Matchinfo

GAIS

Norrby IF

1

GAIS

1
Superettan söndag 12 augusti @ 17:30

Trots en stark inledning och ett stort övertag i antal målchanser fick GAIS endast med sig en poäng borta mot Norrby. Ett dråpligt självmål satte käppar i hjulet för Grönsvart på Borås Arena.

Solen sken för ovanlighetens skull över Borås Arena denna söndag när det var dags för avspark mellan Norrby IF och GAIS. Precis som i matchen mot Brage ställde GAIS upp i en 4-3-3-formation, dock med några förändringar i startelvan jämfört med matchen mot dalmasarna. I backlinjen gick Erik Westermark in på högerbacksplatsen samtidigt som August Wängberg tog steget in i det centrala försvaret tillsammans med Calle Nyström. På det centrala mittfältet tog Johan Svahn en plats och i anfallstrion gick nyförvärvet Leonard Pllana in från start i sin debutmatch.

Första halvlek

GAIS inledde matchen på ett piggt vis. Redan i den andra minuten var man nära att ta ledningen då Johan Svahn genom en kort frisparksvariant spelade fram till Karl Bohm vars distansskott tog i ribban och ut till inspark. Bara minuter senare var samme Bohm nära att nicka in bollen i mål efter ett fint inlägg från debuterande Pllana, nicken slank dock retligt utanför målvaktens högra stolpe. Nyförvärvet Pllana stod för en fin första halvlek där han från sin position som högerforward utmanade Norrbys försvar vid flertalet tillfällen.

GAIS fortsatte sedan att sätta press på hemmalaget med ett högt och aggressivt försvarsspel. Johan Svahn utmärkte sig med en stark insats på det centrala mittfältet och skapade flera chanser via sina vassa frisparkar och hörnor. Svahn var också högst inblandad när GAIS tog ledningen efter 18 minuters spel.

Niclas Andersén slog ett långt inlägg från vänster till en välplacerad Svahn som lyfte tillbaka bollen mot mitten av straffområdet. Där dök Edin Hamidovic påpassligt upp och stötte in ledningsmålet på volley. En rättvis ledning för Grönsvart som hade ett rejält spelövertag i inledningen av matchen.

Efter målet så började Norrby att ta över mer av spelet. Det var främst via sin högerkant och den tekniske yttern Pontus Almqvist som Norrby skapade sina lägen. Almqvist utmanade gång på gång Andersén på vänsterbackspositionen men som genom uppackning av Wängberg kunde reda ut de flesta av anfallen.

Därför kom kvitteringen i minut 33 som något av en chock för åskådarna. August Wängberg rullade hem bollen mot Damir Mehic i mål som såg ut att missbedöma passningen. När Mehic sen försökte rädda situationen verkade han tappa fotfästet på plastmattan och han kunde bara se på när bollen retligt rullade in i mål framför den tillresta GAIS-klacken. Efter den snöpliga kvitteringen tappar GAIS intensiteten i sitt spel och lagen går till halvtid med ett oavgjort resultat.

Andra halvlek

GAIS inleder även andra halvleken piggt men har svårt att få till det i motståndarnas straffområde. Bara minuter in i andra halvlek slår Bergholtz ett fint inlägg från vänster där en välplacerad Pllana är centimeter från att få pannan på bollen som istället går ut till inspark.

Norrby pressar högre och med mer aggressivitet vilket leder till en hel del duellspel på mittfältet. Den höga pressen gör också att GAIS måste spela på mindre ytor i offensiven vilket ytterligare försvårar den grönsvarta jakten på ett ledningsmål. Tio minuter in i halvleken byter GAIS in Jesper Westermark som ersätter Karl Bohm i anfallet.

Närmst en utökning kommer GAIS genom ännu en lurig frisparksvariant från Johan Svahn efter 65 minuters spel. Svahn lyfter snabbt in bollen över muren till en fristående Edin som avslutar distinkt. Mergim Krasniqi i Norrbys mål är dock med på noterna och kan rädda bollen utan några större problem. En stund senare får GAIS ytterligare ett fint frisparksläge strax utanför straffområdet efter att JW rivits ner av försvarare. Ajdin Zeljkovic som ersatt Johan Svahn skruvade bollen hårt mot målvaktens högra stolpe men ännu en gång är målvakten Krasniqi där och reder ut situationen.

Närmre än så kommer inte GAIS ett avgörande. Matchen blir mer öppen mot slutet där Norrby via kontringar skapar sig några halvchanser samtidigt som GAIS känns mer uddlöst. Vid två tillfällen är Edin nära att frispelas via djupledspassningar men han når inte hela vägen fram och Krasniqi kan avstyra lägena båda gångerna.

När domare Fredrik Hansson blåser av matchen är besvikelsen bland spelarna och supportrarna påtaglig. Spelövertaget i första halvlek borde ha resulterat i fler mål och det dråpliga självmålet är något som både spelare och supportrar helst bara vill glömma. På söndag tar GAIS emot Varbergs BoIS på Gamla Ullevi och då hoppas vi få se ett revanschsuget Grönsvart ta nya tag.

Norrby IF 1 - 1 GAIS

  • söndag 12 augusti 2018 @ 17:30
  • Superettan 
  • Åskådare: 899
MÅL AST
12 8 Jesper Westermark Karl Bohm
13 19 Ajdin Zeljkovic Johan Svahn
11
Matcher
6
Vunna
4
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

04 feb 17 17:00 Träningsmatch GAIS - Norrby IF 2 - 0
02 apr 17 17:00 Superettan Norrby IF - GAIS 0 - 0
21 okt 17 14:00 Superettan GAIS - Norrby IF 2 - 1
09 feb 18 15:00 Träningsmatch GAIS - Norrby IF 1 - 0
30 jun 18 16:00 Superettan GAIS - Norrby IF 4 - 1
12 aug 18 17:30 Superettan Norrby IF - GAIS 1 - 1
02 feb 19 13:00 Träningsmatch Norrby IF - GAIS
24 jul 19 19:00 Superettan GAIS - Norrby IF 1 - 0
01 okt 19 19:00 Superettan Norrby IF - GAIS 0 - 1
21 jun 20 14:30 Superettan Norrby IF - GAIS 3 - 0
16 okt 20 19:00 Superettan GAIS - Norrby IF