skulle vända, istället fördjupades ångesten när Syrianska utnyttjade ett svagt GAIS och vann med 1-0.

När startelvan släpptes inför matchen så var vi många som blev optimistiska, Altemark-Vanneryr från start på topp och Linus Tornblad på en kant. Tillsammans med Joel och Malkolm fanns det därmed väldigt mycket anfallskraft att tillgå. När matchen sedermera drog igång så visade det sig snabbt att det var just anfall som gällde för GAIS. Syrianska hade tagit den berömda bussen från Södertälje och parkerat den framför sin målvakt på Gamla Ullevi. GAIS tilläts föra boll samtidigt som Syrianska var ointresserade av allt vad anfallsspel heter. Inledningsvis såg det hyfsat ut, i forwardsduon såg vi ett embryo till ett bra samarbeta växa fram och med lite tur så hade de halvlägen som vaskades fram även burit frukt. Gabbe fungerade som en hybrid mellan target-anfallare och släpande forward vilket gav ytor för andra spelare både i djupled och på kanterna. Just därför blev väl ingen förvånad när Gabbe efter en duell på Syrianskas mittback låg kvar på backen och höll sig om låret.

23 minuter in i hans första match från start i nya klubben så tvingades Gabbe gå av banan på grund av en sträckning i bakre lår. Askebrand valde att ersätta anfallaren med Petrit Zhubi samtidigt som Linus tog steget upp i anfallet. Ett byte som tog all luft ur hemmalaget och passade bortalaget som handen i hansken. GAIS valde att försöka spela på djupet mot ett lag vars backlinje parkerade i sin målvakts knä, ett grepp som gav absolut ingenting. Istället för att försöka spela ut Syrianska via marken så slogs det långa bollar mot korta forwards. Drugge hamnade i ingenmansland och ingen av våra yttrar lyckades utmana sina försvarare. Syrianska var därtill skickliga på att spela destruktivt och täppa till de uppspelsvägar som GAIS ville ta.Att GAIS tappar luften efter att Gabbe går sönder kan en förstå (även om det inte ska hända), men att ingenting händer efter halvtidspausen är oroväckande dåligt. Istället för att försöka få in styrka i boxen (Jonsson), mer kraft (Warshaw) eller kvicka fötter (Eriksson) på mittfältet så försökte GAIS spela på exakt samma poänglösa sätt som innan halvtid. Det var först när Linus (som gjorde en bra match) tvingades byta på grund av skada som Fredrik Jonsson byttes in, men istället för att använda honom som target så fick även han jobba på djupet. Pricken över i:et sattes när Askebrand valde att plocka ut Översjö (var han skadad?) och sätta in Bobby Warshaw som någon form av box-till-box-mittback. Tydligenheten i GAIS anfallsspel saknades helt när Bobby vandrade fram och tillbaka, stod i vägen och trampade på boll. Fredrik Jonsson försökte förjäves hinna ikapp djupledsbollar som var ämnade för en snabbare forward och kantspelarna kom ingenstans.

Det var därför fullt logiskt att Syrianska sticker upp på en kontring och nyss inbytte Yussuf Saleh lurade Kenneth Gustafsson i straffområdet och kunde, via Asgeir, lyfta in 0-1 över Vaiho. Syrianskas matchplan hade klaffat till fullo.

Efter målet faller Syrianska tillbaka ytterligare ett hack och GAIS erbjuds enorma ytor att hålla i boll framför ett samlat SFC-försvar. I trettio minuter försökte GAIS förgäves få till en kvittering men en kombination av dåliga beslut och en oerhörd tamhet i avslutslägena ledde till att absolut ingenting hände framåt. Visserligen lyfte sig Drugge ett par snäpp när han fick arbeta rättvänd mot mål och därifrån fick mer uträttat, men avsaknaden av desperation och vilja gjorde att det inte blev några poäng för de grönsvarta.

Att Syrianska spelade ”tråkigt” är en sak, men ett lag som GAIS måste kunna hantera ett destruktivt motstånd, de måste kunna hitta nycklarna för att låsa upp en och annan parkerad buss om de ska spela allsvensk fotboll någon gång snart. Visst, med lite flyt så hade GAIS faktiskt tagit ledningen i första halvlek (Björns frispark, Kenneths straffsituation) och då hade läget varit ett annat. Samtidigt måste vi kunna begära att GAIS klarar av att hantera oförutsedda händelser under match, särskilt med tanke på det spelarmaterialet vi besitter. Nu står GAIS istället på fem poäng efter lika många omgångar och toppen av Superettan springer ifrån oss. GAIS är inte framme vid krisen ännu, men vi behöver börja vinna redan i nästa match mot Varberg BOIS, annars kan det här bli ett oerhört jobbigt år.

GAIS 0 - 1 Syrianska FC

  • fredag 2 maj 2014 @ 19:20
  • Superettan 
  • Åskådare: 2812
  • Domare: Dragan Banjac
MÅL AST
12 24 Hampus Andersson
13 17 Adam Eriksson
14 5 Emil Eliasson
15 8 Bobby Warshaw Marcus Översjö
16 10 Petrit Zhubi Gult kort Gabriel Altemark-Vanneryr
17 19 Fredrik Jonsson Linus Tornblad
18 35 Oliver Gustavsson
5
Matcher
1
Vunna
2
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

16 apr 16 15:00 Superettan GAIS - Syrianska FC 1 - 1
05 Nov 16 16:00 Superettan Syrianska FC - GAIS 1 - 0
16 apr 17 17:00 Superettan Syrianska FC - GAIS 2 - 1
12 aug 17 18:00 Superettan GAIS - Syrianska FC 2 - 1
28 apr 19 17:30 Superettan Syrianska FC - GAIS 0 - 0