Matchinfo

GAIS

Halmstad BK

2

GAIS

0
Superettan lördag 23 april @ 15:00

Taget från GAIS.se, skrivet av Daniel Björnalm:

Sett till experternas utlåtande inför serien var detta en match för toppen av tabellen. Halmstad BK har motsvarat alla högt ställda förväntningar och förra årets allsvenskar parkerar i ståtlig serieledning efter att ha slagit tillbaka likaledes topptippade GAIS med komfortabla 2-0

Det grönsvarta laget ställde upp med samma backlinje som senast och samma par på innermittfältet. Ändringen i startelvan var en till antalet då unge engelsmannen Renny Smith placerades på bänken till förmån för vänsterfotade Malkolm Moenza. Hemmalaget å sin sida ställde upp med identisk elva som besegrade Christian Järdlers Ängelholms FF i omgång tre.

Första chansen tillföll HBK efter att GAIS tappat bollen efter eget inkast på egen planhalva och förra årets skyttekung i serien Fredrik Olsson bjöds på ett läge. Skottet var inte så märkvärdig och kistapojken Tommi Vaiho kunde relativt enkelt omfamna bollen i sina starka armar. Olsson skulle få fler chanser att överlista Vaiho.

GAIS första avslut kom efter tio minuter och efter ett snabbt anfall. Björn Andersson slog en mästerlig långboll på högersidan där Kieron Cadogan snabbt levererade in bollen till en centralt placerad Luka Mijaljevic. Förstatouchen från den nyblivne 25-åringen var magnifik och skottet som följde var nära att resultera men smet strax över målvakt Stojan Lukic ribba.

GAIS fortsatte sin höga press, som var framgångsrik mot Syrianska, även mot HBK:s trebackslinje och lät dem få svårt att hitta vettiga uppspel. En taktik som låg till grund för den andra skapade chansen. Man vann bollen högt upp där bollen snabbt nådde Luka vars pass till framstörtande lagkamrat var något brant och skottet täcktes till hörna. Andra vågen efter hörnan kom att bli intressant då Malkolms inspel hittade en för dagen duktig Luka. Luka fick dock inte någon optimal träff och hans volley försvann en bra bit över och landade i den stora GAIS-klacken.

Bortalaget hade här en fin period och fem minuter senare höll en frispark från höger på att resultera. Lagkapten Steven Old såg till att vara före sin bevakning när bollen damp ned. Tyvärr så var även det avslutet felriktat och bollen for precis förbi målvaktens stolpe. Även Malkolm hade ett fint läge under denna period med ett skott i vänster innerläge. Skottet täcktes av en snabbt ditskyndande försvarare till en resultatlös hörna.

Spelet var här böljande och en fin underhållning bjöds de 4174 på läktaren som njöt i det vackra vädret. Halmstad visade sig vara spelskickliga med många fina fötter. En av dessa var Junes Barny, forwarden som numera är central innermittfältare. och som tog hand om alla deras fasta situationer och servade (som det numera ska kallas) dem med fin precision matchen igenom.

Just en sådan Barny-serve höll på att resultera för hemmalaget i den 22:a minuten när Marcus Johansson gjorde som Steven Old och var först på frisparken. Johanssons försök var fullgott men Tommi gjorde en högoktanig räddning och höll sin nolla intakt.

Intakt skulle den vara i sju minuter till. De blåsvarta fick en frispark från 27 meter där nyförvärvet Alexander Ruud Tveter förberedde sin ansats. Norrmannen, två dagar äldre än Luka Mijaljevic, hade ställt in sitt sikte väl och har uppenbarligen släktskap med Fru Fortuna för frisparken var matchens delikatess. Tommi kunde inte rå på den med vänstern slagna sparken som letade sig in i målvaktens högra kryss. Otagbart och surt för ett bortalag som gjort en bra första halvtimme.

Efter målet sjönk tempot något och HBK ägde bollen lite mer än GAIS. Laget kunde också ha ökat på sin ledning fyra minuter efter målet då Olsson fick ett friläge modell större. Olssons prestation lämnade en del i övrigt att önska för hallänningarna då han tog alldeles för lång tid på sig och Steven kunde styra bort skottet.

Innan domare Jim Petersson från Johan Orrenius Motala blåste för halvlek så skapade lagen ytterligare varsin chans. Malkolm var när att med en lobb göra sitt första mål för året. I hemmalaget var det Ruud Tveter som återigen höll sig framme. Framspelad av Olsson lyckades han inte i fritt läge överlista Tommi som återigen stod för en imponerande räddning.

Klockan slog 16 och andra halvlek blåstes igång. GAIS såg till att skapa första chansen. Högerback Calle Nyström fyllde föredömligt på i ett anfall och slog ett inlägg från kortlinjen. Detta letade sig fram till Johan Lundgren som fick avsluta med fel fot och skottet träffade heller inte det inom målramen.

Halmstad kom att avgöra matchen i den 54:e matchminuten efter ett anfall helt enligt instruktionsboken. I en blixtsnabb omställning fick Antonio Rojas bollen på högerkanten. Med ett tillslag friställde han Olsson som med ett tillslag passerade Vaiho och bollens fann nätet en andra gång. Snyggt, snabb och snöpligt.

Matchbilden efter målet ändrades en hel del där Halmstad försökte hålla i bollen och dra ned på tempot. Trots inbyte av de offensiva pjäserna David Johannesson och Teteh Bangura så hade GAIS svårt att skapa heta chanser medan känslan var att HBK gjorde just det lite lättare.

Bästa chansen till reducering hade den för dagen duktige Mijaljevic som sånär lyckades nå en fint servad frispark från Luther Singh. Lukic i hemmamålet visade att 37 år inte är en ålder för en målvakt och styrde elegant ut bollen till en hörna. På hörnan skapades även där en farlighet då Johannesson fick ett läge men istället för att klippa till bollen med vänstern så lade han över den till högerfoten och skottet blockerades.

Hemmalaget bibehöll sitt låga tempo och bollinnehav och stängde matchen förtjänstfullt och GAIS lyckades inte etablera något större tryck mot hemmamålet och segern får anses som rättvis. Trots förlusten så fanns det återigen delar av den genomförda matchen som var positiv. Kan man förbättra effektiviteten, bara tre av nio avslut behövde Lukic göra ingripanden på, så kommer nästa matchs motståndare få det jobbigt.

Nästa motståndare är som alla redan vet Örgryte IS. Detta nu på lördag i det enda riktiga fotbollsderbyt i Göteborg i år. Så strunta i att öppna upp era lantställen och ta er till Gamla Ullevi och hjälp till att betvinga de rödblå!

Halmstad BK 2 - 0 GAIS

  • lördag 23 april 2016 @ 15:00
  • Superettan 
5
Matcher
2
Vunna
2
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

14 okt 16 19:00 Superettan GAIS - Halmstad BK 2 - 1
03 feb 18 15:00 Träningsmatch Halmstad BK - GAIS 1 - 1
13 maj 18 17:30 Superettan Halmstad BK - GAIS 1 - 0
26 jan 19 12:00 Träningsmatch GAIS - Halmstad BK
14 maj 19 19:00 Superettan Halmstad BK - GAIS 1 - 2