Matchinfo

GAIS

GAIS

1

IK Frej Täby

0
Superettan måndag 18 september @ 19:00

GAIS tog viktig seger mot IK Frej

Luka Mijaljevic blev matchhjälte när Atleterna tog sin femte 1-0 seger för säsongen och GAIS tog därmed ett värdefullt och välbehövligt steg upp mot mer fast mark i tabellen. Atleterna fixade därmed åtminstone tillfälligt andrum när Superettan nu går in i sin sista femtedel. 

GAIS tog en värdefull 1-0-seger i matchen mot IK Frej och stärkte därmed sin position inför slutspurten under seriens sista femtedel. Bortalaget hade en handfull bra chanser att utjämna drabbningen men Damir Mehic visade ånyo att han är en säker sista utpost och han gjorde flera fina parader. Därmed blev Luka Mijaljevic matchhjälte efter det att han hittade nätet en knapp halvtimma in i matchen via en cykelspark från nära håll.

Inför matchen låg GAIS just ovan det negativa kvalstrecket med 27 poäng medan bortalaget parkerade på nedflyttningsplats med sina 22 pinnar. Bosko Orovic hade inför matchen understrukit att inget skulle avgöras i mötet med Täbylaget, men det märktes på läktaren att det var många i publiken som kände större press. Men eftersom matchen fick ett lyckligt slut kunde Grönsvart dryga ut avståndet till såväl kvalplatserna som till Frej.

GAIS tar tag i taktpinnen

Jämfört med matchen i Trelleborg hade Bosko Orovic gjort två ändringar i startelvan samt kommenderat återgång till formationen 4-3-3. Luka Mijaljevic och Simon Silverholt var åter ”fit for fight” och tog plats i anfallstrean. Dessutom hade Grönsvarts tränare gjort sitt bästa för att tona ner diskussionerna om ”måstematch” – vilket dock inte hindrade att viss nervositet märktes på läktarplats.

När matchen startade tog GAIS tag i taktpinnen och såg till att förlägga spelet på bortalagets planhalva. Tidigt visade August Wängberg fina initiativ framåt och han var delaktig i att skapa Grönsvarts första halvchanser under första kvarten. Bäst läge fick Luka Mijaljevic vars nick dock var för lös och blev plockpotatis för Marko Atanackovic i bortaburen.

Men ungefär kvarten spelad fick Frej sin första chans då man bröt fram på sin högerkant. Wängberg kunde avstyra första läget men efter lite flipperspel fick bortalaget ändå till ett avslut som dock gick utanför.

När klockan närmade sig 25 minuter fick först Alibek Aliev en möjlighet utan att få bollen på mål och strax därefter slog Dusan Djuric en frispark som blev farlig utan att någon gaisare fick till avslutet. Men strax därefter skulle 1-0 komma på nästa fasta situation.

Dusan Djuric slog en hörna från vänster och Calle Nyström vann luftduellen mot bortakeepern. Han nickade ner bollen i backen och den fick en märkligt hög studs, unde tiden som bollen var i luften hade Luka Mijaljevic smugit fram mellan målvakten och målet och från nära håll kunde han cykelsparka in bollen någon meter från mållinjen. Både Luka och publiken tittade oroligt ut mot linjemannen som dock signalerade för mål och jublet steg mot den mörka himlen – som dock snart skulle lysas upp av de sedvanliga gröna raketerna.

Mot slutet av halvleken hade Grönsvart ytterligare ett par skapliga chanser men utan att få till avsluten. GAIS fortsatte dock att ha grepp om händelserna fram till pausen och på väg in för vila berättade Anton Wede kort att han tyckte att laget gjort en ok första halvlek, men att det fortfarande finns potential för att göra det bättre i matchens andra halva.

Ställningskrig i andra halvlek

Men bara drygt fem minuter in i andra akten kom Frej fram i bra anfall och fick ett friläge som Damir kunde styra till hörna som ledde till en ny bra chans. Bollen damp ner just utanför straffområdet och gav läge för ett utmärkt volleyskott som Mehic reflexräddade.

Därefter gick matchen in i en fas av ställningskrig. Frej försökte komma fram till avslut medan GAIS stod rätt i positionerna och hade generellt bra koll på gästerna. Men Makrillarna tappade samtidigt lite av kraften framåt och nu blev det istället mycket spel på mittplan.

Efter 64 minuter gick Simon Silverholt ut efter att ha fått några smällar under matchen. Han tog sig flera gånger mot ryggslutet efter närkamper med Frejspelare, men förhoppningsvis handlade det inte någon skada för den snabbe anfallaren. In kom istället Calle Wede som hann med att uträtta en hel del under sin knappa halvtimma på planen.

GAIS fick ånyo lite övertag i spelet efter bytet och rullade igen runt bollen framför bortalagets försvar i handbollsformation. Men drygt 10 minuter kvar bytte Bosko ut målskytten Mijaljevic mot James SInclair som kom in och jagade livet ur bortalagets backar på sedvanligt sätt.

Under matchens slutskede drog Makrillarna sig ånyo tillbaka i planen och Frej fick ha lite mer boll. De gulsvarta skapade igen ett par bra chanser men Mehic kunde hålla sin nolla om än med viss möda.

Mot slutet av matchen drog Alibek Aliev på sig två gula kort och därmed också ett rött dito. Protesterna från läktaren lät inte vänta på sig då många tyckte att motståndarna föll väl lätt till marken då den starke anfallaren gick i clinch.  Det var GAIS fjärde utvisning på de senaste fem matcherna – en högst anmärkningsvärd notering – och därmed är också ”Ryssen” avstängd i nästa omgång då Grönsvart ska till Värnamo.

Men trots det numerära underläget klarade Makrillarna av att rida ut stormen. Dessutom visade man prov på rutinerat spel i slutminuterna, t ex när August Wängberg tog sig fram på vänsterkanten och istället för att söka avslut eller inlägg höll i bollen på kanten och såg till att klockan hann ticka på innan aktionen slutade med ett inkast för Frej.

Vid slutsignalen firade publiken i allmänhet och klacken i synnerhet med laget och ledarstaben och samtliga inblandade kunde runda av besöket på Gamla Ullevi med ett nöjt leende på läpparna.

Många besök i sista tredjedelen – men sista passen kan bli bättre

GAIS var det bättre laget och hemmalaget hade kontroll över handlingarna under merparten av matchen. Täbylaget stack upp då och då och hade ett par vassa lägen men på hela taget får segern får sägas vara rättvis.

Som vanligt hade Grönsvart mycket boll, inte minst första timmen, och spelarna i backlinjen och på mittfältet rullade runt sökandes luckor i Frejs linjer. Dessutom tog Atleterna sig oftare igenom bortalagets linjer och fram till den offensiva tredjedelen än vad vi sett i tidigare matcher. Men trots att GAIS fick till 15 avslutsförsök (vilket är en av årets bästa noteringar) får man säga att det fortfarande saknas viss skärpa i den sista passningen.

Upprepat tappade dock Makrillarna bollen just utanför motståndarens straffområde vilket ju är en välvillig inbjudan till kontringar – och det hade kunnat straffa sig om Frej varit mer kliniska vad gäller att förvalta sina målchanser. Damir Mehic hade inte mycket att göra i matchen totalt sett, men vid en handfull tillfällen testade bortalaget honom till det yttersta. Grönsvarts duktige keeper visade dock klass och fick hålla sin åttonde nolla för säsongen – en prestation som bara överträffas av Dalkurds målvakt Frank Pettersson.

Mehic hade såklart god hjälp av backlinjen och vid mängder av tillfällen var Mavroudis Bougaidis den som avstyrde Frejs attacker. Greken var het och spelade med stort självförtroende och partnerskapet med Calle Nyström fungerade väl.

Daniel Bennassar Nilsson fick mycket beröm för sin insats på Atleternas mittfält. Han gjorde ett stort jobb och visade ånyo upp sin bollsäkerhet och förmåga att vara med och bestämma tempo i matchen. Även August Wängberg drog ner applåder för sina insatser och då inte minst när han deltog i offensiva framstötar. Det var också Agge som röstades fram till Matchens lirare på Twitter efter matchen.

Luka Mijaljevic var tillbaka såväl i startelvan som i den föredragna centerrollen och han såg till att hålla bortalagets mittlås fullt sysselsatta.  Han fick dessutom kröna sin insats med att göra sitt femte mål för säsongen och han toppar därmed Grönsvarts interna skytteliga (och poängliga). Dessutom gick kunde han ta med en blomsterkvast hem då han fick priset som bäste spelare i samband med slutsignalen.

Tyvärr samlade matchen bara 1627 åskådare vilket är säsongens sämsta publiksiffra. Det gick dock inte att ta miste på glädjen hos de gaisare som hittat till Gamla Ullevi denna småkyliga septemberkväll. Nästa hemmamatch är den så kallade Gratismatchen och vi hoppas på en väsentligt bättre publiksiffra när GAIS ska försöka att lugga topplaget BP.

När vi summerar Superettan efter 24 omgångar ligger GAIS på nionde plats med 30 poäng med ÖIS, Varbergs BoIS och Norrby IF jagandes just bakom och kampen för att undvika de fyra sista platserna kommer att bli stentuff. Värt att notera är också att på åttonde plats med 32 poäng ligger Grönsvarts motståndare i nästa omgång, IFK Värnamo. Den matchen spelas på måndag 25/9 kl. 19.00 och klubben uppmanar alla gaisare att åka med och stötta laget i nästa viktiga match.

GAIS 1 - 0 IK Frej Täby

  • måndag 18 september 2017 @ 19:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 1627
MÅL AST
12 26 Carl Wede Simon Silverholt
13 2 James Sinclair Luka Mijaljevic
14 8 Andreas Peterson Dusan Djuric
11
Matcher
6
Vunna
2
Oavgjorda
3
Förlorade

Tidigare möten

21 aug 13 19:00 Svenska Cupen IK Frej Täby - GAIS 0 - 1
23 maj 15 16:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 1 - 0
12 sep 15 15:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby 0 - 0
02 apr 16 15:15 Superettan GAIS - IK Frej Täby 2 - 0
31 jul 16 17:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 1 - 2
25 jun 17 17:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 0 - 1
18 sep 17 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby 1 - 0
27 maj 18 17:30 Superettan GAIS - IK Frej Täby 2 - 1
28 jul 18 18:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 3 - 1
10 maj 19 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby
20 sep 19 19:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 1 - 0
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914