Matchinfo

GAIS

IK Frej Täby

3

GAIS

1
Superettan lördag 28 juli @ 18:00

Svag andra halvlek sänkte Grönsvart i Täby

Trots en fantastisk förstakvart och ett minst lika läckert öppningsmål redan i första minuten fick GAIS se sig besegrade efter 90 spelade minuter. Ett effektivt motståndarlag och en svag andra halva av matchen från Grönsvart håll sänkte Atleterna under lördagskvällen.

Efter ett gediget sommaruppehåll var det nu dags för att inleda seriens andra halva och detta gjordes alltså för GAIS del uppe i Stockholmsförorten Täby där IK Frej och Vikingavallen väntade. Under både 2016 och 2017 lyckades GAIS vinna motsvarande möte och IK Frej får definitivt ses som ett av de lag som Grönsvart haft ”lätt” mot under de senaste säsongerna. Tyvärr blev det inte lika muntert denna gång.

Fantastisk start och utdelning direkt

Även om det nu hade passerat ett antal veckor sedan senaste seriematchen och närmare bestämt 4-1-segern mot Norrby framstod det som om tiden nästan stått stilla – åtminstone inledningsvis. För på precis samma sätt som GAIS spelat frejdig och fyndig anfallsfotboll mot Boråslaget i början av månaden öppnade bortalaget kvällens match.

Göteborgarna tog tag i bollen direkt och snickrade initialt ihop ett elegant anfall där bollen bytte grönsvart ägare med korta intervaller. Anfallet avslutades med att Edin Hamidovic spelades i ett bra läge i höjd med straffområdesgränsen. Smålänningen tackade genom att skicka upp en skruvad vänster i bortre krysset och GAIS hade tagit ledningen – 39 sekunder in i matchen.

Ledningsmålet satte karaktär på den initiala matchbilden och det är ingen överdrift att konstatera att GAIS gjorde en formidabel förstakvart. Anföll man inte med rejäl fart så gjorde man det med läckra passningar till rätt adress och GAIS var gång efter annan nära att fördubbla sin ledning.

Erik Westermark, som var pigg i förstahalvleken från sin högerkant, spelade två minuter in i matchen fram sin bror som i bra skottläge sköt rakt på målvakten och några minuter senare sköt Jonas Lindberg precis utanför.

Just nämnde Jonas Lindberg låg bakom mycket kreativt och hittade ofta motspelare med listiga passningar från sin utgångsposition till vänster. I den tolften minuten komponerade GAIS sig fram till ett bra läge på den vänstra ytan av Frej-boxen och ”Myggan” kunde skicka in ett farligt inspel precis framför mål men tyvärr fanns ingen grönsvart spelare på rätt plats för att stöta bollen i nät.

Den allra bästa chansen till utökad ledning kom efter att GAIS crossat ut en boll till högerkanten där Erik Westermark sög upp bollen och kunde fint rulla in bollen till Andreas Östling. Västeråssonen måttade i bra läge och bollen dansade klockrent i stolpen.

Om det stundtals fina offensiva spelet kändes igen från våren kändes dessvärre också oförmågan till att förvalta målchanserna till mål också igen. 1-0 stod sig och halvleken skulle komma att bli betydligt mer jämn desto längre halvleken passerade.

Frej biter sig in i matchen

Grönsvart lyckades som sagt inte hitta nätet en andra gång, utan hemmalaget kunde sakta men säkert tugga sig in i matchen. Några superchanser skapade man förvisso inte mot GAIS-målet men stockholmarna lyckades ofta störa GAIS i uppspelsfasen med sin höga press och gjorde man inte det så erövrade man ofta boll när GAIS blev sårbara.

Detta i sin tur föranledde hemmalaget att forcera framåt i banan och måtta in en hel del inlägg mot GAIS-boxen. De superba målmöjligheterna var förvisso få men matchen kom att bli allt mer jämn och när domaren blåste för halvtid var det allt en bra stund sedan bortalaget spelat riktigt bra fotboll.

Halva nummer två av matchen skulle tyvärr komma att bli en genuint deppig sådan för den med grönsvarta sympatier. Hemmalaget fortsatte med att spela upp sig och inläggsspelet mot straffområdet visade sig bli synnerligen lyckosamt.

Efter att Frej dunkat in bollen mot mål lyckades Atleterna i förstaskedet erövra bollen men det svaga andrabollsspelet skulle istället få påtagliga konsekvenser. Trots att man brutit bollen hamnade denna på nytt i Frejs ägo och efter ett nytt inspel ackompanjerat av ett svagt markeringsspel hade sedan hemmalaget inga som helst bekymmer med att jämna ut till 1-1.

Effektivt Frej fäller ineffektivt GAIS

Efter målet kom GAIS att föra mycket av spelet. Tyvärr till synnerligen liten nytta skulle det visa sig.

Grönsvart försökte gå för ett ledningsmål och som så många gånger förut denna säsong kom motståndarnas motdrag att bli att ställa sig lågt med sin försvarslinje och försöka stänga ytor för Bosko Orovics mannar – något som man lyckades med.

Hade förstakvarten präglats av ett piggt och resolut anfallande bortalaget kan nog närmast det omvända sägas om andrahalveken. GAIS lyckades inte alls penetrera motståndarnas försvar utan blev konstant omständliga och bolltempot var allt som oftast lågt. Istället för att söka sig mot mål beslutade man sig för att slå ytterligare en passning och några fina kombinationer och avslut mot mål blev det i princip inte alls under detta skede av matchen.

Under de fåtal gånger som GAIS lyckades få in bollen framför mål var man dock inte helt oävna. Niclas Andersén hade en hyfsad nick efter inlägg och Karl Bohms frispark var så när att landa helt perfekt hos August Wängberg men hans avslut satt i gaveln istället för innanför nätet.

Det allra bästa läget till att ta ledningen på nytt fick dock målskytt Hamidovic som serverades ett utmärkt inlägg. Edin svarade å sin sida med att identifiera en obevakad yta och var det inte bara för att nicken från väldigt nära håll inte höll tillräckligt god kvalitet så hade vi haft 1-2 på resultattavlan här men istället satt avslutsförsöket tyvärr ovanför ribban.

Bortsett från ett mycket svagt uppspelsförsök av GAIS som sedan gav Frej ett bra skottläge hade Stockholmarna i ärlighetens namn inte skapat särskilt många möjligheter till ett segermål efter sin kvittering. Men vad spelade det för roll när GAIS återigen blev flagrant sårbara vid inläggsspelet och för andra gången i ordningen varit alldeles för veka i andrabollsspelet?

Trots en brytning kunde Frej alltså ta tillbaka bollen och via ett skottförsök kunde inbytte Nsima Peter styra in bollen i mål. Avslutet och målet i sin tur påminde lika mycket om den gamle Detroit Red Wings-centern Tomas Holmströms spel framför motståndarmålet som det var irriterande och frustrerande som gaisare.

Grönsvart orkade inte resa sig efter målet i den 82:a minuten, utan målchanserna uteblev och den forne Varberg BoIS-anfallaren kunde istället i sista sekunden även göra 3-1, denna gång med fart och på omställning då GAIS satsat allt framåt.

Direkt därefter visslade domaren i sin pipa för full tid och trots att GAIS i inledningen av matchen visade vad man faktiskt är kapabla till råder det heller ingen tvekan om att GAIS har bitar att jobba på i båda ändarna av planen till nästa match och närmare bestämt Brage nästa måndag hemma på Gamla Ullevi. Nya tag då!

IK Frej Täby 3 - 1 GAIS

  • lördag 28 juli 2018 @ 18:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 21 Karl Bohm Gult kort Jonas Lindberg
13 19 Alexander Angelin Erik Westermark
14 20 Dusan Djuric Andreas Östling
15 27 Alexander Nadj
16 7 Johan Svahn
17 14 Alexander Leksell
18 22 Aiden Harvey
11
Matcher
6
Vunna
2
Oavgjorda
3
Förlorade

Tidigare möten

21 aug 13 19:00 Svenska Cupen IK Frej Täby - GAIS 0 - 1
23 maj 15 16:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 1 - 0
12 sep 15 15:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby 0 - 0
02 apr 16 15:15 Superettan GAIS - IK Frej Täby 2 - 0
31 jul 16 17:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 1 - 2
25 jun 17 17:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 0 - 1
18 sep 17 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby 1 - 0
27 maj 18 17:30 Superettan GAIS - IK Frej Täby 2 - 1
28 jul 18 18:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 3 - 1
10 maj 19 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby
20 sep 19 19:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 1 - 0
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914