Matchinfo

GAIS

GAIS

4

Varbergs BoIS FC

2
Superettan måndag 25 juli @ 19:30

Matchrapport tagen från GAIS.se, skriven av Daniel Björnalm:

Det var en blixtrande och händelserik match de 2700 på läktaren fick bevittna när GAIS betvingade Varbergs BoIS på måndagskvällen. En match som innehöll det mesta som åskådare normalt efterfrågar och som dessutom gav GAIS en efterlängtad seger.

GAIS startade matchen med ett antal ändringar jämfört med den senare delen av vårsäsongen. Säsongsdebuterande Dan Keat startade bredvid Johan Lundgren på det centrala mittfältet, medan Keats landsman Craig Henderson flyttades fram i planen till en roll som släpande anfallare. Framför Craig startade Luka Mijaljevic som spjutspets. Vårens spets Luther Singh startade på bänken då han nyligen kom hem från Sydafrika. Man startade också sin press av motståndarna högre upp än vad som varit fallet under den senare delen av vårsäsongen.

Bortalaget startade med återbördade norrmannen Mats Andre Kaland på sin sedvanliga högerkant och kraftfulle Nsima Peter ensam på topp. En duo som kom att vara största hotet mot GAIS defensiv denna kväll.

Någon kan möjligtvis innan matchen haft farhågor om att gaisarna fortfarande skulle ha badtofflor och blommiga semesterskjortor på sig, men denna typ av tankegångar stoppades effektivt av Liam Lloyd Davies efter exakt fem minuter. Efter att Mijaljevic och Malkolm Moenza försökt samspela sig genom det orangebeklädda försvaret i dess straffområde så rensades bollen ut på GAIS vänsterkant. Alla spelare hade i det läget tagit emot bollen och försökt göra något kreativt. Men inte Liam Lloyd Davies. Han avfyrade helt sonika en volley från 40 meter. Träffen var klockren och en förvånad målvakt reagerade sent och fick se bollen vackert dimpa ned i den bortre gaveln. Lika snyggt och oväntat som Reuben Ayarnas kanonskott från förra säsongen.

GAIS kontrollerade den första halvleken fullgott och med fin press tillät man inte Varberg att etablera något spel under längre perioder. Och efter 33 spelade minuter så ökade laget på sin ledning. Kieron Cadogan kunde givetvis inte låta sin landsman Davies ståta med den bästa engelska foten på planen. Så när GAIS fick en frispark 20 meter från mål efter att Luka rivits ned så tog Kieron tillfället i akt. Enkelt och behärskat smekte han in den över muren och till vänster om målvakten. 2-0 och en ledning lika vacker som inledningstexten i Håkan Hellströms Valborg.

Glädjen blev tyvärr inte långvarig. Sju minuter senare reducerade gästerna med deras andra avslut för kvällen. Nytillskottet Kaland hittade från sin högerflank starke Nsima Peter som knoppade in målet med en fin skarv i bortre gaveln.

Snabba mål i slutet av halvleken

Det klassiska uttrycket att ett lag är som mest sårbart efter ett eget gjort mål kom här väl till pass under en period på några minuter. Påföljande anfall efter avspark som GAIS gjorde gick via ett vänsterinlägg av Liam till Luka som från nära håll vackert drygade ut GAIS ledning till 3-1 med en behärskad nick signerad en målskytt av rang.

Tyvärr så visade sig GAIS ånyo sårbart efter att gjort mål framåt, något som setts ett par gånger under våren. Varberg anföll å sin sida per omgående och ett centralt uppspel letade sig sedan ut till mycket duktige Kaland på högerkanten. I ett fritt läge avancerade han mot Tommi Vaiho som inte hade mycket att göra åt avslutet som testade hållbarheten på nätmaskorna i den bortre gaveln. En fin prestation men försvarsspelet lämnade en del i övrigt att önska.

En händelse som förändrade matchbilden

Andra halvlek började med ett Varberg som tog kommando över spelet och efter fem minuter uppkom så en händelse som kom att förändra förutsättningarna.  Efter en duell i GAIS straffområde blir Peter liggande och i nästa spelavbrott konsulterade domare Nermin Cisic sin assisterande kollega. Efter en kortare konversation ropade domaren till sig Henderson som till sin förvåning fick syna det röda kortet. Medan Peter, efter deras privata uppgörelse, fick se den gula färgen på domarens kort.

Inte oväntat blev nu Bois det laget som förde spelet, till skillnad från den första halvleken. Benjamin Westman agerade utifrån de nya förutsättningarna och kort därefter byttes Danny Ervik och kvicke Luther Singh istället för Dan Keat och Luka Mijaljevic. Rockaden blev att Kieron flyttade in jämte Lundgren centralt och att Danny tog sig an högermittfältet. Varberg ändrade å sin sida även de om i sitt lag då man lyfte upp långe Peter Nyström jämte Peter i anfallet.

Varberg skapade initialt i sitt numerära överläge inga riktigt heta chanser förutom en hel del skottlägen från längre håll. Deras skyttar hade dock inte någon engelsk precision i sina försök. GAIS hamnade lågt med laget och fick sällan någon andningspaus och kunde således heller sällan vila med bollen i sin ägo.

Med en kvart kvar agerade tränarparet Ljung/Westman ånyo då  174 centimeter  vilt kämpande Lundgren byttes ut och in byttes 190 centimeter urstyrka i form av Björn Andersson. Björn positionerade sig strax framför mittbackarna för att ta undan de många lyftningarna in centralt från gästernas sida. En uppgift som kom att skötas med den äran. Vilket också måste sägas om övriga i backlinjen under den andra halvan av matchen.

Gästerna fortsatte att trycka på och kom allt närmre en kvittering.  Vaiho och försvaret fick visa sig på styva linan ett flertal gånger för att förhindra en tredje påhälsning. Bland annat vann gästerna hörnstatistiken med 12-1.

Ytterligare ett mål kom att falla. Inbytte Singh vållade bortaförsvaret bekymmer med sin snabbhet och efter att de tvingats begå ett regelbrott för att stoppa honom blev det ånyo frispark i bra läge för GAIS strax utanför straffområdet. Och eftersom Kieron fortfarande var kvar på planen så blev det så klart påökning till 4-2. Frisparken var i princip identisk med den första och Dahlberg i Varbergs kasse kunde inte heller denna gång stoppa GAIS engelska fötter från att göra läckra mål.

Ett vilt, modigt och heroiskt kämpande GAIS höll undan från vidare påhälsning och en efterlängtad trepoängare bärgades hem, mycket tack vare dessa magiska engelska fötter.

Smolk i glädjebägaren blev det dock då även en andra nya zeeländare blev utvisad. Med bara minuten kvar av övertiden var kapten Steven Old något feltajmad i en glidtackling och domaren valde att visa det röda kortet direkt. Surt sa räven men en viktig seger och Makrillarna är fortfarande obesegrade hemma på Gamla Ullevi.

Och ni som var på plats, lyssna och lär av Love Gullbransson som intervjuades i paus. Då kommer det bli än underbarare att vara gaisare i framtiden!

GAIS 4 - 2 Varbergs BoIS FC

  • måndag 25 juli 2016 @ 19:30
  • Superettan 
MÅL AST
1 1 Tommi Vaiho Gult kort
2 3 Liam Davies Gult kort 1 1
3 4 Steven Old Rött kort
4 6 Carl Nyström
5 26 Malkolm Moenza
6 10 Luka Mijaljevic 1
7 8 Craig Henderson Rött kort
8 11 Kieron Cadogan Gult kort 2
9 16 Johan Ramhorn
10 17 Daniel Keat
11 21 Johan Lundgren
MÅL AST
12 29 Danny Ervik Daniel Keat
13 52 Renny Smith
14 5 Luther Singh Luka Mijaljevic
15 25 Felix Kasper
16 22 Björn Andersson Johan Lundgren
17 30 Pascal Olsson
5
Matcher
1
Vunna
2
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

25 mar 17 15:00 Träningsmatch GAIS - Varbergs BoIS FC 1 - 1
17 maj 17 19:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 7 - 1
04 Nov 17 16:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 3 - 0
24 jun 18 15:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 2 - 2
19 aug 18 15:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 0 - 2