Matchinfo

GAIS

Utsiktens BK

0

GAIS

2
Träningsmatch lördag 27 januari @ 14:00

För andra året i rad inleddes försäsongen för året på Ruddalens IP med Utsiktens BK som motståndare. Precis som 2017 blev det en grönsvart seger och detta mycket tack vare en pigg förstahalvlek och en dubbelmålskytt till debutant.

Så var det äntligen dags att lämna träningsplanen till förmån för konstgräset på Ruddalens IP och årets första träningsmatch. GAIS mönstrade en stark startelva mot västra Göteborgs mest framgångsrika klubb på senare år och denna formerades i en 3-5-2-uppställning enligt följande: Damir Mehic – August Wängberg, Calle Nyström, Niclas Andersén – Erik Westermark, Niklas Olsson, Marcus Bergholtz, Dusan Djuric, Stefan Ilic – Junes Barny, Edin Hamidovic.

Medan backlinjen och målvakt alltså bestod av spelare som tillhört GAIS även under föregående året hittade man inte mindre än tre mittfältare som idag gjorde sin debut i och med: Niklas Olsson, Marcus Bergholtz och Stefan Ilic, även om det ska påpekas att Olsson faktiskt tillhört GAIS sedan tidigare. Därtill bestod anfallslinjen, med Barny och Hamidovic, ytterligare av två nya spelare i Grönsvart och inte minst den sistnämnde skulle komma att få en fin eftermiddag.

GAIS dominerar första halvlek

GAIS inledde i ett bra tempo och det var redan från början tydligt att Bosko Orovics spelidé börjat sätta sig mer och mer hos Atleterna på planen. Ett relativt högt tempo med mycket kreativitet och löpvillighet från GAIS sida föranledde gästerna till att ta kommandot i matchen från start.

Logiskt nog dröjde det inte heller särskilt lång tid innan GAIS också fick utdelning för sin pigga start. Drygt tio minuter in i matchen revs nämligen Huskvarna-förvärvet Edin Hamidovic fram. Smålänningen räddes inte den gamla ”sanningen” om att den som förorsakat straffen inte ska slå densamma, utan han tog själv hand om straffen och gjorde det med bravur. 1-0 satt säkert och det kändes både rättvist och skönt att GAIS tog ledningen.

Efter målet fortsatte matchen i ett något lugnare tempo och där matchbilden kanske jämnades ut en aning. Detta innebar dock inte att GAIS tappade initiativet i matchen utan man var fortfarande det bättre laget. Även om bolltrillandet inte fungerade precis varje gång lyckades man ofta och på vänsterkanten kanske allra oftast. Både nye Stefan Ilic och Niclas Andersén kom runt på denna kant och fick in bollen i straffområdet där Hamidovic ofta fanns.

Om Hamidovic som sagt ofta befann sig inne i boxen växlade istället hans anfallskollega Barny betydligt mer mellan positioner och var ofta nere ganska djupt i planen i vad som kan beskrivas som en lite mer fri roll.

Efter att GAIS varit nära att även göra 2-0 och pressat på bra kom så ett jätteläge för hemmalaget. En crossboll nådde ut på hemmalagets vänsterkant och Erik Westermark hamnade något bakom Utsikten-spelaren som tog emot bollen. Tyvärr för GAIS del tyckte domaren att Westermark rev lite för mycket i sin motståndare och domare Kanerva pekade på straffpunkten för andra gången under första halvlek.

I GAIS mål stod Damir Mehic som vanligt och han visade än en gång, precis som under fjolåret, vilket duktig straffmålvakt han är. Straffen slogs mot Mehics högra stolpe och straffskytten fick se sitt skott räddas alldeles utmärkt av GAIS-målvakten. 1-0 stod sig och det kändes rättvist sett till matchbild.

Inte nog med att GAIS räddat en straff utan straffräddningen verkade även ge gästerna extra energi för GAIS drev upp tempot på nytt. Bara tre minuter efter den missade straffen fick Sten Ilic bollen inne i den vänstra delen av straffområdet. Han spelade bollen fint vidare till Hamidovic och man kände nästan innan han slagit till bollen att det nog kunde bli mål här igen. Och så blev det.

Hamidovic krutade dit bollen alldeles stensäkert längs med marken med ett behärskat avslut och ledningen var nu uppe på 2-0. En alldeles strålande debut av GAIS nye forward som lyckats sätta dit två bollar inom loppet av en knapp halvlek i sitt allra första framträdande för klubben.

Kort därefter blåste domaren för halvtid och bortalaget hade gjort en finfin halvlek där man ledde med två mål och det kändes rättvist.

GAIS säkrar bekväm vinst

Inför den andra halvleken gjorde sedan GAIS flertalet byten. Ut gick bland annat dubbelmålskytten Hamidovic, liksom kapten Nyström och hela hans backlinje. Följande elva startade den andra halvleken: Damir Mehic – Malte Runevik, Daniel Janevski, Emin Grozdanic – August Wängberg, Junes Barny, Ajdin Zeljkovic, Erik Westermark, Oscar Iglicar Berntsson – Calle Wede, Kenan Taci.

Den andra halvleken blev inte dålig men heller inte lika vass som den första. Som så ofta under träningsmatcher påverkades tempot en aning av många byten och nya spelare och den kreativitet som fanns i förstahalvlek hos GAIS lyckades man inte riktigt uppnå i den andra.

Erik Westermark hade några fina sejourer med bollen på GAIS högerkant och som hade kunnat leda till ytterligare något mål men den riktiga skärpan framför målet fanns inte riktigt utan 2-0 stod sig.

Allra närmast att hitta nätet under den andra halvleken var istället hemmalaget, vars anfallare rundade Damir Mehic men kom ur vinkel och kunde inte få bollen på mål utan skottet hamnade i gaveln istället.

Den sista kvarten av matchen spelades annars av i ett ganska lugnt tempo. Utsikten var aldrig riktigt nära att hota GAIS på riktigt utan bortalaget kunde vinna ganska bekvämt. Summa summarum gjorde GAIS en finfin premiärmatch för säsongen och nu väntar nästa helg ännu en bortamatch då Atleterna åker till Halmstad och möter Halmstads BK på bortaplan.

Utsiktens BK 0 - 2 GAIS

  • lördag 27 januari 2018 @ 14:00
  • Träningsmatch 
MÅL AST
10 16 August Wängberg Marcus Bergholtz
11 3 Daniel Janevski Carl Elfgren Nyström
12 19 Ajdin Zeljkovic Dusan Djuric
13 26 Carl Wede Edin Hamidovic
14 13 Emin Grozdanic Niclas Andersén
6
Matcher
4
Vunna
1
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

19 aug 12 17:00 Svenska Cupen Utsiktens BK - GAIS 0 - 3
10 jun 15 19:20 Superettan GAIS - Utsiktens BK 5 - 2
21 sep 15 19:30 Superettan Utsiktens BK - GAIS 1 - 0
28 jan 17 14:00 Träningsmatch Utsiktens BK - GAIS 0 - 2
27 jan 18 14:00 Träningsmatch Utsiktens BK - GAIS 0 - 2
16 mar 19 15:00 Träningsmatch Utsiktens BK - GAIS