Matchinfo

GAIS

IK Brage

1

GAIS

1
Superettan fredag 20 april @ 19:00

Kryss för GAIS trots stort spelövertag

Efter en svag insats senast mot Falkenberg tog GAIS under fredagskvällen nya tag och stod för en bättre prestation i bortamatchen mot Brage. Trots att GAIS hade mycket boll och många lägen fick laget nöja sig med 1-1 efter Edin Hamidovic kvittering i andra halvlek.

Efter den finfina inledningen på serien stod GAIS för en dålig prestation förra helgen då Falkenberg kom på besök och gjorde en bra match. Det var därför ett revanschsuget grönsvart lag som reste upp till Domnarvsvallen och Borlänge för att möta den hittills obesegrade nykomlingen Brage.

Att skylla den senaste förlusten på yttre förutsättningar eller omständigheter vore inte befogat, men mot bakgrund att GAIS har en spelidé där ett snabbt kortpassningsspel är fundamentalt för lagets framgång gynnade knappast den regntunga och vattensjuka planen på Gamla Ullevi laget senast. Desto bättre blev det därför att spela på den snabba och släta konstgräsmattan på Domnarvsvallen.

Bra start men ingen utdelning

GAIS lyckades initialt just dra nytta av sitt passningsspel och öppnade matchen på ett finfint sätt. Redan efter en dryg minut hittade Jonas Lindberg in med ett inlägg till Allan Mohideen som nickade tillbaka bollen mot förstastolpen där Junes Barny inte riktigt fick till en träff. Barny befann sig i ett utmärkt läge och hade hans nick bara blivit mer lyckad hade GAIS kunde tagit ledningen redan här.

Kort därefter var det dags för firma Mohideen/Barny att skapa ett nytt läge när den förstnämnde spelade in en boll längs marken och Barny såg ut att få ett fint läge men fick dessvärre inte heller denna gång en perfekt träff med foten utan skottläget genererade ingen riktigt vass målchans.

Brage lånade förvisso bollen lite då och då och var inte utspelade, men när Makrillarna fick tag i bollen och kunde etablera sitt spel var man ofta riktigt fyndiga och spelskickliga, om än för ineffektiva. Jonas Lindberg gjorde en riktigt bra insats och lyckades gång på gång både en mot en och ta sig förbi sin motståndare likväl som hitta in till medspelare med fina passningar och låg bakom mycket av GAIS anfallsspel.

20 minuter in i matchen fick GAIS en dubbelchans efter två hörnor där nyss nämnde Lindberg spelade in en hörna till Calle Wede som bombade ett skott via målvakten och upp i ribban. Den efterföljande hörnan nickskarvades precis utanför och att GAIS inte tagit ledningen i matchen här kändes lite frustrerande med tanke på vilka chanser man trots allt skapat.

Underläge och skador avslutar första halvlek

Något ologiskt men inte mindre irriterande kunde sedan istället hemmalaget ta ledningen. Den som såg matchen mot Falkenberg kunde konstatera att GAIS hade vissa problem med omställningar när laget tappat bollen i farliga lägen och tyvärr kom detta att uppenbara sig även i denna match just vid det tillfälle då det grönklädda hemmalaget kunde ta ledningen.

En snabbt slagen djupledsboll efter ett inkast på egen planhalva och en kvick snabb djupledslöpning där GAIS inte riktigt var på tårna senare och hemmalaget hade tagit ledningen via det friläge som därefter uppenbarade sig. En situation där Grönsvart borde ha kunnat försvara sig bättre, både i press på passningsläggaren och att täcka upp löpningen i djupled.

Målet och resultatet speglade kanske inte matchinledningen men samtidigt ska inget tas ifrån hemmalaget som cyniskt och smart utnyttjat en svaghet hos GAIS och på ett ”enkelt” sätt tagit ledningen. Ledningsmålet förändrade sedan resterande del av halvleken där gästerna inte lyckades komma upp i samma standard som innan målet samtidigt som Brage kunde ta sig in i matchen.

Som om underläget inte var jobbigt nog tvingades Grönsvart även till två byten innan halvleken var slut eftersom både Mohideen och Östling tvingats gå ut efter skadekänningar. Avslutningen på halvleken blev med andra ord ingen succé och det var faktiskt även nära att bli 2-0 då en hemmaspelare sköt ett skott i snäv vinkel rätt upp i ribban. Skottläget och skottet var inte helt olikt det skott som Zlatan Ibrahimovic bombade iväg i en kvalmatch borta mot Ungern hösten 2005 och som tog Sverige till VM-slutspel året därpå, men som tur var så var utfallet inte lika lyckat här som då.

Kvittering och bra spel men för hög ineffektivitet

Om den första halvleken avslutats i mol så inleddes den andra i dur. Brage var lite lätt taffliga i egen backlinje någon minut in i halvleken och utmärkte Jonas Lindberg nöp bollen. Edin Hamidovic var vid hans sida och efter ”Myggans” fina sidledspassning kunde Hamidovic ganska enkelt men likväl ack så behärskat skicka in 1-1 och det var kvitterat!

Andra halvlek kom sedan att utkristallisera sig på ungefär samma sätt som den första hade inletts – kraftigt spelövertag för GAIS men för få avslut och målchanser i förhållande till bollinnehav och därtill för låg kvalitet när avslutsmöjligheterna väl dök upp. Brage fullföljde sin matchplan och hade därmed desto mindre boll och stod lågt halvleken igenom men också betydlig rakare när man väl kom till avslutslägen.

Strax efter 1-1-målet fick Calle Wede ett utmärkt läge att ge gästerna ledningen när han bara någon meter från målet fick bollen. Dock var han felvänd och trots att han försökte vända om och skicka in bollen lyckades han inte riktigt fullt ut, utan skottet gick i täck även om det var nära att resultera.

Med kvarten kvar kom kanske GAIS allra bästa läge för ett segermål när inbytte Dusan Djuric slog en fantastisk frispark där kapten Carl Nyström hade tagit sig upp i straffområdet och som alltid är en farlig huvudspelare. Nyström fick rusa in närmast helt omarkerad och nådde också bollen men nicken satt inte på mål och Brage kunde andas ut.

Trots påtagligt spelövertag och relativt många målchanser kom matchen att sluta 1-1. Å ena sidan var det här eventuellt lite av två tappade poäng eftersom GAIS med större effektivitet hade sett till att vinna den här matchen, å andra sidan var det också ett stort fall framåt prestationsmässigt jämfört med Falkenbergsmatchen senast och positivt för laget att komma tillbaka efter ett snöpligt underläge.

IK Brage 1 - 1 GAIS

  • fredag 20 april 2018 @ 19:00
  • Superettan 
5
Matcher
1
Vunna
3
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

06 jun 13 19:00 Superettan IK Brage - GAIS 0 - 4
06 okt 13 17:00 Superettan GAIS - IK Brage 0 - 0
20 apr 18 19:00 Superettan IK Brage - GAIS 1 - 1
06 aug 18 19:00 Superettan GAIS - IK Brage 1 - 1
19 apr 19 16:00 Superettan GAIS - IK Brage 0 - 3