Matchinfo

GAIS

Landskrona BOIS

1

GAIS

1
Superettan söndag 3 juni @ 15:00

Ännu ett JW-mål räddade GAIS i Landskrona

Trots en i långa perioder ganska svag match kunde GAIS genom Jesper Westermark och hans finfina nick i matchens slutminuter rädda en poäng borta mot Landskrona i den skånska sommarvärmen. Resultatet innebär att GAIS går in med fortsatt positiv trend till derbyt mot Öis i nästa vecka.

Efter att GAIS till slut vänt underläge till seger mot IK Frej i föregående omgång kunde Atleterna resa ner till Skåne och Landskrona med en fin trend i och med två raka segrar bakom sig. Vid seger under söndagseftermiddagen skulle GAIS kunna haka på toppskiktet ”på riktigt” medan en förlust istället skulle kunna generera en titt nedåt i tabellen – det var med andra ord, som så ofta i denna serie, en viktig match ur tabellsynpunkt.

GAIS inleder piggt men tappar initiativet

På precis samma sätt som matchen knappt hade hunnit börja mot Frej senast innan bortalaget skapat en jättemöjlighet hade GAIS under söndagen ett alldeles superbt läge till att ta ledningen blott två minuter in i matchen.

Ett väl avvägt instick rullade fram till Ajdin Zeljkovic som i ett friläge inte avslutade vassare än att målvakten kunde rädda och samma sak upprepade sig på den retur som Ajdin därefter fick. BoIS-målvaktens dubbelräddning var vass och höll målnollan intakt inledningsvis.

Även om besvikelsen över att GAIS inte lyckades göra mål såklart var stor gav kanske ändå just ”dubbelräddning” och ”Landskrona IP” en och annan gaisare relativt goda och nostalgiska vibbar. För det var ju just här och mot precis samma målbur som Dime Jankulovski för snart tretton år sedan stod för just en superb dubbelräddning – samma dubbelräddning som skulle komma att starkt bidra till att GAIS kunde hålla tätt och, under stor dramatik, nå allsvenskt avancemang i kvalspelet till samma serie under senhösten 2005.

Spelet som annars föranledde friläget må ha varit vackert och upphov till inspiration för resterande del av halvleken men i ärlighetens namn skulle det här snarare utvecklas till en matchbild där hemmalaget Landskrona var det lag som skulle komma närmast att få skriva in sig i målprotokollet. När GAIS väl etablerade spel på offensiv planhalva var man inte helt oävna men detta skedde med allt större mellanrum under den första halvleken.

Istället var det som sagt BoIS som tog tak i taktpinnen och det ska sägas att skåningarna stod för en fin halvlek. Under de tillfällen då GAIS gått upp med mycket folk var hemmalaget snabba på att spela rakt och var sällan fega för att slå den raka bollen upp på forward redan från egen backlinje. Inte heller var man alls ofarliga mot mer uppställt försvar utan man trillade bollen på ett skickligt vis.

Den dittills i serien sjufaldige målskytten, Sadat Karim, var ständigt vass från sin strikerposition och Edafe Egbedi oroade inte GAIS-försvaret mindre från sin högerkant där han gång på gång var både snabb och finurlig.

Mängder Landskrona-chanser ger till slut utdelning

I mitten på halvleken skapade BoIS som allra mest. Via ett instick till nyss omnämnde Karim var det blott Damir Mehic målställning och ribba som var skillnaden mellan 0-0 och 1-0 medan det strax därpå istället var Damirs alldeles utmärkta enhandsräddning på ett skott, som såg ut att smita in i bortre hörnet, som kunde rädda gästerna.

Skåningarna var förmodligen relativt besvikna med den skrala effektiviteten men GAIS bet sig trots allt kvar i matchen och mellan minut 35 och pausvilan kunde Grönsvart sakta men säkert arbeta sig in i matchen igen. Detta bland annat då man skapade ett småtrevligt läge efter aktion och avslut signerat Jonas Lindberg.

Dessvärre kunde inte GAIS fortsätta på den inslagna vägen under andra halvleks inledning utan om BoIS skapat en del chanser under halvlek nummer ett så stod de chanserna sig i ärlighetens namn ganska slätt mot de otroliga lägen man kostade på sig att bränna en bit senare in i matchen.

För vilka chanser man missade från hemmalagets sida. När GAIS slarvat i uppspelsfasen och skicklige Egbedi snappat upp bollen och rundat Damir Mehic var nog både publik och expected goals-mätare tämligen överens om att hemmalaget skulle ta ledningen. Ett öppet mål var dock tydligen inte nog för att göra just mål utan Egbedi trumfade sin synnerligen skickliga aktion med att osannolikt nog lägga bollen över ribban och målburen.

I matchminut 55 lyckades sedan Grönsvart inte få undan bollen efter hörna och BoIS gavs möjlighet i relativt fritt läge i höjd med straffpunkten. Genom GAIS-touch kunde lyckosamt nog detta skott tillika jätteläge styras till hörna men enbart fem minuter senare var det, ännu en gång, en hårsmån från att hemmalaget skulle ta ledningen när GAIS stått för ett tekniskt misstag i egen box.

Den här perioden av matchen går förmodligen inte till historien som säsongens vassaste ur Grönsvart synvinkel och flertalet av BoIS jättelägen kom till genom att GAIS först bröt bollen men sedan trots det inte var fullt kapabla till att verkligen få tag i bollen, utan att Landskrona istället gavs lägen.

Med ungefär 20 minuter kvar kom så till slut ledningsmålet för hemmalaget. Även om det var logiskt sett till matchbild kändes det lite snöpligt sett till hur det gick till. Detta eftersom målet kom till via en kort och snabb hörna. Trots att de för dagen gulklädda gaisarna var i kraftig majoritet sett till antal spelare i boxen lyckades man inte få undan bollen utan Karim kunde via en retur till slut skicka in 1-0 till hemmalaget.

En fin forcering ger utdelning

Om målet kändes snöpligt så skulle det å andra sidan föra med sig en positiv effekt på spelet ut GAIS-synpunkt. Detta då göteborgarna dittills hade varit det sämre laget men efter målet lyckades man etablera en bra forcering och kunde vända på matchbilden.

Några jättelägen skapade GAIS förvisso inte initialt men spelet förlades helt till hemmalagets planhalva och Grönsvart kunde, bland annat genom comebackande energiknippet August Wängberg, etablera en bra press.

GAIS jobbade fram flera hörnor och de slogs överlag på ett bra sätt men de sista, lilla pusselbitarna föll aldrig riktigt på plats i boxen utan Landskrona kunde freda sitt mål – åtminstone så här långt.

Efter att BoIS kontrat till sig några fina omställningslägen började tiden så sakteliga ticka upp mot matchminut 90 och det var verkligen hög tid för GAIS att visa framfötterna om man skulle få med sig något av värde från Skåne den här alldeles strålande junisöndagen.

Mot denna bakgrund skickade Marcus Bergholtz in ett fint och tidigt inlägg in i boxen. Jesper Westermark löpte alldeles perfekt även om löpningen stod sig slätt mot JW:s upphopp och häng i luften. Westermark kom nämligen alldeles perfekt till bollen och med ett rent ut sagt mäktigt upphopp och nick skallade Sävedals-sonen in 1-1 i det första krysset – GAIS hade kvitterat!

Målet var riktigt läckert och inte mindre skönt då det kom precis innan slutsignalen. Tre minuters stopptid spelades förvisso efter JW:s mål men 1-1 stod sig och trots en kanske inte fantastisk spelmässig insats står Grönsvart för en effektiv forcering och plockar till slut med sig en skaplig bortapinne.

Avslutningsvis går det att notera att Jesper Westermark nu gjort mål i tre raka matcher, att GAIS är obesegrade under samma period samt att GAIS för tredje gången på bortaplan i seriespelet nu antingen räddar poäng eller avgör genom mål i slutminuterna (tidigare har detta skett både mot Värnamo och Öster).

Härnäst står Öis för motståndet i ett sprakande derby nästa tisdag – en match som inte får missas!

Landskrona BOIS 1 - 1 GAIS

  • söndag 3 juni 2018 @ 15:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 2 Andreas Östling Ajdin Zeljkovic
13 9 Edin Hamidovic Carl Wede
14 16 August Wängberg Erik Westermark
15 27 Alexander Nadj
16 20 Dusan Djuric
17 21 Stefan Ilic
18 22 Aiden Harvey
5
Matcher
3
Vunna
1
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

16 jun 13 15:45 Superettan GAIS - Landskrona BOIS 3 - 0
21 okt 13 19:00 Superettan Landskrona BOIS - GAIS 2 - 3
16 maj 14 19:20 Superettan Landskrona BOIS - GAIS 2 - 1
20 sep 14 16:00 Superettan GAIS - Landskrona BOIS 3 - 1
03 jun 18 15:00 Superettan Landskrona BOIS - GAIS 1 - 1