Matchinfo

GAIS

Trelleborgs FF

1

GAIS

1
Superettan söndag 29 maj @ 18:00

Tagen från GAIS.se, skrivet av Anders Fagerlund.

GAIS förlängde sin svit av matcher utan förlust till sex efter att ha spelat 1-1 mot ett tufft spelande Trelleborgs FF. Ett vackert mål av James Sinclair räckte för att vinna en poäng som kan komma att visa sig vara viktig när serien ska summeras.

Båda lagen kom till spel med en positiv trend bakom sig. I GAIS fall handlade det om fem matcher på raken utan förlust och efter en solid insats på svåra Vångavallen utökades den sviten till sex matcher. Med lite tur hade GAIS åkt hem med en vinst i bagaget men sett till matchens utveckling och fördelningen av chanser så var hemmalaget värda att få med sig poäng från den tuffa drabbningen.

Kapten Old ut på bår

Precis som i flera av årets bortamatcher startade Grönsvart piggt och kunde skapa ett par chanser tidigt i matchen, dock utan att på allvar oroa simglasögonförsedde Fredrik Persson i TFF-målet. På Atleternas vänsterkant visade Malkolm Moenza och Danny Ervik att man var sugna på att gå med i offensiven och den förstnämnde hade ett fint inspel i inledning som var värd ett bättre öde. Duracell-kaninen Johan Lundgren var som vanligt aktiv både i uppspel och i anfall och drev på laget i matchens upptakt.

Efter åtta minuter fick GAIS en frispark som Malkolm Moenza slog in mot straffområdet med ett avslut som räddades till hörna. Men kvar i gräset låg en skadad Steven Old och lagkamraterna som skyndade fram tecknade direkt för att situationen krävde en bår. Grönsvarts kapten fick lämna banan och in kom istället Liam Davis, med följden att Danny Ervik blev ny högerback och Johan Ramhorn flyttade in bredvid Calle Nyström i mittlåset.

Tidigt på säsongen valde GAIS att pressa sina motståndare så högt upp som möjligt, men mot TFF valde man en mer balanserad press och prioriterade att hålla ihop laget. Det gjorde att Grönsvart kunde avstyra anfallsförsöken från hemmalaget på ett utmärkt sätt och när man hamnade under press valde man initialt enkla lösningar vid flera tillfällen. Men backlinjen skulle också få visa att man också har kompetensen att leda lagets uppspel och under första halvlek spelade sig bortalaget flera gånger igenom TFF:s press.

En omställning ur instruktionsboken

Men Blåtröjorna från Sveriges sydspets är tuffa att tas med på Vångavallens ojämna gräsmatta. En del av matchplanen är att spela tufft och just det var också en anledning till att hemmalaget efter hand växte in i matchen. Man skapade också ett par hyggliga chanser via inlägg och instick bakom backlinjen men utan resultat. När framstötarna kom till avslut visade Tommi Vaiho lugn och säkerhet och avstyrde lägena.

Men efter 35 minuter tog GAIS ledningen – för första gången i en bortamatch i år. Det var Malkolm Moenza som från sin vänsterbacksposition slog upp bollen till Luka Mijaljevic vid mittlinjen. Luka tog ner bollen för Luther Singh som hittade en furiöst löpande Johan Lundgren som tog sig ner mot kortlinjen, tittade upp och hittade vackert in till James Sinclair som kunde göra sitt andra mål för året. En fantastiskt vacker omställning där GAIS på fyra passningar och tio sekunder vände från försvarsposition till fritt läge i straffområdet, som taget direkt ur instruktionsboken.

Där efter kontrollerade GAIS, för dagen klädda i svarta byxor, matchbilden utan att vara nära att utöka sin ledning, men å andra sidan var TFF heller inte nära att utjämna. Så Makrillarna fick ta pausvila med en 1-0-ledning vilket innebar att laget för första gången i år höll nollan under en första halvlek på bortaplan.

Hemmalaget spelar tuffare i andra halvlek

Trelleborg kom till andra halvlek ut med en het vilja att ta över matchen och det gjorde man genom ett tufft spel på mittplan. Vid sidan av att det resulterade i fyra gula kort – mot bortalagets noll – så tog det också TFF in i matchen och ledde fram till ett antal heta chanser. Det var många som tog ut kvitteringen i förtid när skåningarna, efter 60 minuter, fick en dubbelchans med en nick i ribban och en reflexräddning av Vaiho på returen från Kristian Heynes. Samma gällde situationen när Zoran Jovanovic några minuter senare blev frispelad och hade gott om tid att tänka igenom situationen innan han avslutade mot GAIS-keepern. Men även i detta fall visade Tommi fin form och lyckades styra bollen strax utanför sin högra stolpe.

Men i den allt intensivare pressen från TFF så stod backlinjen stark och Calle Nyström och Johan Ramhorn var giganter i mittförsvaret. Calle, som tog över kaptensbindeln när Old lämnade, styrde laget med pondus och GAIS fortsatte att ligga rätt i sina positioner och sakta men säkert började Atleterna att få lite mer att säga till om. I den 79:e minuten fick till exempel Liam Davis ett utmärkt läge då han bröt in från sin vänsterkant, gjorde bort en desperat försvarare men Persson i hemmamålet lyckades med lite flyg få bollen till hörna.

Men just när GAIS-supportrarna kanske började ana att den solida försvarsinsatsen skulle leda till vinst slog inbytte 18-åringen Freddie Brorsson till och gjorde mål för andra matchen i rad. TFF gjorde en handbollslik rullning utanför bortalagets straffområde och till slut fick Brorsson tid och utrymme för ett fint avslut som Vaiho inte kunde göra något åt.

TFF fortsatte efter målet att trycka på och verkade gå för tre poäng, men Grönsvart fick nya krafter och mot slutet av matchen och på övertid hade först James Sinclair, på fint inspel från Davis, och sedan Renny Smith var sin riktigt fin chans att bärga segern. Men matchen kom att sluta 1-1 och sett till matchutvecklingen är säkert båda lagen hyggligt nöjda med att sviten av matcher utan förlust fick förbli obruten.

En sjätteplats efter en tredjedel av serien

GAIS fick därmed med sig en viktig poäng hem från resan till Skåne och med tanke på hur svårslagna TFF är på gräsplätten inringad av Vångavallens löparbanor så kan den visa sig viktig framöver. Tyvärr var ju dagens stora smolk i bägaren att kapten Old fick bäras av på bår och det finns risk för att hans namn adderas till GAIS skadelista. Förhoppningsvis kan firma Nyström och Ramhorn visa samma takter som idag även framöver och leda Atleterna mot ett fortsatt robust försvarsspel.

Efter matchen har GAIS nu spelat en tredjedel av serien och ligger med sina 14 poäng på en godkänd sjätteplats, men bra häng på topplagen. Positivt för alla GAIS-supportrar är också att spelet har sett alltmer stabilt ut efter hand och att lagets positiva utveckling varit påtaglig under de senaste månaderna.Nu laddar GAIS om för en ny bortamatch säkert stärkta av att ha en svit om sex matcher utan förlust att försvara mot Assyriska FF på Nationaldagen.

GAIS - Trelleborg - 1-1

Trelleborgs FF 1 - 1 GAIS

  • söndag 29 maj 2016 @ 18:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 52 Renny Smith Luka Mijaljevic
13 7 Shkelqim Krasniqi
14 14 Bragi Bergsson
15 19 David Johannesson Johan Lundgren
16 3 Liam Davies Steven Old
17 94 Jesper Johansson
11
Matcher
5
Vunna
4
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

09 apr 11 16:00 Allsvenskan GAIS - Trelleborgs FF 4 - 0
21 sep 11 19:00 Allsvenskan Trelleborgs FF - GAIS 0 - 1
29 maj 16 18:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 1 - 1
09 sep 16 19:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 3 - 3
05 jun 17 19:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 1 - 0
11 sep 17 19:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 2 - 0
25 mar 18 15:00 Träningsmatch GAIS - Trelleborgs FF 2 - 1
30 mar 19 16:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 2 - 2
03 Nov 19 15:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 0 - 0
13 jul 20 19:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 2 - 0
04 sep 20 19:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 2 - 1