Matchinfo

GAIS

Dalkurd FF

2

GAIS

2
Superettan söndag 8 maj @ 15:00

Taget från GAIS.se, skrivet av Anders Fagerlund:

GAIS vann en värdefull poäng i Borlänge efter 2-2 mot nykomlingen Dalkurds FF. Poängräddare för Atleterna blev Calle Nyström som genom fina insatser i slutet av matchen fick in kvitteringen.

Dalkurd är erkänt starka på hemmaplan och var sett över 90+4 min det mer spelförande laget. Men Grönsvart visade karaktär och tog sig tillbaka in i matchen trots två jobbiga underlägen. På slutet hade båda lagen fina möjligheter att avgöra utan att ha marginalerna på sin sida och tillställningen slutade oavgjort.

Underlaget och värmen präglade matchbilden

GAIS startade matchen med sin sedvanligt höga press och redan efter tre minuter hade Luka Mijaljevic ett avslut ur hyggligt läge. Men Dalkurd svarade med att spela längre uppspel än vad man brukar göra och tog sig på så sätt förbi de Grönsvarta spelarna, ofta sökte hemmalaget ytan bakom Johan Ramhorn där Benjamin Hjertstrand sprang i djupet.

Matchen spelades i högsommarvärme vilket gjorde att tempot mattades redan en kvart in i halvleken. Dessutom gjorde det svårbemästrade underlaget att GAIS hade svårt att få igång något vägvinnande spel och matchen förflöt utan några stora chanser åt något håll. Luka Mijaljevic testade målvakt Frank Petterson ytterligare en gång och detsamma gjorde James Sinclair, men inte vid något av tillfällena blev det riktigt farligt.

Istället kom halvleken att utmärkas av att Atleterna vid upprepade tillfällen tappade bollen till motståndaren genom enkla felpass och missade mottagningar. Det var tydligt att Grönsvart inte var vana vid det snabba underlaget på Domnarvsvallen och flera gånger rann bollen iväg från jagande spelare.

Efter en knapp halvtimma skulle dock hemmalaget ta ledningen efter en hörna. I klungan av spelare vid första stolpen nådde Mirkan Aydin högst och Moenza klarade inte av att få bort bollen vid den bortre. Dalkurd hade fram till dess varit det något bättre laget men hade inte på allvar oroat GAIS backlinje undantaget ett mål som dömdes bort för offside.
GAIS lyckades inte sätta Dalkurd på några svårare prov under kvarten som återstod av första halvlek och hemmalaget gick till pausvila med en 1-0-ledning.

Grönsvart visar karaktär och vinner poäng

GAIS startade andra halvlek piggare och en kvittering skulle komma. Det var Luther Singh och Johan Lundgren som broderade på vänsterkanten och den senare fick till ett inlägg som hittade Luka Mijaljevic. Luka fick via en nedtagning på bröstet ner bollen till James Sinclair som satte bollen snyggt med en stenhård vänstervolley.

Tyvärr skulle dock inte glädjen bli långvarig. Direkt efter avspel gick dalkarlarna till anfall och kunde omgående göra sitt andra mål för dagen då Diego Montiel, ledare av DFF:s interna skytteliga med tre mål, hittade rätt. Efter det målet följde en period då matchen fick ner i tempo och DFF kunde spela av minut efter minut utan att GAIS kom till några anfall. Men när det återstod en kvart av matchen gjorde GAIS två byten och David Johannesson och Danny Ervik kom in för att hjälpa Makrillarna till en sista forcering.

Så i 81:a minuten var Calle Nyström högt upp på högerkanten och kämpade på ett utmärkt sätt till sig en hörna. I trängseln framför mål skulle han sedan själv komma högst och via lite flipper-studsar hamnade bollen i nätmaskorna, möjligen via Nyströms rygg? Grönsvart hade åter kvitterat och det var enkelt att se glädjen hos spelarna efter att de fått utdelning på den avslutande kraftansträngningen.

Med två minuter kvar av ordinarie tid fick GAIS en frispark i bra läge och Moenza hittade in till Steven Old som fick på en riktigt bra nick. Frank Pettersson i hemmamålet visade dock att han är en klasskeeper och gjorde en räddning värdig vinjetten i Sportnytt. På den efterföljande hörnan var GAIS ånyo på vippen att få till ett ledningsmål, men avslutet missades och i matchens skälvande slutminuter testades Gais-supportrars nerver och hjärtan.

Helt plötsligt bjöds nämligen Dalkurd på ett omställningsläge och kom fyra anfallare mot en stackars ensam Luther Singh. Med fotbollsgudarna ville skipa rättvisa idag och avslutet som det grönklädda hemmalaget fick till gick en bit över Vaihos ribba. Efter den chansen var Atleterna mer noggranna i sitt försvarsarbete och lyckades freda sitt mål under de fyra övertidsminuterna.

Idag utdelas en klapp på axeln till samtliga spelare för en kämpainsats i hög värme och på svårspelat underlag. Men James Sinclair, som hade fått lämna sin högerbacksplats och flyttat ett steg framåt i banan, förtjänar extra beröm för sin insats. Engelsmannen gjorde ett utmärkt jobb under hela matchen och var inblandad i flera av GAIS framstötar. Dessutom fick han kröna sin fina prestation med sitt första mål för GAIS. Well done, James!

Calle Nyström och Steven Old såg som vanligt stabila ut i försvarsarbetet och Calle får ett extra plus för sin insats vid 2-2-målet. Firma Henderson och Lundgren gjorde ett enastående jobb på det centrala mittfältet och lyckades neutralisera sina tre motståndare på ett bra sätt och Lundgren var ju också delaktig i GAIS första mål. Framåt visade Luka Mijaljevic att han kan hålla en backlinje sysselsatt och hans framspelning till Sinclair höll hög klass.

Nu gäller det att ladda om batterierna för GAIS som redan på onsdag tar emot Åtvidabergs FF i den sjunde omgången. Då ses vi på Gamla Ullevi för att stötta GAIS till tre poäng.

Dalkurd FF 2 - 2 GAIS

  • söndag 8 maj 2016 @ 15:00
  • Superettan 
5
Matcher
0
Vunna
2
Oavgjorda
3
Förlorade

Tidigare möten

08 maj 16 15:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
30 okt 16 15:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
25 feb 17 14:00 Svenska Cupen Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
08 apr 17 16:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
28 okt 17 16:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 1 - 0