Matchinfo

GAIS

GAIS

1

Jönköping Södra

0
Superettan tisdag 16 juni @ 19:00

GAIS vann hemmapremiären mot topptippade Jönköping Södra med 1-0 efter att August Wängberg gjort det avgörande målet. En krigarinsats gav Grönsvart tre sköna poäng och 1094 gaisare löste stödbiljett.

Sällan har väl Gårdakvarnar och skit spelats för så får åhörare som inför årets hemmapremiär. När Håkan Hellströms röst ekade i betongen var det inför sex bollkallar och lika många mediarepresentanter. En stund senare avhölls en tyst minut för alla som avlidit eller drabbats under pandemin och anledningen till de tomma läktarna var tydlig.

GAIS startade årets första seriematch med ett antal debutanter. Mathias Karlsson i mål, Charlie Weberg i trebacklinjen, Nikola Ladan och Jesper Brandt på centralt mittfält och Julius Lindberg och Ricky Yarsuvat i den offensiva trean. För Karlsson och Lindberg var det dessutom debut i Superettan.

Bortalaget tar taktpinnen direkt

När Per Melin blåste till spel var det bortalaget som tog tag i taktpinnen och man satte GAIS under press per omgående. Spelet var under fem minuter förlagt till strax utanför Atleternas straffområde, tills hemmalaget vände på spelet och Mervan Celik kom till matchens första farliga avslut. Men Jönköping lät sig inte nedslås utan gick till förnyad attack och Grönsvarts 3-4-3-uppställning blev snarare till en 5-2-3-modell.

Men i åttonde minuten anföll GAIS på vänsterkanten och när första vågen stannade av gick bollen till Ricky Yarsuvat när sidlinjen. Ricky tittade upp och fick tid att slå ett precist inlägg mot straffpunkten. Där kom August Wängberg i en fin löpning och vann duellen mot sin back. På en touch styrde Agge in GAIS första mål för säsongen vid den bortre stolpen. Frank Pettersson i Södramålet kunde bara följa bollen i sin bana in i nät.

Efter målet gick spelet tillbaka till tidigare läge, med Södra som bollförande medan GAIS fick fokusera på försvarsspel. Trots upprepade försök hade GAIS hade svårt att få till några längre sekvenser med boll, speciellt i framskjutna positioner. Södra pressade högt och lyckades flera gånger att bryta Grönsvarts uppspelsförsök, delvis för att hemmalaget inte riktigt fick till sitt passningsspel. Men även om bortalaget vann boll högt upp i plan lyckades man inte bryta igenom GAIS nogsamma försvarsspel utan avväpnades på väg fram.

Men GAIS hade några fina framstötar under första halvlek när Södra spelade med hög risk i sina anfall. Den offensiva trion Lindberg, Yarsuvat och Celik var alla inblandade i snabba omställningar, ofta i sällskap av målskytten Wängberg, och vid ett par tillfällen var man ytterst nära att komma förbi den sista utposten, men några motlägg och studsar gick bortalagets väg och det var aldrig riktigt nära utökad ledning.

Debutant Karlsson står rätt

Mot slutet av halvleken lyfte Södra fram några bollar bakom GAIS backlinje och Mathias Karlsson fick göra några viktiga ingripanden. Det såg riktigt farligt ut vid en handfull tillfällen, men GAIS-keepern stod rätt och hade marginalerna med sig.

På hela taget var Jönköping det spelförande laget i första akten, men Makrillarna var koncentrerade och noggranna i sitt försvarsspel och hotade fint i några omställningar. Men med normal utdelning vid farligheter borde Södra nog ha fått en boll i nät. Men GAIS gjorde ett stenhårt jobb och lyckades hålla 1-0-ledningen till pausvilan.

Andra halvlek var den första lik. Södra visade att man är ett mer färdigt lag än GAIS och behöll bollen inom laget, rullade från kant till kant och försökte hitta in på Kozica och Hamidovic. Men backlinjen stod pall och det märktes att GAIS var villiga att offra en framtand för att försvara målet. Även i andra halvlek fick debutant Karlsson göra avgörande ingripanden, Södra vaskade fram en handfull bra chanser men hemmalagets målvakt var omutlig.

Under andra akten gjorde båda lagen ett antal byten, för Södras del i första hand offensiva. Men utan resultat, idag skulle det visa sig omöjligt att få bollen i grönsvart nät.

”Fan va goa vi är…”

Mot slutet av halvleken tilltog förvisso dramatiken, först var Mervan Celik och inbytte Paulo Marcelo nära att spika igen tillställningen med ett 2-0-mål. Kort därefter fick Jesper Brandt sitt andra gula kort och visades av planen, frisparken slogs dock högt över från ett bra läge. Med en minut kvar skrev bortalaget efter straff, men Per Melin hade koll på läget och vinkade avvärjande.

Strax därefter gick slutsignalen och GAIS hade vunnit hemmapremiären med 1-0. Spelarna firade rättmätigt och matchhjälterollen delades idag mellan målskytten August Wängberg och keepern Mathias Karlsson.

Stefan Jacobsson kommenterade efter matchen:

– Vi måste ju bli bättre i vårt eget spel och få igång det passningsspel som vi har i oss. Idag fick vi inte till det och någon gång ibland går det ju ändå bra. Södra visade att man är ett bra lag som säkert kommer att tillhöra serietoppen när det drar ihop sig, menen vi tar med oss segern och inställningen och jobbar vidare på det som vi inte fick till idag.

När Calle Elfgren Nyström vandrade av planen skrek han med ett stort leende till laget ”Fan så goa vi är som krigar till oss den vinsten”. Det sammanfattar hemmapremiären på bästa möjliga sätt.

GAIS 1 - 0 Jönköping Södra

  • tisdag 16 juni 2020 @ 19:00
  • Superettan 
MÅL AST
10 Julius Johansson Julius Lindberg
11 9 Paulo Marcelo Richard Yarsuvat
12 30 Erik Westgärds
13 Emil Wahlström
14 4 Joackim Åberg
15 25 Anton Snibb
11
Matcher
5
Vunna
1
Oavgjorda
5
Förlorade

Tidigare möten

29 jun 13 16:00 Superettan Jönköping Södra - GAIS 0 - 1
02 Nov 13 15:00 Superettan GAIS - Jönköping Södra 0 - 1
11 jun 14 19:00 Superettan Jönköping Södra - GAIS 3 - 1
04 okt 14 16:00 Superettan GAIS - Jönköping Södra 2 - 3
27 apr 15 19:20 Superettan Jönköping Södra - GAIS 1 - 0
30 sep 15 18:15 Superettan GAIS - Jönköping Södra 1 - 2
01 apr 18 15:00 Superettan GAIS - Jönköping Södra 2 - 1
05 maj 19 15:00 Superettan GAIS - Jönköping Södra 1 - 0
06 okt 19 17:30 Superettan Jönköping Södra - GAIS 1 - 2
16 jun 20 19:00 Superettan GAIS - Jönköping Södra 1 - 0
22 okt 20 19:00 Superettan Jönköping Södra - GAIS
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914