Matchinfo

GAIS

Akropolis IF

2

GAIS

2
Superettan söndag 2 augusti @ 17:30

GAIS var i ledningen två gånger när man för första gången någonsin mötte Akropolis IF. Tyvärr räckte det bara till ett kryss efter att hemmalget kvitterat lika många gånger.

Det är inte varje dag som GAIS, grundat 1894, får chansen att möta ett helt nytt lag i seriesammanhang, men så var fallet under söndagskvällen. Då väntade pigga nykomlingen Akripolis IF på Grmsta IP. Grönsvart kom till match med två ändringar i startelvan jämfört med senast. Calle Elfgren Nyström var tillbaka i fyrbackslinjen och Joackim Åberg tog plats på centralt mittfält.

Bra start och tidigt mål

GAIS fick bästa möjliga start på matchen när ett samarbete mellan Weberg och Celik ledde till att den senare bröt igenom och spelade in till Joackim Åberg som gjorde sitt första mål såväl för klubben som i Superettan. Det hade inte ens gått två minuter när Åberg kallt placerade bollen i nät.

Atleterna fick energi av målet och spelade vägvinnande på via det nykomponerade mittfältet, där målskytten Åberg ofta var inblandad i lagets framstötar. Den första kvarten gick till GAIS men därefter började hemmalaget äta sin in i drabbningen och allt mer av spelet förlades på bortalagets planhalva.

Akropolis pressade högt men ofta lyckades Grönsvart spela sig igenom och ta sig in på offensiv planhalva. Tyvärr strandade anfallen dock när man närmade sig straffområdet och några riktigt klara målchanser blev det inte.

Därefter började hemmalaget att ta över spelet och framför allt via sin vänsterkant lyckades man komma till bra lägen. Det var också just därifrån som kvitteringen kom efter 39 minuter, Marcus Burman rullade ut bollen till Mattias Bouvin och fick tillbaka ett inlägg som han kunde knoppa in, otagbart för Mathias Karlsson i målet.

Fram till dess hade GAIS huvudsakligen försvarat sig väl, även om Akropolis några minuter tidigare hade haft en boll i nät som dömdes bort för offside.

Med ett par minuter kvar av halvleken fick Richard Yarsuvat en macka av August Wängberg i utmärkt läge men hemmakeepern lyckades parera med en reflexräddning – och returen gick just över ribban. Därmed stod sig 1-1 till pausen, ett resultat som speglade handlingarna under de första 45 minuterna väl.

Bra start och tidigt mål – igen

Inför andra halvlek manade Stefan Jacobsson på spelarna med uppmaningen att inte bli passiva, utan fortsätta att försöka att ta initiativ med eget passningsspel. Det tog spelarna tydligen på största allvar för åter blev det ett tidigt mål. GAIS spelade sig igenom den första pressen och Åberg kunde vända upp med bollen på mittplan. Han hittade fram till August Wängberg bakom backlinjen och denna gång valde Agge att skjuta själv istället för att passa. En kanon vid första stolpen gav inte hemmamålisen någon chans.

Mönstret från första halvlek kopierades också så till vida att GAIS hade en bra period efter målet och att hemmalaget sedan tog över initiativet. En kvart in i andra halvlek hade Akropolis tagit över dirigentpinnen och pressade tillbaka Makrillarna ordentligt. Fortsatt var det ofta Bouvin som firade triumfer på sin vänsterkant och hans inspel vållade problem för GAIS-försvaret. Mathias Karlsson fick göra ett par fina parader och flera gånger fick spelarna rensa undan bollar i boxen.

Hemmalaget gjorde tre byten på kort tid med 25 minuter kvar av matchen och det ökade trycket på GAIS. Man kombinerade sig fram runt straffområdet och var flera gånger på vippen att komma igenom. I den 70:e minuten kom kvitteringen, helt i linje med hur matchbilden såg ut. Skyttekungen Nikola Vasic blev frispelad efter en lyckad kombination och satte bollen säkert i bortre gaveln.

Med kvarten kvar kom Nuha Jatta och Emin Grozdanic in istället för Jesper Brandt och Joackim Åberg, tidigare hade också Fredrik Martinsson löst av Haris Cirak. Allt för att fylla på med nya krafter under matchens slutskede.

Med åtta minuter kvar blev August Wängberg utvisad efter en märklig situation i offensivt straffområde. På väg framåt kom Agge i en närkamp med en försvarare som gick omkull, men blev i situationen efter knuffad och vinglade till så att hans fot kom emot en liggande försvarares ben. Denne skrek som om han hade fått benet kapat, men var sedan lika snabbt på fötter som domaren var med att dra fram det röda kortet.

Nu var goda råd dyra för GAIS och resten av matchen kom att handla om att hålla ställningarna. Även Paulo Marcelo och Aiden Harvey kom in i slutminuterna och ersatte Mervan Celik och Richard Yarsuvat.

I den tredje övertidsminuten fick AIF en hörna som nickades mot mål, men Calle Elfgren Nyström räddade bollen någon meter från mållinjen och kunde rensa undan. Strax därefter blåste domaren och det första mötet någonsin mellan Akropolis IF och GAIS slutade 2-2.

En bra bortamatch

På hela taget gjorde GAIS en bra bortamatch och man höll spelet väl uppe, framför allt i första halvlek. Spelarna gjorde ett stort jobb och försvarsspelet satt som helhet bra ihop. Dessutom gjorde vi gjorde två mål och det kunde/borde blivit något till. Men Akropolis visade också att man är ett bra och bollskickligt lag med fina kvaliteter både i defensiv och offensiv, det kommer vara fler lag som får problem på Grimsta i år.

En viktig utmaning för laget är nu att kunna gå ifrån att kryssa till att ta hem segern. Kryssen är såklart bättre än torsk, men det är trepoängare som kan ge oss tabellmässigt andrum. Att vi åkte på vår tredje utvisning på 10 matcher är ett trist facit och nu missar August Wängberg bortamatchen mot Halmstads BK i nästa omgång. Den matchen spelas 8 augusti och vi hoppas att laget kan ta ytterligare steg i utvecklingen i den matchen.

Akropolis IF 2 - 2 GAIS

  • söndag 2 augusti 2020 @ 17:30
  • Superettan 
MÅL AST
12 17 Nuha Jatta Joackim Åberg
13 13 Fredrik Martinsson Haris Cirak
14 13 Emin Grozdanic Jesper Brandt
15 22 Aiden Harvey Richard Yarsuvat
16 9 Paulo Marcelo Mervan Celik
17 30 Erik Westgärds
18 Julius Johansson
1
Matcher
0
Vunna
1
Oavgjorda
0
Förlorade

Tidigare möten

02 aug 20 17:30 Superettan Akropolis IF - GAIS 2 - 2