Matchinfo

GAIS

GAIS

4

Örgryte IS FF

4
Superettan tisdag 12 juni @ 19:00

Urstark sista sekunden-upphämtning gav GAIS poäng i derbyt

Efter år på år med derbyn präglade av täta matcher och målsnålhet blev tisdagens derby mellan GAIS och Öis derbyt som innehöll precis allt. Efter grönsvarta mål i 88:e respektive 97:e (!) minuten skrevs slutsiffrorna till slut till 4-4 i sommarvärmen på Gamla Ullevi.

Inför matchen hade GAIS lyckats vända sin tidigare negativa trend och kom till derbyt med sju av nio möjliga poäng inspelade på de tre senaste matcherna. Detta samtidigt som idrottssällskapet från Örgryte förvisso haft det något tyngre på slutet ur ett poängperspektiv men ändå gjort sin sportsligt bästa vår på tio år innebar att det här inte bara var ett originalderby utan även ett riktigt hett sådant sett till ingångsvärdena.

Även bortsett från det sportsliga perspektivet bjöd Göteborg och Gamla Ullevi in till alldeles förträffliga förutsättningar för fotboll. Försommarsolen som skämt bort stadens invånare de senaste månaderna gassade på sin vana trogen på den helt blå himlen och inte färre än hela 13 310 åskådare hade tagit sig till arenan för att se Superettans största match för året.

GAIS tar ledningen direkt

Även om spelkvaliteten kanske inte riktigt levde upp till kvaliteten på inramningen så skulle garanterat underhållningsvärdet göra det. För det här derbyt hade allt.

GAIS tummade inte på sin spelfilosofi utan matchen inleddes med att man tog hand om taktpinnen och försökte föra matchen precis som vanligt genom sitt kortpassningsspel. Några jättechanser skapades förvisso inte men inledningen såg ändock stabil ut för Grönsvarts del.

Fem minuter in i matchen fick Jonas Lindberg utstå den stora olyckan att få ett skott i huvudet från nära håll och blev liggandes en bra stund. ”Myggan” såg först ut att kunna repa sig och spelade vidare men detta var något som vi skulle få återkomma till.

Någon minut senare spelade Örgrytes hyllade mittback David Engström en alldeles för kort tillbakapassning till sin målvakt. En påpasslig Dusan Djuric kunde snappa upp bollen och helt ensam med Stojan Lukic gavs Djuric ett superläge att ge GAIS ledningen men Lukic kunde rädda.

Sekunderna därefter blev lite tumultartade och inget av lagen fick riktigt tag i bollen. Momentet senare spelade GAIS bollen på djupet till en fristående Djuric som dröjt sig kvar i straffområdet efter frilägesmissen. De flesta på både plan och läktare uppfattade nog hallänningen som ståendes i en tydlig offsideposition men bollen kom fram till honom och på ett väldigt enkelt sätt kunde han sedan rulla in den i nät.

Offside trodde som sagt de flesta och linjemannen höjde sin flagga. Saken vara bara den att huvuddomaren bedömt det som att bollen spelats via en öisare fram till Djuric, varför han då inte längre alls kunde bedömas som i offsideposition. Målet var godkänt och 1-0 till GAIS!

Matchen byter skepnad

Målet kändes kanske lite slumpartat men Grönsvart hade fått en tidig och mycket viktig ledning och man lyckades på ett skickligt sätt fortsätta rulla på. En hel del frisparkar arbetade man sig fram till och tidigare nämnde Dusan Djuric stod allt som oftast för fina inspel på dessa.

En kvart in i matchen misslyckades så Atleterna med ett uppspel i egen backlinje. Örgryte tog till vara på bollen och Gustav Ludwigson kunde ganska ostört få pinna på fram på GAIS planhalva. Efter ett antal löpmeter klippte den hårfagre öisaren till och skottet gick som i en båge förbi Damir Mehic – kvitterat och 1-1.

Jonas Lindberg som hittills spelat på och såg kry ut byttes ut i samband med målet till förmån för Junes Barny och det visade sig sedan i efterhand att ”Myggan” både spräckt en trumhinna och drabbats av en hjärnskakning – något som fick till följd att Falköpingssonen i efterhand inte ens mindes att han spelat matchen.

När GAIS så spelat sig fram och gått på offensiven anförda av Dusan Djuric tappade man bollen högt upp i banan. Som så många gånger tidigare den här säsongen skulle detta bli kostsamt och genom en snabb spelvändning var samme Ludwigson som tidigare nätat plötsligt ensam med Mehic. Bollen rullade förbi GAIS-målvakten och nu hade Örgryte vänt.

Några jättemålchanser hade det i övrigt inte skapats men det blev likväl mål gång på gång i den här halvleken. När Örgryte jobbat fram en hörna en stund senare kunde målfarlige David Engström enkelt nicka in 1-3 och Öis hade fullkomligen vänt på derbyt.

Viktig reducering för GAIS inför andra halvlek

Inte var det på så vis att Öis ledning och vändning kom som en blixt från en helt klar himmel, men de tre täta målen från gästerna kändes inte heller som någon frukt av en enorm press utan snarare mest att man var effektiva när möjligheten väl gavs. GAIS fick fortsätta gnugga på och en av få ljusglimtar i första halvlek ur grönsvart synvinkel var de fasta situationerna – något som också skulle ge utdelning.

För efter att matchuret passerat 45 och tickat in på tilläggstid slogs en ny bra hörna och giganten i luftrummet, Carl Nyström, klev upp och kom först med huvudet. Bollen hindrades dock i sin väg mot mål genom en Öis-försvarares arm och straffsparken var given. Marcus Bergholtz klev fram och var stensäker. 2-3 och så gott som direkt efter målet blåste domaren för halvtid.

Med det knappa underläget inför de sista 45 minuterna var det bara en sak som gällde: offensiv och jaga för att hämta ikapp underläget. Andrahalvleken blev dock kvalitetsmässigt inte riktigt vad man hoppats på.

Öis stod förvisso inte heller för någon superhalvlek men det ska sägas att GAIS i långa perioder hade relativt stora problem att etablera något anfallsspel som i sin tur skulle generera påtagliga målchanser. Jesper Westermark krigade intensivt på topp och vann en hel del dueller men just dueller och fysiskt spel, snarare än något skönspel, var det som kom att prägla denna halvlek.

Känslorna var stundtals heta och domarens kortlek kom till användning gång efter annan. GAIS fortsatte i sin kvitteringsjakt att försöka bygga spel redan från egen planhalva men detta blev sällan lyckat och redan runt GAIS eget straffområde fick man svårt att spela sig ur situationer när Örgryte tidigt satt in sin press.

Jesper Westermark skarvade med en halvtimme kvar av matchen snyggt fram inbytte Edin Hamidovic men denne fick ingen riktig träff och när Edin en liten stund senare lyfte bollen precis över ribban så kändes det som att GAIS kanske inte skulle komma närmare en kvittering än så här i den här matchen.

Istället var Öis under stora perioder närmare ytterligare ett mål när man kunde ställa om på ett GAIS som försökte satsa framåt och med mindre än tio minuter kvar låg till slut bollen för fjärde gången under kvällen i Damir Mehic nätmaskor. En felträffande öisare drog bollen högt upp i luften och när bollen sedan seglade ner i GAIS-boxen blev missförståndet mellan försvarare och målvakt närmast totalt. Örgryte-kaptenen Daniel Paulson hann emellan och kunde nicka in 2-4 till gästerna, vilket kändes såväl oerhört onödigt som tungt.

Makalös avslutning blir grädden på moset i originalderbyt

Hade det tidigare varit full fart framåt för hemmalaget så var det nu det enda som gällde eftersom mindre än tio minuter återstod och GAIS hade två mål upp.

Bollar började matas in mot Öis-boxen men det var först i matchminut 88 som det skulle komma att ge utdelning. Utmärkte Marcus Bergholtz lyfte in ett långt inlägg, Jesper Westermark nådde högst i luftduellen och kunde, efter en synnerligen nätt nick-touch, se bollen lite avigt gå in i Stojan Lukic bortre gavel.

Målet innebar inte enbart att ”JW” nu gjort mål för hela fjärde matchen i rad och att firma Bergholtz/Westermark för andra matchen i rad komponerat ihop ett sent mål utan även att detta var kvällens tredje mål signerat långhårig forward med förflutet i Sävedalens IF (efter Gustav Ludwigsons två mål i första halvlek).

Forceringen som därefter skulle följa höll allra högsta klass. Två minuter återstod av ordinarie tid och GAIS kopplade ett monumentalt grepp om matchen i sin jakt på kvittering. Boll efter boll dunkades in i tabellfyrans straffområde och vann inte GAIS duellen inne i boxen så hade man direkt därefter återerövrat den för att dundra in nya inlägg och belägra motståndarnas box.

Om Örgryte hade varit måna om att kontinuerligt sänka tempot genom avbrott och ta god tid på sig under halvlekens gång blev man inte direkt mindre angelägna om detta under de sex tilläggsminuter som fjärdedomaren aviserade att det var kvar på matchen. Men GAIS gav sig inte.

Med 45 sekunder kvar av tilläggstiden, närmare bestämt när tiden indikerade 95.15, drog Junes Barny en frispark djupt in i Öis straffområde. Den nyblivne poängspelaren Marcus Bergholtz var starkast i duellen, nickade bollen vidare och Öis förmådde inte att få bort bollen.

Inbytte Ajdin Zeljkovic hade placerat sig strategiskt på den vänstra sidan av boxen och till slut damp bollen ner till den forne Gunnilse-ynglingen. Ajdin klippte till och inte ens att han i samma sekvens såg ut att halka kunde stoppa honom. Volleyträffen satt perfekt in vid Lukic bortre stolpe – GAIS hade kvitterat till 4-4. I matchminut 97.

Euforin över den urstarka upphämtningen lät inte vänta på sig utan en lyrisk Ajdin Zeljkovic, som för övrigt var ”för svettig för att lyckas dra av sig tröjan”, kunde tillsammans med lagkamrater och den stora GAIS-klacken gemensamt fira målet, ett mål som också är Ajdins första mål någonsin för GAIS i Superettan.

Det här derbyt hade som sagt allt och det var uppenbarligen inte bara publik och spelare som kände sig helt färdiga efter de åtta målen utan även domare Johan Krantz blåste direkt av för full tid och 4-4 som slutresultat var ett faktum.

Spelmässigt går det här inte till historien som en av GAIS bättre matcher den här säsongen och det finns mycket kvar att jobba på till nästa match nu på måndag sett till kvalitet på spelet men det går inte heller att bortse från den fantastiska upphämtningen och forceringskraften från Atleterna.

Att GAIS, med två minuter kvar av ordinarie tid, hämtar upp 2-4 till 4-4 innebär att det nu är femte gången denna säsong som GAIS antingen avgör till seger eller hämtar upp till oavgjort med mål efter matchminut 80. Kan Atleterna se till att få bättre fart på spel och målskytte även innan matchminut 80 kan det här bli en fortsatt rolig sommar. Nu tar vi med oss denna upphämtning och laddar inför nästa match som redan spelas på måndag mot Degerfors hemma på Gamla Ullevi. Väl mött då!

GAIS 4 - 4 Örgryte IS FF

  • tisdag 12 juni 2018 @ 19:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 9 Edin Hamidovic Dusan Djuric
13 18 Junes Barny Gult kort Jonas Lindberg
14 19 Ajdin Zeljkovic Andreas Östling 1
15 27 Alexander Nadj
16 12 Erik Westermark
17 13 Emin Grozdanic
18 22 Aiden Harvey
5
Matcher
1
Vunna
4
Oavgjorda
0
Förlorade

Tidigare möten

16 aug 16 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 0 - 0
11 maj 17 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 0 - 0
04 sep 17 19:00 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 1 - 1
12 jun 18 19:00 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 4 - 4
28 aug 18 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 1 - 3
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914