Matchinfo

GAIS

GAIS

2

IK Frej Täby

0
Superettan lördag 2 april @ 15:15

Taget från GAIS.se, skrivet av Anders Fagerlund:

GAIS gjorde inte någon minnesvärd prestation men vann ändå seriepremiären mot IK Frej Täby med 2-0. Därmed kunde 4010 Gaisare vända hemåt från ett Gamla Ullevi med lättnad, glädje och tre värdefulla poäng.

När tränare Benjamin Westman blev intervjuad inför matchen sa han att det känns som inför en tenta: ”Man önskar att man haft en vecka till på sig för att plugga, men när man väl gjort tentan så inser man att det nog gick rätt bra ändå”. Den kommentaren kom att stämma utmärkt på hur matchen utvecklades, trots att Grönsvart var långt ifrån fullärda så hade man tur med provet och klarade gränsen för godkänt.

Stolpe in för GAIS

Den förväntade matchbilden att gästerna skulle ägna premiäreftermiddagen åt att enbart försvara sig och sätta sitt offensiva hopp till omställningar kom helt på skam. En bidragande orsak till det var sannolikt den lite dråpliga starten på matchen. Redan i den andra minuten gjorde Richard Spong ett olyckligt ingripande i Frejs backlinje och Luther Singh kunde enkelt stjäla bollen. I friläge mot bortalagets målvakt Marko Atanackovic gjorde GAIS-stjärnan inget misstag och lagets supportrar fick skrika ut sin glädje. Extra glädjande var att målet faktiskt var en direkt följd av GAIS matchplan då tränare Benjamin Westman hade beordrat extra press på Frejs vänstra mittback.

Det tidiga ledningsmålet hade dock ingen förlösande effekt på hemmalaget. Istället var det Frej som tog ett bastant grepp om spelet. Den kvittering som de drygt 4000 satt och fasade för såg också ut att komma i mitten av första halvlek. En frispark landade vid Tommi Vaihos vänstra stolpe, Frejanfallaren Joakim Runnemo petade in bollen innan Vaiho fått grepp om den. Trodde alla. Men varken domare Nermin Cisic eller assisterande domare såg att bollen var över linjen och inte heller noterade man en misstänkt hands i situationen efter. En situation som Frejs tränare Bartosz Grzelak inte var helt nöjd med och betecknade som ”kanske matchavgörande”.

Mot slutet av halvleken tvingades hemmalaget att byta ut en skadad Steven Old, men laget lyckades hålla undan. Men att GAIS kunde gå in till halvtidsvila med 1-0-ledning berodde mer på två uppenbara misstag än på egen förtjänst.

Andra halvlek blev inte annorlunda. Frej styrde och ställde ganska friskt och hemmalaget hade förtvivlat svårt att skapa något. Gästernas centrala mittfält var helt överlägset hemmalagets och den där kvitteringen kom allt närmare. Med en tredjedel kvar av matchen fick dessutom Malkolm Moenza syna det röda (två gula) och GAIS fick nu helt ägna sig åt försvarsspel.

När klockan tickade mot 90 och hemmapubliken började skönja och hoppas på en inte helt välförtjänt premiärseger kom det förlösande 2-0-målet. Kieron Cadogan och Singh krigade om bollen vid gästernas vänstra hörnflagga, Kieron lurade bort ett par motståndare, stormade mot mål, spelade in bollen i straffområdet till Liam Lloyd Davies som satte segerbollen i mål.

Dagen till ära hade GP faktiskt valt att bevaka även Superettan och deras utsände noterade i sin text att ”Frej var det bättre laget, blev bestulet på ett mål, borde förmodligen vunnit, men åkte hem nollat. Gais räddade en boll på mållinjen, hade totalt två skott på mål – där båda gick in. Det var alltså en sådan match. Stolpe in. För GAIS.”

Förbluffad Westman hyllar tifot

Tränare Westman sa inför matchen också att han ville att laget skulle spela som om ”det är vår sista match någonsin”. Det gick kanske inte att se riktigt den typen av desperation i lagets uppträdande och många av spelarna har mer att ge. Men de elva (och sedermera tio) spelare på planen som var på planen gjorde helt klart en kämpainsats och det var ingen som vek ner sig inför utmaningen.

Men GAIS kommer att behöva prestera väsentligt bättre i kommande matcher för att fortsätta att ta poäng. Laget var märkvärdigt uddlöst och fick bara till två avslut på mål under de 90+4 minuterna som matchen spelades. Förvisso var Atleterna effektiva och tog till vara de chanser som skapades men det kommer inte att räcka i längden att skapa så få målchanser.

Balansspelarna Bergsson och Henderson gjorde dock ett uthålligt jobb på mitten och GAIS mittbackar försvarade de grönsvarta färgerna med den äran. Calle Nyström, som fick ta över kaptensbindeln när Old haltade ut, höll förtjänstfullt ihop GAIS defensiv och fick ta emot blommor efter matchen som GAIS bäste spelare. Efter Stevens skada fick Calle sällskap av Björn Andersson i mittlåset och även han gjorde in gedigen insats.

Efter matchen var Benjamin Westman lättad och tacksam för tre friska poäng, men också förbluffad över lagets svaga prestation. Han kunde inte förklara varför spelarna blev så ängsliga efter det tidiga ledningsmålet men poängterade att laget tog sig samman efter Malkolms utvisning och försvarade sig väl. Westman hyllade också GAIS tifo före matchen där en rad av klubbens största spelare uppmärksammades. Längs den nya långsidan med ståplats hissades bilder av t ex Wanderson, Hasse Samuelsson, Janne Olsson, Karl-Alfred Jacobsson och Samir Bakaou.

Till sist kan vi tipsa stadens morgontidning om att bevaka GAIS.se med större noggrannhet inför matcherna. Skribenten konstaterar nämligen att idag vaknar Atleterna upp som serieledare men tillägger att ”jag har inte haft tid att kolla när det skedde senast”. Hade skribenten följt vår webbsajt med större noggrannhet hade denne vetat att förra gången det hände var den 19:e april 2011, vilket nämndes i två av våra texter inför matchen. Nu får vi ett nytt grönsvart datum att lägga på minnet, den 2:a april 2016 leder GAIS Superettan.

Ha en bra dag, serieledare.

GAIS - IK Frej
GAIS – IK Frej

GAIS 2 - 0 IK Frej Täby

  • lördag 2 april 2016 @ 15:15
  • Superettan 
  • Åskådare: 4010
  • Domare: Nermin Cisic
MÅL AST
12 10 Luka Mijaljevic Teteh Bangura
13 52 Renny Smith
14 16 Johan Ramhorn
15 22 Björn Andersson Gult kort Steven Old
16 7 Shkelqim Krasniqi
17 12 Pule Maraisane
18 94 Jesper Johansson
5
Matcher
3
Vunna
1
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

25 jun 17 17:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 0 - 1
18 sep 17 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby 1 - 0
27 maj 18 17:30 Superettan GAIS - IK Frej Täby 2 - 1
28 jul 18 18:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 3 - 1
10 maj 19 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914