Matchinfo

GAIS

GAIS

2

Trelleborgs FF

1
Träningsmatch söndag 25 mars @ 15:00

GAIS slog TFF i genrepet

Trots en chockstart och underläge innan klockan ens passerat sextio sekunder gjorde till slut Grönsvart som man gjort så många andra gånger under försäsongen: imponerade. Hemmalaget vände både på matchbild och resultat och avslutade försäsongen 2018 på bästa sätt med en seger i genrepet mot nyallsvenska Trelleborgs FF.

För den som följt Atleterna under vintern och inledningen på våren har bland annat två kännetecken för lagets försäsong 2018 utkristalliserat sig: Det har varit rejält kallt på läktaren och att stå och titta på men å andra sidan har spelet ”värmt” med fina prestationer gång efter annan.

Just mot denna bakgrund är det därför ingen överdrift när man konstaterar att matchöppningen på Gamla Ullevi under söndagseftermiddagen bjöd på i princip det omvända. Termometern hade för mer eller mindre första gången den här våren orkat sig upp ovanför åtta plusgrader och det fanns knappt ett moln på den göteborgska himlen – ett bokstavligt talat strålande fotbollsväder.

Men precis som vädret idag var annorlunda bjöd också GAIS inledning av matchen på det närmast omvända mot vad man vant sig vid under 2018. Det var nämligen en öppning som varken värmde eller fick någon av de drygt 1200 gaisarna att dra på smilbanden. Efter att Trelleborg fått en frispark en bit in på hemmalagets planhalva och skåningarnas nyförvärv Lasse Nielsen nått högst inne i straffområdet låg bollen i nätmaskorna hos Damir Mehic och detta innan matchuret ens hunnit förbi första minuten.

Även bortsett från det tidiga underläget gjorde GAIS inte direkt sin bästa matchinledning. Trelleborg såg relativt bra ut och något som låg bakom många misstag och gav upphov till målchanser för bortalaget var slarv i uppspelsfasen hos GAIS.

Flera gånger under första halvlek var Grönsvart nämligen lite nonchalant och inte helt precisa när boll skulle fördelas. Dåliga passningar utan adress och slarv föranledde Trelleborg att vinna bollen högt upp i banan och på så sätt skapade man en hel del målchanser.

GAIS som annars sett så bolltrygga ut och skickliga på att föra spelet under försäsongen hade med andra ord problem här och en sak som förmodligen var en bidragande orsak till just det var skåningarnas höga presspel. GAIS gavs inte mycket tid i uppspelsfasen och den höga pressen från gästerna renderade i ganska stora problem för hemmalaget.

GAIS spelar upp sig efter den svaga inledningen

Tids nog blev dock saker bättre och bättre och GAIS kunde en bit in i matchen börja etablera lite tryck på motståndarna. Efter att Edin Hamidovic hållit i bollen starkt och gjort några luriga vändningar fick GAIS en frispark i farligt läge men Dusan Djuric försök gick tyvärr både över mur och ribba.

En liten stund senare stod målskytt Nielsen för en ful tackling på Emin Grozdanic och tilldelades en varning. GAIS-publiken var inte jätteförtjust i dansken efter den incidenten, vilket man klargjorde för honom. Nielsen lät sig dock provoceras av missnöjet från supportrarna och svarade med att forma fingrarna till en sorts ”1-0-gest” med anspelning på resultatet mot publiken och detta eldade på stämningen ytterligare. Men skrattar bäst gör den som skrattar sist och det är nog även Nielsen medveten om numera.

Precis efter den något stökiga incidenten skruvade comebackande Dusan Djuric ett långskott precis utanför bortre stolpen och det var inte alls långt ifrån 1-1 i den sekvensen. Chanserna duggade tätt här och bara någon minut senare kom Jonas Lindberg först in i en duell där han såg ut att kunna runda unge Marko Johansson tillika bortalagets målvakt. Lindberg föll dock innan han hann komma till avslut och många trodde nog här att GAIS skulle få chansen att kvittera genom en straffspark men domaren tog istället beslutet att varna ”Myggan” för filmning.

Även om GAIS som sagt spelade upp sig var detta ändå gästernas halvlek. En stund senare kunde nog den konspiratoriskt lagda misstänka att GAIS retroaktivt fick tillbaka lite ”flyt” med domaren efter den uteblivna straffsparken en stund tidigare. Detta eftersom TFF-spelare kom först in i GAIS straffområde och hakades upp och nog skulle ha haft en straff där, men även denna gång ville alltså domaren annat.

Innan pausvilan hade bland annat Trelleborg en farlig nick på mål och ett halvt friläge som man sköt över från nära håll. Just den sistnämnda sekvensen fick avsluta halvleken eftersom domaren blåste för halvtid precis efter och det här går nog inte till historien som GAIS bästa halvlek i klubbens snart 125-åriga historia. Men bättre skulle det ju bli.

Kom ut som ett ”nytt lag” i andra halvlek

Matchbilden skulle som sagt förändras men det var nära att matchutvecklingen hade blivit en annan. För precis som i första halvlek kunde TFF gjort mål i halvlekens absoluta inledning. En kontring i 46:e minuten där gästerna spelade sig fram snyggt ledde till ett avslut förbi inbytte Alexander Nadj i GAIS-kassen men Junes Barny, vars fria roll sannerligen manifesterades här, slet förtjänstfullt i hemjobbet och lyckades rädda bollen på mållinjen.

Men det var också det hela som Trelleborg skulle få i offensiv väg i den här halvleken. För sedan bytte matchen skepnad helt. Varken Jonas Lindberg eller Dusan Djuric lyckades riktigt sätta prägel på matchen i första halvlek men kom att bli förgrundsfigurer i den andra – både i spelet och när det kom till att göra mål.

Tidigt i andra halvlek stod nämligen Djuric för ett strålande inlägg från högerkanten. ”Myggan” hittade rätt yta inne i boxen och kunde tämligen ostört och behärskat bara sitta foten till och det var kvitterat! Det tog inte många sekunder innan stora delar av GAIS-klacken gjorde ”1-1-tecken” med tanke på Lasse Nielsens ”hån” när TFF varit i ledning.

GAIS trummade på i bra fart i andra halvlek och några minuter senare spelade inbytte Jesper Westermark fram till Jonas Lindberg som återigen kom i läge men den här gången sköt precis utanför och direkt efter var det storebror Westermark som hade ett farligt skott som Johansson räddade med nöd och näppe och styrde ut till hörna.
När matchen tickat upp mot timmen byttes Dusan Djuric ut och in kom en återvändande Johan Svahn som var tillbaka ute på banan på hemmaplan för första gången sedan sommaren 2017. Det tog på riktigt maximalt tio sekunder innan han sett till att kröna comebacken med ett ledningsmål för Makrillarna.

Svahn tog nämligen en frispark långt utifrån direkt när han bytts in och drog på. Bollen var kanske inte avsedd som ett avslut men skåningarna lyckades inte rensa undan bollen, utan den kom att ställa hela försvaret och studsade retfullt och enkelt in i det bortre hörnet – GAIS hade vänt till 2-1! Och jajamän, visst syntes många ”2-1-tecken” från de glada gaisarna på Gamla Ullevi i riktning mot Lasse Nielsen som nog inte var lika pigg på interaktioner med publiken längre.

Efter Svahns ledningsmål var GAIS närmare ytterligare ett mål än vad gästerna var en kvittering. Trelleborg föll ner lågt och orkade inte alls pressa Grönsvart till misstag så som i första halvlek, utan GAIS kunde gång på gång komma med fart, ofta genom pigge inhopparen Jesper Westermark.

Bland annat slutade ett sådant anfall med att Junes Barny, på framspelning av just Westermark, sköt precis utanför. För gästernas del var det närmsta man kom en kvittering ett distansskott tätt över men mer än så blev det inte. GAIS vände och vann då man höll sin 2-1-ledning matchen ut.

Försäsongen avslutades med andra ord på allra bästa sätt, trots en något brokig inledning på matchen och GAIS har summa summarum minst sagt imponerat under försäsongen med bland annat tre vinster, en oavgjord och blott en förlust i de fem matcher man ställts mot allsvenskt motstånd. Nu gäller det att blicka framåt och seriepremiären som spelas nästa söndag. Väl mött då!

GAIS 2 - 1 Trelleborgs FF

  • söndag 25 mars 2018 @ 15:00
  • Träningsmatch 
MÅL AST
12 27 Alexander Nadj Damir Mehic
13 7 Johan Svahn Marcus Bergholtz 1
14 8 Jesper Westermark Dusan Djuric
15 22 Aiden Harvey
16 19 Ajdin Zeljkovic
17 26 Carl Wede
11
Matcher
5
Vunna
4
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

09 apr 11 16:00 Allsvenskan GAIS - Trelleborgs FF 4 - 0
21 sep 11 19:00 Allsvenskan Trelleborgs FF - GAIS 0 - 1
29 maj 16 18:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 1 - 1
09 sep 16 19:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 3 - 3
05 jun 17 19:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 1 - 0
11 sep 17 19:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 2 - 0
25 mar 18 15:00 Träningsmatch GAIS - Trelleborgs FF 2 - 1
30 mar 19 16:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 2 - 2
03 Nov 19 15:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 0 - 0
13 jul 20 19:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 2 - 0
04 sep 20 19:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 2 - 1