Matchinfo

GAIS

GAIS

2

Jönköping Södra

1
Superettan söndag 1 april @ 15:00

GAIS vände och vann i seriepremiären

Trots underläge reste sig Atleterna ännu en gång under denna säsongsinledning efter både frisparksmål och straffmål. Slutsiffrorna skrevs till 2-1 inför så när 5000 åskådare i vårsolen på Gamla Ullevi.

Efter en försäsong och ett cupspel som präglats av grönsvart framgång hade GAIS uppenbarligen seglat fram som en av förhandsfavoriterna i Superettan 2018 – åtminstone om man får tro tipsen från den årliga upptaktsträffen som hölls i veckan där enbart Helsingborgs IF var mer sportsligt betrodda än vår egen klubb när seriens tränare var tillfrågade.

Även om cupspelet i sig varit en framgång och i allra högsta grad inneburit tävlingsmatcher mot ofta väldigt kvalificerat motstånd är seriespelet kanske trots allt något annat. Intentionerna och indikationerna har varit positiva men det var kanske trots allt idag säsongen skulle dra igång fullt ut – skulle GAIS palla en viss favoritstämpel i seriepremiären?

När domare Robert Daradic visslat i sin pipa för sista gången under söndagseftermiddagen och förkunnat att spelet var över efter drygt 93 minuters fotboll kunde de 4990 åskådarna på plats i den blygsamma vårsolen på Gamla Ullevi konstatera att sådant var fallet. Men vägen till att kunna dra den slutsatsen var inte alldeles spikrak.

Pigg start men ingen utdelning

Förvisso inledde GAIS piggt. Några sekunder efter att de två stora TV-skärmarna på arenan indikerat att matchklockan passerat tre minuter bågade nämligen utmärkte Junes Barny in ett långt och lågt inlägg förbi hela motståndarförsvaret till en Erik Westermark på motsatt kant som dundrade fram likt en ångvält. Inspelet var både intelligent och väl utfört men Westermark kunde tyvärr inte få sitt direktavslut på mål utan bollen smet utanför.

Blott en minut senare var det återigen nära att fladdra till i nätmaskorna bakom förre Dalkurd-målvakten Frank Pettersson. Detta då just den förre J-Södra-spelaren Edin Hamidovic tog sig fram i vad man eventuellt kan definiera som ett ”halvfriläge”. Hans avslut var inte dåligt men inte heller tillräckligt hårt för att rulla förbi Pettersson, utan denne kunde rädda.

Bortsett från målchanserna präglades premiärhalvleken av en matchbild där GAIS gick för att dominera bollinnehavet och ta matchkommandot, vilket man också lyckades med. Så där alldeles förträffligt många målchanser ledde detta dock dessvärre inte till, utan även J-Södra gjorde en bra halvlek där man spelade kompakt, välorganiserat och smart på bästa Jörgen Wålemark-manér.

Även om GAIS fick sina chanser var J-Södra minst lika giftiga i offensiv box som hemmalaget när man väl gavs chansen. Efter den imponerande GAIS-inledningen tog sig bortalaget in i matchen, ofta genom omställningar. Matchen dittills allra skarpaste chans kom till ett efter långt svepande inlägg där den förre Gefle- och Hammarby-strikern Jakob Orlov inte lyckades få bollen på rätt sida stolpen.

En halvtimme in i matchen stack J-Södra upp i en kontring på nytt där man kombinerade sig fram snyggt. Anfallet avslutades med ett skott förbi Damir Mehic men som tur var fanns kapten Carl Nyström på rätt plats och kunde skicka undan till hörna. Efterspelet till samma hörna skulle dock komma att få konsekvenser för matchen.

Trots att hörnan inte direkt renderade i något mål hade GAIS svårt för att komma loss från bortalagets efterföljande press – en svag rensning gav gästerna återigen möjlighet till ett långt inlägg. Efter att Thelin den yngre (Tommy tillika lagkapten, storebror Jimmy är ju numera huvudtränare i Elfsborg) vackert spelat tillbaka bollen hamnade den hos Jakob Orlov som enkelt kunde peta in 0-1 till den forna allsvenska klubben.

Supermålet vänder både matchen och psykologin

Helt logiskt sett till matchbild var kanske inte en bortaledning men helt absurt var det verkligen inte heller. J-Södra gjorde så här långt en bra match utifrån sin matchplan och nu var det verkligen upp till GAIS att bevisa sig – kunde man återupprepa succén från försäsongen eller skulle det sluta med ett nederlag i hemmapremiären precis som ifjol?

Den tidigare matchbilden närmast förstärktes och GAIS fortsatte ha mycket boll. Ofta gick det dock lite för långsamt och var för omständligt från hemmalagets sida för att verkligen hota smålänningarna. Någon målchans lyckades man förvisso vaska fram via någon inläggsfrispark men det var aldrig riktigt nära att kvitteras.

Åtminstone inte förrän Hamidovic precis innan halvtidsvilan gavs chansen att avancera in mot motståndarnas box. Öxnehaga-sonen fick dock inte ta sig in i densamma utan förhindrades av en motståndare precis utanför. Frisparken var given och fram klev Jonas Lindberg även om Dusan Djuric också var sugen på att slå till.

”Myggan” placerade bollen och fick se den svepa perfekt över muren och sedan hitta in precis under ribban och in i vänsterkrysset – ett alldeles förträffligt frisparksmål! Myggans lyftning över muren och in i mål blev också halvlekens sista spark då domare Daradic blåste för halvtid och kvitteringen precis innan var minst sagt psykologiskt viktig för GAIS som gjort en godkänd halvlek men inte så mycket mer.

GAIS fortsätter mala och får till slut utdelning

Hemmalaget tycktes kunna fortsätta rida på vågen efter Lindbergs fantastiska frispark för redan från start i andra halvlek trummade Atleterna på i högsta fart och den inledande halvan av just halvlek nummer två kom att bli GAIS bästa i matchen.

J-Södra blev ordentligt tillbakapressade och bara någon minut efter pausvilan var Marcus Bergholtz ytterst nära att skicka in 2-1 efter att bortalaget inte fått undan bollen i boxen och Bergholtz skjutit på en spelare, varpå bollen styrdes ut till hörnspark för GAIS.

Kort därefter pangade Barny på med ett oväntat skott i snäv vinkel som gick mot krysset men målvakt Pettersson styrde ut till hörna. Att det sedan inte blev 2-1 på den efterföljande hörnan framstår nästan som smått otroligt. Detta eftersom GAIS vann den första luftduellen när hörnan sveptes in och Pettersson stod återigen för en jätteräddning på den hårda nicken, men det var inte över där. Reflexräddningen renderade i en retur som Hamidovic från bara någon meters avstånd fick möjlighet till att nicka in men hans försök hindrades lite av något för låg fart på bollen, varpå den till slut hamnade i Petterssons händer igen.

Trots flera storchanser för GAIS lyckades J-Södra hålla tätt och när klockan passerat en bit förbi 70 spelade minuter kom GAIS press av sig en del, samtidigt som bortalaget kunde ställa om och hitta några hyfsade målchanser.

Just mot den bakgrunden var kanske inte tidpunkten för Makrillarna att ta ledningen helt logisk när 1-1 blev till 2-1. Hur som helst fick Hamidovic tag på bollen nere i offensivt högerhörn och spelade in bollen till en framspringande Junes Barny. Veteranen tillika kaptenen Tommy Thelin var kanske inte helt med på löpningen och lämnade ett ben ute som Barny sedan föll via och domaren pekade direkt på straffpunkten.

Just firma Hamidovic/Barny fick ju så sent som i sista gruppspelsmatchen i Svenska cupen varsitt försök från elva meter och det är inte direkt någon överdrift att konstatera att strafförsöken från respektive spelare var direkt misslyckade då ingen av de två straffarna gick i mål. Hur som rådde det den här gången inget tvivel om att det var Edin Hamidovic som skulle få ett nytt försök att sätta en straffspark.

Den här gången var smålänningen till supportrarnas och lagkamraternas stora förtjusning dock fullständigt iskall och lade enkelt bollen i högerhörnet när målvakten gick i motsatt riktning – GAIS hade fullbordat sin vändning!

De tio återstående minuterna plus tilläggstid spelades av på ett mycket imponerande sätt och faktum var att bortalaget i princip inte kom till en enda kvitteringschans efter Hamidovic kyliga straff.

Trots ett tungt underläge och ett bra samt välorganiserat motstånd lyckades GAIS för ännu en gång i ordningen vända på steken och se till att stå som vinnare när 90 minuter spelats – en fantastisk start på seriespelet!

GAIS 2 - 1 Jönköping Södra

  • söndag 1 april 2018 @ 15:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 2 Andreas Östling Jonas Lindberg
13 8 Jesper Westermark Dusan Djuric
14 21 Stefan Ilic Edin Hamidovic
15 27 Alexander Nadj
16 7 Johan Svahn
17 13 Emin Grozdanic
18 19 Ajdin Zeljkovic
5
Matcher
2
Vunna
0
Oavgjorda
3
Förlorade

Tidigare möten

04 okt 14 16:00 Superettan GAIS - Jönköping Södra 2 - 3
27 apr 15 19:20 Superettan Jönköping Södra - GAIS 1 - 0
30 sep 15 18:15 Superettan GAIS - Jönköping Södra 1 - 2
01 apr 18 15:00 Superettan GAIS - Jönköping Södra 2 - 1
05 maj 19 15:00 Superettan GAIS - Jönköping Södra 1 - 0
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914