Matchinfo

GAIS

GAIS

1

Degerfors IF

1
Superettan måndag 18 juni @ 19:00

Nytt kryss trots fin spelmässig GAIS-insats

Efter att ännu en gång ha släppt in matchens första mål hamnade Atleterna i ett tidigt underläge och fick jobba sig in i matchen. Trots både kvittering tidigt i andra halvlek och en grönsvart chanskavalkad fick GAIS nöja sig med 1-1 i måndagens match mot Degerfors på Gamla Ullevi.

Om många av vårens matcher i serien hade spelats under blå himmel och finfint väder var nu temperatur- och väderförutsättningarna diametralt annorlunda. Termometervätskan orkade sig knappt över femtongradersmarkeringen och regnet fullkomligen hällde ner bitvis över Göteborg under måndagskvällen.

Inte blev heller förutsättningarna kanske direkt mer gynnsamma av att kvällens enda match i Superettan skulle komma att konkurrera om publiken med måndagens tre VM-matcher, där Sverige dessutom gjort sin första match i ett världsmästerskap på tolv år.

Något ”Aj aj, Grönsvart i VM”, som sångtexten lyder, hade vi förvisso under dagen inte fått se men eftersom Andreas Granqvist skickat in matchens enda mål mot Sydkorea hade nu alltså både en Superettan-spelare nätat i VM och GAIS fått chansen att följa upp Sverige-segern med en egen trepoängare.

Ännu en gång släpper GAIS in första målet

För den som följt Atleterna under säsongen så här långt finns det vissa tydliga återkommande mönster som ofta gjort sig påminda. Ett lite mindre smickrande sådant är att man haft en tendens till att gång efter annan släppa in det första målet i matcherna och tyvärr skulle det inte heller bli annorlunda i den här matchen.

Efter att lagen initialt känt lite på varandra fick värmlänningarna en frispark på offensiv högerkant och den slogs utmärkt. Först till bollen inne i boxen kom en bortaspelare och för nionde gången på tretton försök och matcher denna Superettan-säsong hade GAIS släppt in första målet.

Inte heller de efterkommande minuterna som följde målet kom att direkt bli någon fröjd för hemmalaget. De tekniska misstagen dök upp lite då och då och Degerfors såg ut att ha kontroll på matchen. GAIS försökte få tag i matchbilden men passningarna satt sällan där de skulle och än mindre ofta kom man till några målchanser. Det ska påpekas att Degerfors å sin sida inte heller direkt tryckte på för ytterligare ett mål men med ett mer konkret spel var man ändå det bättre laget.

GAIS blir bättre och bättre

Tids nog ordnade dock saker och ting upp sig för GAIS. Jonas Lindberg hade kanske haft en ganska tung inledning på matchen men Falköpingssonen jobbade sig in i matchen och blev bara bättre och bättre samtidigt som Andreas Östling från sin innermittfältsposition tog mycket initiativ under matchen och styrde spelet.

Inte bara dessa två herrar kom att imponera utan hela laget stod för en rejäl uppryckning. Aiden Harvey spelade sin första match någonsin för GAIS i seriespel men tog sig gång på gång fram på högerkanten med sin fart och Ajdin Zeljkovic var både farlig framför mål och delaktig i spelet.

Det var just den sistnämnde som efter finfin servering á Jonas Lindberg fick GAIS första (men sannerligen inte sista) jättemålchans i matchen. Närmast fri, men ur något snäv vinkel, fick Zeljkovic bollen och sköt ett bra och pressat skott som målvakten kunde parera men inte bättre än att bollen genast studsade ut i en retur.

Bollen spelades vidare och Edin Hamidovic fick ett superläge att lägga bollen i mål när målvakten redan var bortspelad. Hamidovic drog till direkt och fick bollen mot det så när öppna målet men osannolikt nog hann en degerforsare rädda bollen på mållinjen och 0-1 stod sig – trots två superlägen till kvittering.

Bara dryga minuten senare fick man ett nytt jätteläge till kvittering när man forsade fram på Harveys högerkant. Ett fint inspel längs med backen senare och faktum var att det inte nu inte bara var en eller två gaisare som hade läge till att kruta in kvitteringen utan fler än så – något som, paradoxalt nog, också blev denna chans stora fall. För samtliga involverade spelare hade svårt att enas om vem som skulle ta bollen och istället uteblev avslutet helt.

GAIS fortsatte pressa på och efter inlägg av Zeljkovic hade Andérsen fått bollen vid sina fötter bara några meter framför mål men fick inte till träffen och resultatet med 0-1-underläge stod sig halvleken ut.

Både mål och ännu bättre spel från GAIS i andra halvlek

Hade flera målchanser skapats i slutet på den första halvleken så blev det inte precis mindre av den varan i andra halvlek för GAIS stod för en finfin prestation, vilket man till slut också skulle få utdelning för.

Redan fem minuter in i halvleken spelade Hamidovic elegant vidare bollen till Östling som kom i en offensiv löpning och som i steget klippte till med ett bra skott som dock passerade strax över ribban.

Ytterligare någon minut därefter skulle det dock smälla till i nätmaskorna. Debuterande Harvey tog hand om bollen på högerkanten och fick gott om tid på sig, något som han förvaltade på allra bästa sätt. Harvey svepte in bollen med ett utmärkt inlägg och flera gaisare fanns i boxen. Ajdin Zeljkovic kom alldeles utmärkt och precis som mot Öis fanns det ingen tvekan hos 20-åringen – Ajdin gjorde mål och detta för andra matchen i rad.

Även om denna halvlek skulle komma att präglas av tydlig GAIS-dominans ska det också påpekas att Degerfors hade sina chanser och stack upp då och då, ofta genom kontringslägen.

Direkt efter målet fick gästerna en ypperlig chans till ett andra mål när man, precis som innan målet nummer ett, fick en frispark en bit utanför straffområdet. Bollen sveptes in i GAIS box och trots att den såg ut att bli för lång fiskades den upp på bortre stolpen och det lite aviga avslutet skarvades hela vägen upp i Damir Mehic ribba.

Jakten på tre poäng och ett avgörande

Även om ”Degen” som sagt hade sina omställningslägen skulle resterande del av matchen i mångt och mycket handla om hemmalagets jakt på ett avgörande.

Edin Hamidovic skulle ligga bakom mycket i denna halvlek och spelade han som tidigare inte fram sina lagkamrater så skapade han mycket på egen hand. Även om det aldrig blev något mål under kvällen tog han sig till chans på chans och i 65:e minuten bröt han sig ren men hans avslut kunde bortalagets utmärkte målvakt rädda.

Med knappa 20 minuter kvar susade Edin fram på högerkanten efter att ha tagit yta på samma kant. Smålänningen fick upp en rejäl fart och närmast flög förbi längs sidlinjen, vilket gav honom en bra position och via ett pressat skott kunde han gräva fram ytterligare en målchans men återigen stod målvakten i vägen.

Halvleken präglades av ett GAIS som vågade gå för seger och då man fick igång sitt kortpassningsspel och frejdiga offensiv hade bortalaget svårt att hänga med. Chans på chans skapades och GAIS pressade in i det sista för ett avgörande.

Med fem minuter kvar bröt sig Hamidovic loss och sköt ett nytt skott som var farligt men inte heller det gav utdelning och direkt efter chippade inbytte Dusan Djuric precis över. Sista chansen för GAIS och matchen skapades efter att tilläggstiden aviserats när kreative Andreas Östling gavs skottläge i straffområdet men avslutet flög en bra bit över.

Det ville sig helt enkelt inte för GAIS. Trots en utmärkt prestation i långa stycken fick man nöja sig med blott 1-1. Att Degerfors tränare under presskonferensen på sin Bengt Alsterlind-dialekt närmast ödmjukast tackade för den poäng värmlänningarna fått med sig hem till bruksorten säger en del om hur besviket GAIS lär vara med en ynka pinne men likväl också vilket stark prestation och spel man stod för under måndagen.

Nu väntar närmast ett ”västkustderby” mot Varberg nere i Varberg på söndag. Om inte annat så finns det en rejäl revansch att utkräva där sedan senaste besöket på Påskbergsvallen i vad som kan bli GAIS sjätte raka match utan nederlag. Väl mött då!

GAIS 1 - 1 Degerfors IF

  • måndag 18 juni 2018 @ 19:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 7 Johan Svahn Jonas Lindberg
13 12 Erik Westermark Aiden Harvey
14 20 Dusan Djuric Ajdin Zeljkovic
15 25 Filip Trajanovski
16 21 Stefan Ilic
14
Matcher
5
Vunna
3
Oavgjorda
6
Förlorade

Tidigare möten

13 apr 13 16:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 3 - 1
10 aug 13 16:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 4 - 2
31 maj 14 16:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 2 - 1
30 sep 14 18:30 Superettan GAIS - Degerfors IF 0 - 1
11 apr 15 16:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 0 - 1
24 aug 15 19:30 Superettan GAIS - Degerfors IF 2 - 1
28 jun 16 19:30 Superettan GAIS - Degerfors IF 2 - 2
03 okt 16 19:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 1 - 0
27 maj 17 18:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 2 - 1
28 aug 17 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 1 - 0
18 jun 18 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 1 - 1
24 jun 19 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 0 - 3
20 jul 19 16:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 0 - 1
12 aug 20 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 0 - 0