Matchinfo

GAIS

GAIS

4

Norrby IF

1
Superettan lördag 30 juni @ 16:00

Storseger när Grönsvart avslutade våren på allra bästa sätt

Efter flera matcher där GAIS spelat bra men varken lyckats utnyttja sina målchanser fullt ut eller fått med sig trepoängare lossnade det till slut under lördagsförmiddagen. Segern, som till slut skrevs till 4-1, var aldrig riktigt hotad utan GAIS stod för en utmärkt insats i vårens sista kamp.

Trots sex raka matcher utan förlust och riktigt fina spelmässiga insatser på slutet får nog en viss frustration få sägas prägla GAIS-våren 2018. Även om inte alla 14 dittills spelade seriematcher bjudit på prickfria insatser så har ändå goda insatser och i synnerhet missade målchanser (och därmed uteblivna segrar) kommit att bli lite av ett genomgående tema för Atleterna så här långt under årets serie.

Inte har den trenden direkt blivit mindre framträdande under de två senaste matcherna. Trots mängder skapade målchanser och ett frejdigt anfallsspel genererade matcherna mot Degerfors respektive Varberg blott två av sex möjliga poäng. När Grönsvart så gick ut i solgasset på Gamla Ullevi under årets sista junieftermiddag gjorde man det trots allt med ingångsvärdet att detta kunde bli sjunde raka matchen utan nederlag. Och så skulle det definitivt också bli.

Trög inledning som sakta accelererar

Det här skulle som sagt bli GAIS match för hela slanten och lite därtill. Men så där alldeles förträffligt inleddes inte matchen, det ska faktiskt påpekas. Norrby verkade komma till Gamla Ullevi och en bortamatch mot GAIS med så gott som precis samma matchplan som alla andra lag gjort under våren – stå lågt och täppa till ytor för att sedan ställa om och var det under någon period av matchen som man lyckades så när som hyfsat med det så var det inledningsvis.

Inte för att Norrby direkt skapade några målchanser eller ens var särskilt bra, utan snarare för att det var under matchens inledning som GAIS var som mest trubbiga i en match som GAIS annars var det mesta utom just trubbiga. Hemmalaget förfogade helt och hållet över taktpinnen och spelet var förlagt till gästernas planhalva men några konkreta målchanser lyckades GAIS inte skapa, inte dittills i alla fall.

Trots spelövertag blev GAIS lite omständliga, fick inte upp bolltempot nog för att penetrera Norrbys tilltäppta defensiv utan inledningen präglades mest av ett GAIS som förvisso styrde matchen men hade för lite spets för att sätta ett ledningsmål.

Just därför kändes det förlösande när GAIS satt igång ett nytt anfall och Edin Hamidovic drev upp bollen och anfallet på högerkanten och sekvensen senare hade GAIS tagit ledningen. Edin stack nämligen in ett alldeles utsökt inlägg och vem mötte ypperligt med pannan om inte planens kanske kortaste spelare, Anderas Östling? 1-0-målet var både snyggt och ett faktum – Grönsvart hade fått hål på motståndet i en match där det förmodligen skulle bli mycket tacksamt att göra just det första målet.

GAIS tar över fullständigt

Målet var inte bara stilfullt utan blev också starten på en matchbild där GAIS både kontrollerade fullständigt och skulle börja skapa mängder målchanser. Fem minuter efter målet snickrade man ihop ett riktigt läckert anfall, vilket Erik Westermark krönte med ett snyggt inlägg från sin ytterbacksposition. Andreas Östling hade ännu en gång tagit sig in i boxen men tyvärr kunde hans framstöt på volley inte styras innanför målramen trots nästan öppet mål för västeråsaren.

GAIS fortsatte tugga på och mycket boll gick genom Jonas Lindberg i ett hemmalag som drev upp tempot allt högre. Utan att vara raljant ska det sägas att Norrby var direkt svaga. Det dröjde över 40 minuter innan man ens skapade en första tillstymmelse till målchans efter att man då nickat en bit utanför efter inlägg.

Grönsvart blev bara bättre och bättre och precis innan halvtidsvilan slog storebror Westermark ännu en bra boll in i boxen. Denna gång mötte hans kollega till vänsterback, Niclas Andersén, bollen och var så när att pricka in 2-0 men målvakten stod för en finfin parad, vilket innebar att det trots allt bara var uddamålsledning i pausen.

Utdelningen kommer

I halvtid tvingades Jonas Lindberg till ett byte då han fått känningar i baksida lår. In kom Ajdin Zeljkovic och den målfarlige yttern/anfallaren skulle få visa upp denna förmåga även i denna match.

Tio minuter in i vårens sista halvlek revs Jesper Westermark ner och GAIS fick straffspark. Trots att Edin Hamidovic bytte hörn jämfört med hans senaste spark från elvameterspunkten hittade han lika säkert nätet denna gång – GAIS hade dubblat sin ledning och de gröna raketerna fick på nytt skjutas upp mot den fullkomligt knallblå himlen.

Bara en hörna där GAIS fumlade lite i eget straffområde hann utspela sig innan det var dags för nytt Andreas Östling-avslut och nytt mål. Norrby slarvade när man skulle spela upp bollen och Östling fick tag i densamma samt skruvade enkelt in 3-0 i bortre hörnet – tre mål på en dryg timmes spel och äntligen fick GAIS utdelning för sitt kontinuerliga skapande av målchanser.

Tyvärr skulle inte just den glädjen bli extremt långvarig eftersom GAIS minuten senare ställt till det för sig och Norrby kunnat reducera via en nick till 3-1, vilket åtminstone kunde tänt en liten gnista till spänning. Norrby pressade på med det tunga artilleriet och mycket inläggspel. Ett något ängsligt hemmalag fick vissa mindre problem med detta men Norrby var å andra sidan aldrig riktigt nära att hota heller.

Med drygt tio minuter kvar fick Jesper Westermark ett inlägg till sig som han vräkte sig fram och styrde mot mål men en finfin parad av målvakten höll 3-1-ställningen intakt den gången. När inbytte Johan Svahn sedan istället spelat fram Ajdin Zeljkovic visade denne klass när han behärskat tryckte in bollen i bortre hörnet med en pressad slägga.

4-1 var lika skönt som det var logiskt sett till matchbild. Även om GAIS inlett matchen något trögt blev det här en så gott som helt ensidig historia. Hemmalaget visade vad man kan prestera när både prestation och utdelning går hand i hand och GAIS har nu inte förlorat sedan början på maj. Nu väntar ett uppehåll för både spelare, ledare och givetvis supportrar. Nya tag till höstsäsongen då den sju matcher långa sviten av obesegrade matcher förhoppningsvis förlängs!

GAIS 4 - 1 Norrby IF

  • lördag 30 juni 2018 @ 16:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 7 Johan Svahn Andreas Östling 1
13 19 Ajdin Zeljkovic Jonas Lindberg 1
14 22 Aiden Harvey Edin Hamidovic
15 25 Filip Trajanovski
16 13 Emin Grozdanic
17 20 Dusan Djuric
11
Matcher
6
Vunna
4
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

04 feb 17 17:00 Träningsmatch GAIS - Norrby IF 2 - 0
02 apr 17 17:00 Superettan Norrby IF - GAIS 0 - 0
21 okt 17 14:00 Superettan GAIS - Norrby IF 2 - 1
09 feb 18 15:00 Träningsmatch GAIS - Norrby IF 1 - 0
30 jun 18 16:00 Superettan GAIS - Norrby IF 4 - 1
12 aug 18 17:30 Superettan Norrby IF - GAIS 1 - 1
02 feb 19 13:00 Träningsmatch Norrby IF - GAIS
24 jul 19 19:00 Superettan GAIS - Norrby IF 1 - 0
01 okt 19 19:00 Superettan Norrby IF - GAIS 0 - 1
21 jun 20 14:30 Superettan Norrby IF - GAIS 3 - 0
16 okt 20 19:00 Superettan GAIS - Norrby IF