Matchinfo

GAIS

GAIS

5

GIF Sundsvall

3
Träningsmatch tisdag 6 februari @ 15:00

GAIS vann över GIF Sundsvall

GAIS besegrade Allsvenska GIF Sundsvall med 5-3 på träningslägret i spanska Salou. Andreas Östling stod för tre assist och både Barny och Bergholz fick måla för första gången i grönsvart. Bosko Orovic var nöjd med hur laget kämpade sig tillbaka efter en blek start men konstaterade också att laget kan bättre.

Senast GIF Sundsvall mötte ett lag från Göteborg så blev det en klar 4-0-seger på Gamla Ullevi över Sveriges näst bästa kamratförening. Så när GIF:arna ledde med 2-0 redan efter sex minuter trodde de kanske att det skulle bli en motsvarande enkel resa till seger – men Grönsvart ville annorlunda och bjöd stundtals på fint spel och vann till slut matchen med 5-3. Därmed är GAIS fortsatt obesegrade under försäsongen och man klarade av utmaningen att möta ett Allsvenskt lag med gott betyg.

GAIS i underläge efter svag start

Men inledningsvis såg det mörkt ut för Atleterna då man visade upp ett mycket frikostigt försvarsspel. En svag rensning av annars utmärkte målvakten Mehic öppnade i andra matchminuten upp för ett friläge för Linus Hallenius. Den skicklige anfallaren avslutade iskallt utan chans för Makrillarnas keeper och 1-0 var ett faktum. Samme man bjöds på ytterligare ett friläge bara tre minuter senare och avslutade även då på bästa sätt.

Men GAIS spelade upp sig och tog efter cirka 10 minuter hand över taktpinnen. Nu följde en stark grönsvart period och man visade prov på en fyndig och svårstoppad offensiv. Dessutom lyckades man fint med att sätta hög press på Medelpadingarna och nu var det svårt att se vilket av lagen som har ligger i Allsvenskan respektive Superettan.

Atleterna skulle också få utdelning på sin uppryckning och Marcus Bergholtz gjorde sitt första mål för GAIS när han reducerade i den 23:e minuten. Det var en stökig situation i straffområdet efter en inläggsfrispark från Dusan Djuric när bollen landade framför Bergholtz och mittfältaren gjorde inget misstag.

Efter drygt en halvtimma av halvleken blev Sundsvall nyförvärv från klubben som kallas AFC Eskilstuna, Chidi Omeje, utvisad då han följde upp en ful kapning av Calle Wede med först en hand i ansiktet på Hamidovic och sedan med att skälla ut domaren. Ett beteende som är minst sagt ovanligt i tidiga träningsmatcher men som därmed gav GAIS chansen att träna på att spela med en man mer på banan.

GAIS kvitterar men kunde gjort fler mål

I slutet av halvleken kvitterade Erik Westermark till 2-2 efter det att Calle Wede och Andreas Östling kombinerat fint på vänsterkanten. Det resultatet stod sig sedan till paus, men det kunde absolut ha blivit fler mål i första halvlek. Under GAIS svaga start hade GIF:arna bud på ytterligare utdelning medan Calle Nyström hade en nick i stolpen och Junes Barny kunde helt klart fått med sig en straff då han revs ner av en Sundsvallsback.

Vidare hade August Wängberg en fin nick som Tommy Naurin kunde avvärja på mållinjen.
Under första halvlek satt för övrigt spelare och ledare i Helsingborgs IF på läktaren och följde handlingarna. Förmodligen funderade man på hur GAIS lyckades sätta fem bollar bakom samma Sundsvall som HIF bara lyckades göra ett på.

När andra halvlek blåstes igång hade blåtröjorna fått ordning på sitt försvarsspel och lyckades under första kvarten hålla GAIS stången på ett bra sätt. Dessutom fick GIF:arna till ett vassare kontringsspel där man flera gånger vände framgångsrikt på ett Grönsvart med många spelare på väg framåt. Det var också Sundsvall som gjorde halvlekens första mål då Jonathan Morsay fick en långboll som Nyströ och Mehic såg ut att ha kontroll på. Men Morsay fick fram en fot och kunde lobba bollen över Atleternas målvakt som stod långt ut i straffområret.

Men GAIS visade prov på kunnande och vilja när man därefter vände på steken. Stärkta av pigga ben efter fem byten efter en kvart ångade man på malde ner motståndarna med snabbt passningsspel. Efter hand kom också utdelningen och Junes Barny fick även han göra sitt första mål för Grönsvart efter att Östling peggat upp. Drygt tio minuter senare var Atleterna åter i ledning då en frispark från Daniel Bennassar Nilsson styrde på en Sundsvallsback i kamp med Calle Nyström in i mål.

På övertid satte sedan Ajdin Zeljkovic matchens snyggaste mål. Efter att ha väggpassat med Andreas Östling drog Ajdin sin back och smekte upp bollen i bortre krysset.

Bosko hittar både plus och minus i matchen

Efter matchen sa tränare Bosko Orovic så här om sina intryck:

– Vi startar riktigt dåligt och är inte alls på tårna i vår defensiv. Där går vi bort oss flera gånger och det såg inte bra ut. Men sedan visar vi styrka och kan vända på matchen med stundtals briljant anfallsspel och en hög press som fungerade utmärkt under långa stycken av matchen. Även i andra var vi lite trötta till att börja med men sista 25 är riktigt bra och det är där vi vinner matchen.

Hur tacklade vi att spela med en man mer? Det var ju lite si och så med det under fjolåret.

– Jag tycker också att vi ganska bra klarade av att höja tempot efter deras utvisning, det är ju annars som vi vet lätt att falla in i motståndarens takt. Så det momentet får väl godkänt i alla fall.

Vad tar du med dig från matchen?

– På minuskontot står för många individuella misstag samt tre insläppta mål. På pluskontot hamnar fem mål framåt och att vi visade mental styrka att komma tillbaka efter svackor i både första och andra halvlek.

Vår högsta nivå ser spännande ut?

– Jovars, men vi har lång väg kvar att vandra.

Vi avslutar matchrapporten med att gratulera Andreas Östling som vid sidan av en riktigt fin insats gjorde hattrick i målgörande passningar. Därmed går Andreas upp i toppen av den interna poängligan under försäsongen (se nedan). Även Calle Wede, Erik Westermark och Agust Wängberg gjorde fina insatser och spelade, precis som Östling, hela matchen.

GAIS 5 - 3 GIF Sundsvall

  • tisdag 6 februari 2018 @ 15:00
  • Träningsmatch 
MÅL AST
12 17 Niklas Olsson Marcus Bergholtz
13 11 Daniel Bennassar Nilsson Dusan Djuric
14 19 Ajdin Zeljkovic Junes Barny 1
15 13 Emin Grozdanic Niclas Andersén
16 8 Jesper Westermark Edin Hamidovic
9
Matcher
3
Vunna
2
Oavgjorda
4
Förlorade

Tidigare möten

17 maj 12 15:00 Allsvenskan GAIS - GIF Sundsvall 1 - 2
11 aug 12 16:00 Allsvenskan GIF Sundsvall - GAIS 2 - 0
20 jul 13 16:00 Superettan GIF Sundsvall - GAIS 4 - 4
27 jul 13 17:00 Superettan GAIS - GIF Sundsvall 3 - 3
13 apr 14 18:15 Superettan GAIS - GIF Sundsvall 1 - 0
03 aug 14 18:20 Superettan GIF Sundsvall - GAIS 4 - 0
06 feb 18 15:00 Träningsmatch GAIS - GIF Sundsvall 5 - 3
15 aug 20 17:30 Superettan GIF Sundsvall - GAIS 3 - 0
12 sep 20 15:00 Superettan GAIS - GIF Sundsvall 3 - 1