Matchinfo

GAIS

Trelleborgs FF

2

GAIS

0
Superettan måndag 11 september @ 19:00

Förlust mot Trelleborg på bortaplan

En hyfsad förstatimme och en sämre sluthalvtimme gav GAIS en 2-0-förlust borta mot tabelltrean Trelleborgs FF. Nu väntar ännu en otroligt viktig match hemma mot IK Frej i nästa vecka för att freda sig från bottenstrid.

Även om GAIS pressade hårt för en seger i derbyt mot Örgryte slutade matchen som bekant 1-1 och derbyts avslutning kändes extra tung då Atleterna fick ett mål bortdömt i sista stund. Det var med andra ord upplagt för lite av en revansch när Makrillarna reste ner till Sveriges sydligast belägna elitklubb och Trelleborg för att ta sig an fotbollsföreningen med samma namn.

GAIS med huvudtränare Bosko Orovic hade redan på förhand varnat för TFF:s starka frontlinje där 34-årige Salif Camara Jönsson, som kanske den starkast lysande stjärnan med 14 mål på kontot och en andraplats i seriens skytteliga, huserade. Som en konsekvens av detta valde tränarteamet att gå ner på en backlinje med tre centrala mittbackar istället för två så som mot Öis. Följaktligen mönstrade GAIS vad man skulle kunna definiera som någon typ av 3-5-1-1-formation där Nyström, Bougaidis och Janevski utgjorde mittförsvaret, Sinclair och Wängberg ”wingbacks”, Anton Wede, Bennassar Nilsson och Westermark centralt mittfält samt Djuric i en offensiv mittfältsroll med Aliev framför sig som ensam striker. Vaktade kassen gjorde Damir Mehic i vanlig ordning.

Jämn inledning på matchen

Matchen började betydligt trevligare än den avslutades med grönsvarta ögon. Trelleborg, som inför matchen låg på allsvensk kvalplats, var förhandsfavorit inför mötet med Atleterna men trots det var såväl inledningen på matchen som hela första halvlek tämligen jämn.

GAIS inledde kanske till och med något piggare än TFF. Första halvchansen skapades efter att Daniel Bennassar Nilsson försökt lirka in ett högt instick bakom den skånska backlinjen. James Sinclair stack i djupled och fick tag på bollen men hans avslut var tyvärr aldrig särskilt nära att gå innanför målramen.

Det ska sägas att GAIS, med ganska stor lycka, ofta försökte hitta in på ytan bakom den trelleborgska backlinjen och i synnerhet bakom de blåkläddas ytterbackar. Grönsvart var relativt lyckosamma med detta och såväl Sinclair som Wängberg löpte förtjänstfullt upp och ner i banan från sina ”wingback”-positioner. Problemet för bortalagets del var att tajmingen och kvaliteten på sistapassningen in i box från samtliga spelare tyvärr sällan höll riktigt önskad kvalitet och de där riktigt heta målchanserna skapades således inte särskilt ofta för GAIS.

Det just ovan nämnda kan komma att beskriva Atleternas förstahalvlek ganska väl. Jämfört med många andra bortamatcher den här säsongen var GAIS på tårna direkt, vågade hålla i bollen och var inte alls tillbakapressat på det sätt som vi i viss mån sett ganska ofta tidigare på bortaplan under säsongen. Å andra sidan blev kontentan och slutprodukten av ett ganska piggt kombinationsspel och stundtals etablerat anfallsspel ganska tunn – GAIS lyckades inte hota inne i boxen så som Bosko Orovic hade önskat på förhand.

Den sista passningen eller avslutet saknade skärpa och precision och när domaren blåste för halvtid hade GAIS egentligen bara haft en riktigt utmärkt målchans. Efter en boll från eget försvar fick Dusan Djuric tillsammans med Alibek Aliev ett två mot ett-läge. Djuric valde att gå på eget avslut och hanns delvis upp av försvarande Trelleborgs-back och friläget blev inte riktigt lika öppet som man hade hoppats på. Djuric avslut gick tyvärr en bit utanför målvakt Johanssons stolpe och 0-0 stod sig.

Trelleborg å sin sida hade även de haft en jättebra chans att ta ledningen och detta efter hörna. Skåningarna vann både den första och andra luftduellen efter hörnan och vore det inte för en Daniel Janevski och hans nick på mållinjen så hade TFF haft ledningen redan efter den första halvleken.

På samma sätt som Öis egentligen enbart skapade målchanser mot Grönsvart i derbyt – alltså genom slarviga uppspel och bristande skärpa från GAIS del så uppenbarade sig lite av samma problematik även i den här matchen. Trelleborg skapade, precis som GAIS, inte särskilt mycket med eget spel trots en del bollinnehav. Istället var det först när GAIS slarvade i uppspelen/brytningsfasen och gav tillbaka bollen som Trelleborg hotade som mest under första 45.

TFF avgör i andra halvlek

Om första halvlek var klart godkänd skulle den andra tyvärr bli betydligt tristare för de med grönsvarta sympatier. Trelleborg skruvade sakta men säkert upp tempot och intensiteten i inledningen på matchens andra halva. Man etablerade visst tryck på GAIS och bortalagets planhalva. Grönsvart hade förvisso några fina omställningsmöjligheter där i synnerhet Erik Westermark var påpasslig och både bröt och avancerade med boll men Trelleborg lyckades avstyra i sista stund.

När klockan så tickat upp mot timmen spelad tryckte tidigare nämnde lagkaptenen Salif Camara Jönsson till i närkampen mot planens andra lagkapten, Carl Nyström, i en duell. Domaren valde att låta spelet fortgå och hemmalagets Erik Andersson fick en yta att avancera på. Efter svagt försvarsspel i GAIS öppnades plötsligt ytterligare yta för MFF-lånet att kliva fram på och vips var han så gott som ren med Damir Mehic. Den 20-årige lovordade talangen gjorde inget misstag utan placerade in 1-0-målet i det bortre hörnet.

Efter detta blev matchen ingen rolig historia för GAIS. Nu var man givetvis tvungen att satsa offensivt i hopp om en kvittering men laget som tidigare varit relativt tighta och samlade blev istället ganska utdraget och TFF fick flertalet möjligheter till att dryga ut ledningen på omställningar – bland annat ett friläge där Damir Mehic snyggt knep bollen framför framrusande blåklädd forward.

GAIS försökte som sagt leta efter en kvittering och bytte bland annat in både Dardan Rexhepi och Luka Mijaljevic i kvitteringsjakten men man kom dessvärre aldrig riktigt nära ett 1-1-mål. Man fick förvisso ett frisparksläge i utkanten av straffområdet men det skottet gick rätt i muren och matchen fortsatte i samma riktning för GAIS del till dess att domaren blåst av. Trelleborg hann med att göra 2-0 en stund senare när det grönsvarta försvaret inte kunde hänga med och trelleborgare kunde peta in bollen i öppet mål på bortre stolpen.
Alibek Aliev hade förvisso sedan en boll i ribban men närmare än så kom inte GAIS och summa summarum kunde Trelleborg vinna matchen relativt komfortabelt till slut. Bortalaget gör en ganska solid defensiv insats, i synnerhet första timmen. Offensiven behöver dock förbättras, både när det kommer till att skapa lägen som sådana likväl som att effektiviteten behöver höjas när avsluten väl tas.

Nästa måndag ställs GAIS mot IK Frej på Gamla Ullevi i en match som inte kan betecknas som något annat än superviktig. Vad passar bättre än att förbättra offensiven fram till dess?

Trelleborgs FF 2 - 0 GAIS

  • måndag 11 september 2017 @ 19:00
  • Superettan 
  • Domare: Fredrik Klitte
MÅL AST
12 26 Carl Wede Daniel Bennassar Nilsson
13 9 Dardan Rexhepi Mavroudis Bougaidis
14 10 Luka Mijaljevic Anton Wede
15 27 Tobias Johansson
16 19 Ajdin Zeljkovic
17 8 Andreas Peterson
18 17 Daniel Keat
11
Matcher
5
Vunna
4
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

09 apr 11 16:00 Allsvenskan GAIS - Trelleborgs FF 4 - 0
21 sep 11 19:00 Allsvenskan Trelleborgs FF - GAIS 0 - 1
29 maj 16 18:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 1 - 1
09 sep 16 19:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 3 - 3
05 jun 17 19:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 1 - 0
11 sep 17 19:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 2 - 0
25 mar 18 15:00 Träningsmatch GAIS - Trelleborgs FF 2 - 1
30 mar 19 16:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 2 - 2
03 Nov 19 15:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 0 - 0
13 jul 20 19:00 Superettan Trelleborgs FF - GAIS 2 - 0
04 sep 20 19:00 Superettan GAIS - Trelleborgs FF 2 - 1