Matchinfo

GAIS

Dalkurd FF

1

GAIS

0
Superettan lördag 28 oktober @ 16:00

GAIS förlorade i Borlänge

Trots en hyfsad förstahalvlek åkte GAIS på en tung bortaförlust mot serietvåan och nu får Grönsvart ladda om till matchen mot Varberg BoIS nästa helg i något som ser ut att bli en finallik match.

Efter den ack så viktiga segern på tilläggstid senast mot bottenkonkurrenten Norrby var det dags för Atleterna att bege sig norr ut och närmare bestämt till Dalarna där Borlängeklubben Dalkurd FF väntade.

Då Dalkurds konkurrent om direktplatsen till Allsvenskan, Trelleborgs FF, blott fått med sig ett kryss borta mot IK Frej under fredagskvällen behövde Dalkurd endast se till att inte förlora matchen mot GAIS för att bli definitivt klara för Allsvenskan för första gången. Samtidigt skulle poäng för GAIS del underlätta rejält i kampen om att undvika kvalplatsen och det var således en match där mycket stod på spel.

Kanske var det också detta faktum som avspeglades under den första halvleken då den kom att utveckla sig på ett väldigt försiktigt sätt. GAIS kom till spel med en rad förändringar sedan segern senast. Bland annat vilades både Niclas Andersén och Luka Mijaljevic då de riskerade avstängning i den hyperviktiga matchen mot Varberg i omgång 30. Även Simon Silverholt fick stå över matchen då han hade en känning och GAIS inte vågade riskera något inför nästa veckas match.

Faktum var att Dalkurd, som sett över hela säsongen varit seriens ganska klart bästa lag tillsammans med Brommapojkarna, faktiskt hade förlorat tre av sina fyra senaste matcher. Detta i kombination med att GAIS haft en usel form på bortaplan under höstsäsongen bidrog säkerligen till att matchen som sagt inleddes ganska svalt och försiktigt då inget av lagen tog något direkt initiativ. GAIS hade faktiskt mest boll de första femton minuterna utan att för den sakens skull skapa något av direkt värde. Alibek Aliev nådde förvisso högst på ett inlägg in i boxen men nicken var aldrig nära att hota Frank Pettersson i dalmasarnas mål.

Om den första halvan av halvlek nummer ett varit ganska hyfsad ur ett grönsvart perspektiv kom hemmalaget in lite mer i matchen när klockan tickat upp mot 25 minuter. Målchanserna var förvisso fortsatt lätträknade men framför allt genom den förre Varberg BoIS-spelaren Kujtim Bala på Dalkurds vänsterkant hittade man in till straffområdet i viss mån. Dalkurd lyckades förlägga en hel del spel på bortalagets planhalva och rulla runt den grönsvarta boxen men faktum var att det knappt skapades en riktigt farlig målchans under hela den första halvleken.

Så långt hade GAIS gjort en klart godkänd match, i synnerhet med tanke på de förändringar i startelvan man hade gjort inför matchen. Dalkurd var förmodligen lite pressade i den sits man satt i med tanke på att man kunde säkra allsvenskt avancemang och även om GAIS som sagt inte direkt hotat offensivt kändes det ändå som en helt jämn match när domaren blåst för halvtid.

Den andra halvleken blev däremot tyvärr en besvikelse för Makrillarna. Några minuter in i den fick Dalkurd en hörna som Damir Mehic skulle boxa bort men i samma ögonblick fick han en knuff. Domaren blåste dock inte för det utan spelet fortgick och viss tumult i bortalagets försvar utbröt. Dalkurd pressade på och fick kort därefter både en frispark och en hörna men GAIS kunde i alla fall hålla tätt en liten stund till.

När klockan så stod på timmen spelade rullade Dalkurd in en boll från högersidan som Rawez Lawan kom först på. Den tidigare svenske mästaren med IFK Norrköping gjorde inga misstag utan kunde raka in 1-0 till hemmalaget från nära håll och nu var det allsvenska avancemanget inte långt borta för klubben som funderar på att överge Borlänge.

Även om GAIS gjorde några byten och etablerade visst tryck efter 1-0-målet hade GAIS, som så många gånger tidigare den här säsongen, problem med att komma tillbaka på bortaplan efter underläge.

Matchen blev bitvis ganska sönderryckt då en del spelare blev skadade/fick vård kombinerat med en del byten. En halvfarlig chans till kvittering fick GAIS efter hörna när man nickskarvade en boll på förstaytan mot den bortre stolpen men där kunde den förre Djurgårdsförsvaren Kebba Ceesay reda ut stormen i sista stund med att nicka bort nästan i höjd med mållinjen.

Relativt farligt blev det också fem minuter från slutet då Dan Keat revs ner strax utanför straffområdet och Anton Wede stegade upp för att slå frisparken. Wede lyckades få frisparken över muren men Frank Pettersson kunde ändå rädda bollen utan några jättebesvär vid sin högra stolpe.

I matchens absoluta slutskede lyfte GAIS upp en hel del folk och belägrade Dalkurds straffområde i viss mån. Närmare än en del lyftningar in i detsamma kom man dock inte och Ricky Yarsuvat var istället den som kom närmast att göra ett andra mål i matchen när han lyckades nicka utanför från jättenära håll.

Efter en godkänd förstahalvlek men sämre andra fick GAIS ännu en gång se sig besegrade på bortaplan samtidigt som Dalkurd kunde fira sitt första allsvenska avancemang någonsin inför den något blygsamma publiksiffran på 2740 personer.

Nu väntar ännu en überviktig match på hemmaplan mot Varberg BoIS i sista omgången hemma på Gamla Ullevi nästa lördag. Så gott som allt talar för att Grönsvart behöver vinna matchen för att undvika kvalspel och det är med andra ord av högsta vikt att kunna ladda om för den kampen – så väl för truppen som för supportrarna. Väl mött då!

Text: Linus Ahlgren.

Dalkurd FF 1 - 0 GAIS

  • lördag 28 oktober 2017 @ 16:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 2740
MÅL AST
12 24 Mavroudis Bougaidis August Wängberg
13 2 James Sinclair Alibek Aliev
14 17 Daniel Keat Daniel Bennassar Nilsson
15 27 Tobias Johansson
16 13 Emin Grozdanic
17 26 Carl Wede
18 10 Luka Mijaljevic
8
Matcher
1
Vunna
2
Oavgjorda
5
Förlorade

Tidigare möten

08 maj 16 15:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
30 okt 16 15:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
25 feb 17 14:00 Svenska Cupen Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
08 apr 17 16:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
28 okt 17 16:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 1 - 0
14 jul 19 15:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 1 - 5
18 aug 19 15:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 3 - 0
08 jul 20 19:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 2 - 1