Matchinfo

GAIS

Östers IF

1

GAIS

3
Superettan tisdag 22 maj @ 19:00

Sent avgörande gav GAIS tre blytunga poäng

Efter sex raka seriematcher utan seger kunde Atleterna äntligen knipa samtliga poäng i bortamötet mot Öster på Myresjöhus Arena. En alldeles utmärkt matchinledning kombinerat med två sena mål lade grunden till årets andra seger på bortaplan i Superettan.

Efter den poängmässigt fläckfria inledningen av seriespelet har det som bekant gått grus i maskineriet för Grönsvart del. Även om prestationerna stundtals varit relativt bra har poängskörden varit desto sämre och faktum är att GAIS kom till tisdagens bortamatch i Småland med tre raka förluster i bagaget.

Det var således en otroligt viktig match som väntade idag – både för GAIS del men även för hemmalaget Öster som inte heller de imponerat poängmässigt hittills.

GAIS bästa inledning i serien hittills

Om GAIS var ett lag utan självförtroende eller åtminstone med ett sargat sådant så syntes det definitivt inte inledningsvis. Makrillarna inledde nämligen matchen på ett alldeles strålande sätt.

I sex av åtta seriematcher hittills har GAIS släppt in det första målet och enbart i segern borta mot Värnamo har GAIS gjort matchens första mål. Mot denna bakgrund satt det riktigt skönt när den forna Utsikten-trion: Erik Westermark, Niklas Olsson och Jesper Westermark snickrade ihop ett tidigt ledningsmål. Storebror Westermark drev upp bollen längs högerkanten, släppte till Olsson som hittade in med ett tidigt och ack så perfekt inlägg. Lillebror Westermark löpte utmärkt och kunde med en läcker skarv sätta 1-0 till gästerna.

Blott fem minuter hade gått men GAIS hade som sagt redan tagit ledningen och inledningen fortsatte på bästa sätt. Lite på samma sätt som motståndarna i tidigare matcher kunnat utnyttja sin ledning och tvingat fram GAIS kunde idag GAIS kapitalisera på sin ledning genom att spela rakt och med bra fart när man vann bollen.

Jonas Lindberg var ständigt farlig och finurlig från sin anfallsposition med utgångspunkt till vänster och GAIS skapade flera chanser att utöka ledningen. Nära 2-0 var det efter att bortalaget kombinerat sig fram snyggt på just samma vänsterkant och unge Emin Grozdanic tryckt iväg en pressad vänsterslägga. Robin Malmkvist i hemmamålet kunde motta iväg bollen utan att kunna klistra den, men GAIS fick inte tag på returen.

En dryg kvart in i matchen kom GAIS förmodligen allra bästa läge till en 2-0-ledning när Lindberg återigen tog sig fram på vänsterkanten och slog ett inlägg via en Öster-försvarare. Bollen damp ner till Edin Hamidovic som kunde dra till på volley men skottet satt tyvärr över ribban i vad som får betecknas som ett jätteläge.

Öster äter sig in i matchen

Efter att hemmalaget inlett tämligen svagt kunde man i mitten av halvleken till slut börja få tag i matchbilden. Målchanserna skulle så sakteliga börja komma och avslutare till dem var allt som oftast den forne gaisaren David Johannesson.

När GAIS i återerövringsfasen inte lyckats spela sig ur pressen och bollen istället kommit i smålänningarnas ägo serverades Johannesson en boll inne i boxen. Hans avslut gick dock över ribban från relativt nära avstånd och GAIS kunde freda sitt mål.

Ett än bättre läge gavs dalslänningen några minuter senare efter att den tidigare Hammarby-spelaren, Simon Helg, serverat Johannesson. Johannesson fick gott om tid och verkade ställa in siktet på ett avslut i det bortre hörnet men han lyckades föga med att kapitalisera på sitt läge och avslutet höll låg kvalitet.

Öster började som sagt tugga sig in i matchen men Alexander Nadj (som tidigare just representerat Öster) sattes ändå inte riktigt på prov under den första halvleken. Även om Öster tilläts ha lite väl mycket boll såg inte GAIS helt obekväma ut i sina låga utgångspositioner så här långt. 1-0-ledningen i grönsvart favör höll sig halvleken ut.

Öster tar över och kvitterar till slut

Om Öster kopplat ett grepp om matchen i slutet av första halvlek kom detta grepp att bli allt fastare desto längre andra halvlek led, åtminstone fram till dess att laget fick utdelning. Öster inledde halvlek nummer två riktigt starkt och lyckades belägra GAIS planhalva allt mer.

Tio minuter in i halvleken tog sig tidigare nämnde Johannesson fram på högerkanten och spelade in en boll till Simon Helg som brände ett läge som lär ha gett stora utslag på ”expected goal”-mätaren. Att Helg lyckades få avslutet utanför stolpen istället för innan den samma från detta avstånd får nämligen ses som direkt märkligt men för grönsvart del kunde man med nöd och näppe andas ut.

GAIS hade under denna period väldigt svårt med att etablera något eget spel och när man väl vann bollen saknades någon riktig enhetlighet i spelet. Försvarsspelet såg inte riktigt kollektivt ut, utan när en spelare vann bollen saknades rörlighet och GAIS kunde nästan aldrig spela sig ur situationerna, utan istället landade andrabollarna på nytt i Östers ägo som kunde fortsätta trumma på.

GAIS-anfallen lös med sin frånvaro och en kvart från slutet fick hemmalaget en frispark en bra bit utanför gästernas box. Tidigare Öster-målvakten Nadj kunde inte riktigt få tag på bollen och efter kamp av flipperspels-karaktär inne i Makrillarnas box kunde till slut måltjuv Johannesson få sin utdelning – Öster hade kvitterat.

GAIS rycker upp sig och har idag effektiviteten på sin sida

Helt otänkbart var det kanske inte att framför sig se ett scenario där GAIS i form av lag med lite sargat självförtroende skulle komma att bevaka sin poäng snarare än att gå för seger. Men gladeligen nog tog Atleterna sig i kragen, stod upp bra på slutet och lät inte kvitteringen få laget att vackla.

Istället kom matchbilden att bli ganska jämn på slutet där GAIS återtog lite av det initiativ som man haft under matchinledningen. Med två minuter kvar av matchen fick GAIS en frispark en bit in på motståndarnas planhalva. Inbytte Andreas Östling fick ansvaret att slå den och detta skulle komma att bli, minst sagt, lyckosamt.

Östling knorrade in bollen framför mål med en frispark som initialt såg ut att bli något för lång. Och lång, det blev den, så pass lång att den landade i Öster-målvakt Robin Malmkvist handskar. Saken vara bara den att samme målvakt inte lyckades få den att stanna där, utan den gled istället rakt genom samma handskar och samtliga drygt 2400 åskådare på plats kunde se bollen enkelt smita in i nät för GAIS.

Målet må ha varit en gåva och ett misstag men inte mindre glädjande ur Grönsvart synpunkt för det i och med att detta innebar ett mycket sent ledningsmål. Efter Östlings mål försökte Öster lyfta långt för att forcera fram en ytterligare kvittering men denna gång hanterade GAIS saken betydligt bättre och något läge till sådan uppstod aldrig.

Istället kunde en annan inhoppare, Calle Wede, som comebackade efter sin huvudskada i början på maj, avancera från vänsterkanten och elegant vika in 3-1-målet i matchens absoluta slutskede. De tillresta gaisarna kunde gemensamt med laget fira en oerhört viktig seger eftersom domaren direkt efter målet blåste för full tid.

Östers IF 1 - 3 GAIS

  • tisdag 22 maj 2018 @ 19:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 2 Andreas Östling Jonas Lindberg 1 1
13 19 Ajdin Zeljkovic Edin Hamidovic
14 26 Carl Wede Stefan Ilic 1
15 1 Damir Mehic
16 7 Johan Svahn
17 20 Dusan Djuric
18 22 Aiden Harvey
5
Matcher
1
Vunna
3
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

24 jul 17 19:00 Superettan GAIS - Östers IF 2 - 2
08 aug 17 19:00 Superettan Östers IF - GAIS 2 - 0
16 mar 18 18:30 Träningsmatch Östers IF - GAIS 2 - 2
22 maj 18 19:00 Superettan Östers IF - GAIS 1 - 3
05 apr 19 19:00 Superettan GAIS - Östers IF 1 - 1
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914