Matchinfo

GAIS

IK Frej Täby

1

GAIS

2
Superettan söndag 31 juli @ 17:00

Matchrapport tagen från GAIS.se, skriven av Anders Fagerlund:

GAIS tog årets första bortaseger och tillika två raka segrar för första gången i år efter 2-1 borta mot Frej. I fokus kom två debutanter att stå där Dardan D-Rex Rexhepi blev tvåmålsskytt, men de tre poängen kom till sist att kunna tillskrivas en kollektiv insats med kämpatakter av främsta märke.

GAIS åkte till Täby med en trupp om bara 16 man eftersom laget hade flera spelare borta på grund av skador och avstängningar. När laguppställningen presenterades var det många som var förvånade över att både Robin Book och Dardan Rexhepi fick chansen från start, bland annat på bekostnad av att Luther Singh ånyo inledde på bänken.

Drömdebut för D-Rex

Nyförvärvet Robin Book fick en utmärkt start på sin debut för GAIS. Efter knappt två minuter chippade han en målgivande passning över mittbackarna i Frej och Atleterna kunde, precis som i premiären ta en tidig ledning mot Täbylaget. Men Books fina första GAIS-framträdande skulle ändå komma att hamna lite i skuggan av det andra nyförvärvet. För detta var Dardan D-Rex Rexhepis drömdebut då han blev tvåmålskytt redan inom matchens första 12 minuter. Dessutom låg Dardan bakom en hel räcka farliga chanser och det var många som tyckte att han skulle haft straff när han strax efter det andra målet sprintade ifrån sin back.

Det första målet kom alltså direkt i matchens inledning och det andra 10 minuter senare. Då var det Danny Ervik, som för dagen tagit högerbacksplatsen, som gjorde en av flera offensiva räder och fick till ett fint inlägg längs marken. D-Rex hade då skakat av sig sin bevakning och kunde med en välriktad stöt sätta bollen i nät. Ett typiskt mål av en erfaren målskytt, en svår utmaning som ser enkel ut när den görs av rätt person.

Ervik hade sedan ytterligare ett fint inlägg i första halvlek som gick rakt igenom boxen och där D-Rex bara var någon decimeter för att fullborda ett hattrick. Med lite bättre utdelning hade GAIS kunnat ha 4-0 efter 20 minuter men tyvärr saknades flytet i några situationer, t ex hade både Calle Nyström och Björn Andersson fina chanser efter en hörna men bollen räddades på mållinjen av en gulsvart försvarare.

Men Frej skulle äta sig in i matchen och tog efter hand över första halvlek allt mer. Med ett snabbt passningsspel och framför allt vassa framstötar längs kanterna tryckte hemmalaget tillbaka Makrillarna rejält och både Viktor Söderström och Dida Rashidi testade Tommi Vaiho i GAIS-målet. Söderström hade en nick över ribban från nära håll efter en hörna och Rashidi visade prov på långskott av högsta kvalitet men Vaiho kunde hålla tätt.

Frej anföll dock inte bara längs kanterna utan försökte med inspel mot Söderström och framför allt Rashidi, som var pigg genom hela matchen. Johan Lundgren och Robin Book gjorde ett bra jobb framför mittlåset för att freda den farliga ytan, inte minst med tanke på att det var första gången som de spelade ihop. När Frej istället försökte sig på inlägg så visade firma Nyström och Andersson att man är kungar i luften.

Så även om Frej nu var det lag som förde matchen så visade GAIS ånyo prov på en stabil defensiv och man lyckades nolla Täbylaget under första halvlek. Men det skulle komma att ändras när den andra halvleken drog igång.

I paus berättade en leende D-Rex att han tyckte att laget gjort en godkänd halvlek och att han var glad att ha fått en ok start på tiden i GAIS. Dock pekade han också på att det finns mer att ta ut ur laget och att han hoppades på att andra halvlek skulle ge bevis för det.

GAIS kämpatakter säkrade tre poäng

Men knappt hade domaren blåst igång spelet efter paus förrän bollen låg i GAIS mål. Det var vasse Rashidi som var siste man på bollen efter det att ett inlägg passerat förbi GAIS mittbackar och tidigare nämnde Söderström. I bortre delen av straffområdet stod Rashidi omarkerad och kunde enkelt reducera Atleternas ledning.

Därefter satte Frej tumskruvar på GAIS som nu försvarade sig lågt och där Luka Mijaljevic ofta fick ta ett stort defensivt ansvar. Frej visade upp ett snabbt anfallsspel och skapade flera vassa chanser både i öppet spel och på fasta situationer. Pontus Åström, Adam Gradén, Pontus Silfwer, Rashidi och Söderström kom alla till avslut men nu var det hemmalaget som fick sörja över bristande precision i sista momenten i anfallen.

Under andra halvleks första hälft var GAIS anfall både få och korta och Grönsvart fick bara slå ifrån sig flera gånger. Men under sista 20 minuterna, då Luther Singh kommit in istället för Mijaljevic hade Atleterna ett antal omställningar som kunde förvaltats bättre. I matchens slutskede visade sedan Moenza, Davis och D-Rex upp kyla och smartness då man såg till att hålla bollen inom laget och att sekunderna därmed kunde ticka upp mot 90.

När det återstod två minuter av matchen fick GAIS en hörna som man valde att slå kort. Tyvärr kunde Frej bryta direkt och försöket till att hålla bolen på motståndarens planhalva misslyckades. Istället kunde Frej gå till anfall och GAIS fick slå bollen till en hörna när det bara återstod sekunder. Så det sista som hände var att hemmalaget flyttade upp alla sina elva spelare till den Grönsvarta boxen och när bollen slogs in var det säkert många GAIS-supportrar som höll på att få hjärtsnörp. Tack och lov kunde GAIS rensa undan bollen och strax därefter blåste domaren för full tid.

Därmed var GAIS första bortaseger ett faktum och laget avancerar nu till en åttonde plats i serien, men åtta poäng ner till kvalstrecket – och med tio upp till AFC på den positiva kvalplatsen. Därmed tog Grönsvart också för första gången i år två raka segrar och laget har fått en utmärkt inledning på höstsäsongen. Härnäst väntar möte med formstarka Assyriska och då är förhoppningsvis ett par av de spelare som stod över dagens match tillbaka.

Beröm delas ut till hela laget som ånyo visade upp kämpatakter av yppersta klass. Laget gjorde verkligen det jobb som behöver göras för att man ska kunna vinna matcher i Superettan. GAIS.se gratulerar de två debutanterna Book och D-Rex till fina insatser och den senare också för två fina mål. Men trots dessa drömdebuter får man betrakta dagens vinst som en kollektiv seger som kanske inte var så snygg, men inte desto mindre värdefull och väldigt, väldigt skön.

Frej-GAIS

IK Frej Täby 1 - 2 GAIS

  • söndag 31 juli 2016 @ 17:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 52 Renny Smith
13 5 Luther Singh Gult kort Luka Mijaljevic
14 16 Johan Ramhorn
15 25 Felix Kasper
5
Matcher
3
Vunna
1
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

25 jun 17 17:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 0 - 1
18 sep 17 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby 1 - 0
27 maj 18 17:30 Superettan GAIS - IK Frej Täby 2 - 1
28 jul 18 18:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 3 - 1
10 maj 19 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914