Matchinfo

GAIS

GAIS

1

Örgryte IS FF

1
Superettan måndag 4 september @ 19:00

Hett derby slutade med kryss

Originalderbyt blev en het tillställning med mycket folk på läktarna, intensiv kamp på planen och två omdiskuterade situationer som blev avgörande för matchens utgång.

Över 10.000 personer jublade ikapp med Alibek Aliev åt det faktum att han blivit matchhjälte med sitt 2-1-mål ett par minuter före slutsignalen. Men bara i några sekunder tyvärr, för därefter fick man syn på en vilt wash out-vevande Jim Pettersson och förstod att målet skulle underkännas. Så nära vara GAIS från att ta en riktigt skön derbyviktoria, men nu fick man alltså nöja sig med ett kryss.

Därmed förlängs Grönsvarts svit mot ÖIS ytterligare och det är över 11 år sedan som Fotbollsföreningen från stadens östra delar var bättre än GAIS. Samtidigt förlängs också sviten med oavgjorda derbymatcher men till skillnad från de tre tidigare fick vi i alla fall se mål. Matchen slutade 1-1 efter det att Simon Silverholt gav hemmalaget ledningen med en iskall chip och Hakeem Araba kvittera på straff.

Ställningskrig i första halvlek

Inför matchen hade Gårdakvarnen och GAIS Tifo samlat supportrar för marsch till arenan och som vanligt blev det en styrkedemonstration. Tåget av grönsvarta fans som drog genom staden påminde alla som rörde sig i centrum om vad som var på gång. Även bortalaget hade förvarnat om att de skulle genomföra en marsch men den måste gått till annan slutstation än Gamla Ullevi.

Hur som helst var det tidigt hög stämning på arenan och det märktes att det var något speciellt på gång. När matchen drog igång hade 10.212 åskådare bänkat sig för match och runt 3.000 av dessa fanns på ÖIS sektioner. Redan innan matchen hade börjat fick man också uppleva ett Grönsvart tifo som bara det var värt entrépengen. Efter matchen var det många som kommenterade att det var GAIS Tifos bästa alster någonsin – oavsett om det stämmer eller inte så säger det något om kvaliteten på utförandet. Även bortalaget körde ett fint tifo på sin kortsida men det hade säkert varit ännu bättre om man haft lite mer folk på sina sektioner.

Bosko Orovic hade gjort två ändringar i startelvan sedan hemmasegern mot Degerfors och det var att Erik Westermark och August Wängberg gick in på var sin ytterbacksplats. I mittlåset fanns Nyström och Janevski och mittfältstrion utgjordes av David Bennassar Nilsson, Anton Wede och Dusan Djuric. Framåt stod det grönsvarta hoppet till Simon Silverholt, Alibek Aliev och James Sinclair.

Det var GAIS som öppnade matchen bäst och fick tidigt ett visst övertag. Men det skulle inte dröja många minuter förrän bortalaget hade vaknat till och jämnat ut ställningarna. Båda lagen hade inför matchen sagt att de ville pressa högt och styra matchen och det speglade snart också matchbilden. Lagen tog ut varandra och la mycket energi på att förhindra motståndaren att bygga upp sitt spel, det smällde i närkamperna och var och en av spelarna på planen var noga med att inte göra några misstag.

Under första kvarten kom båda lagen fram till respektive offensivt straffområde men där var det stopp. Båda lagen lyckades skapa halvchanser efter fasta situationer men i det öppna spelet tog bar inte försöken hela vägen fram. Däremot fick publiken se mycket kamp och rejäla satsningar i närkamperna. Under fösta halvlek fick Dusan Djuric en smäll som gjorde att han han fick bita gräset och ÖIS fick se Johan Elmander bli utbytt med skada bara kort därefter.

Efter hand som halvleken gick fick ÖIS ett litet grepp handlingarna. Åtminstone i så motto att man fler gånger lyckades komma nära motståndarens mål. Främst var det vid hörnor och frisparkar som man tog sig till avslut, men Damir Mehic hade bra koll på attackerna och kunde plocka bollarna efter hand som de dök upp och någon utdelning blev det inte.

Det skulle dröja till den 43:e minuten innan vi fick se riktig farlighet. Anton Wede fick ett inkast från Wängberg mitt på GAIS planhalva och såg att Simon Silverholt tog en fin löpning i djupet. Wede slog en välavvägd passning på första stöten men ÖIS mittback Johan Hammar hann emellan, men föll när han skulle rensa undan bollen och Siverholt fick fri lejd mot gamle HBK-kompisen Stojan Lukic i bortaburen.

Simon tog emot bollen, la den till rätta och chippade över den utrusande keepern och bollen studsade mycket vackert i i nät. Hemmapubliken firade det psykologiskt viktiga målet medan laget snabbt samlade sig för att fokusera på att hålla ledningen till pausvilan, något som man också fixade utan större besvär.

Kvittering på omdiskuterad straff

Det noterades inga byten i halvtid, men lite nya riktlinjer hade hemmaspelarna fått från tränare Orovic. Grönsvart behövde komma bättre in i sin press och hindra bortalaget från att få bygga upp sitt spel. Tanken var också att GAIS skulle få till mer spel på den offensiva planhalvan och båda dessa önskningar skulle, åtminstone delvis, uppfyllas i den andra akten – men den skulle först inledas med ett bakslag för Makrillarna.

Efter drygt sex minuter av den andra halvleken hade GAIS bollen under kontroll i de egna försvarslinjerna och försökte spela sig ur den rödblå pressen, som så många gånger tidigare under matchen. Men denna gång hade man lite för små marginaler. En Öisare kunde komma först på en passning från Nyström till Wede och stötte bollen in mot Makrillarnas straffområde där Calle utmanades av bjässen Hakeem Araba. Gaiskaptenen kom först på bollen som sedan slog på Arabas ben och studsade ner till Damir Mehic.

Men Öisanfallaren fällde upp benen och stöp i backen och domare Pettersson tyckte att det såg tillräckligt övertygande ut för att blåsa straff. Hemmalagets försvarare protesterade och påpekade vad som egentligen hade hänt, men naturligtvis utan att få något gehör för sin uppfattning. Domare Pettersson dömde därmed sin sjunde straff i årets Superetta vilket är en toppnotering som han delar med bland annat matchens fjärdedomare Granit Maqedonci. Straffen omvandlade sedan Araba själv till ett kvitteringsmål, 1-1.

Målet blev också en signal till GAIS att nu krävdes uppryckning och under sista halvtimman var det hemmalaget som var starkast. Calle Wede och Luka Mijaljevic kom in och förstärkte den grönsvarta offensiven. Spelövertaget var knappt men tydligt men man lyckades inte rada upp något pärlband av målchanser. Dock rullade Makrillarna runt allt högre upp i planen och ÖIS sjönk allt längre ner i sina positioner.

I slutet av matchen, efter 87 minuter närmare bestämt, kom nästa omdiskuterade situation. Erik Westermark fick en frispark nära mittlinjen och Daniel Bennassar Nilsson skyndade till för att slå den. Daniel såg direkt att Alibek Aliev kom löpande i djupet och satte bollen perfekt bakom ÖIS backlinje. Aliev tog med sig bollen mot boxen och avslutade med ett kanonskott i bortre gaveln.

Tröjan åkte av och ryssen stormade ut mot sidlinjen för att fira med ledarstaben och lagkamraterna. Men strax bredvid sprang Jim Pettersson och signalerade för att målet inte skulle räknas. Det visade sig i efterhand att beslutet att döma bort målet tagits av fjärdedomaren, Maqedonci, och man kan utan vidare påstå att hemmapubliken hade föga sympatier för den ovanliga insatsen.

GAIS gjorde en sista ansträngning för att avgöra derbyt men det vill sig inte. Med bara sekunder kvar fick Atleterna en hörna som nickades bort, men i nästa våg fick först Aliev och sedan Luka Mijaljevic chansen att sätta pricken över i – men dels räddade Lukic och dessutom signalerade linjemannen att någon i hemmalaget var offside. Strax därefter blåste Pettersson av matchen och lagen tilldelades en poäng vardera.

Bosko Orovic sa så här efter matchen:

– Vi var värda tre poäng men vi slarvar lite och låter ÖIS få omställningar på oss. Vi skulle kunnat sätta ännu mer press på ÖIS och fått in bollen oftare i boxen. Sedan såg jag inte situationen vid frisparken som ledde fram till målet, men på repriser har jag sett att det var rätt. Men det är ett tufft beslut att ta och vi får hoppas att fjärdedomare kan vara med och ta beslut även i andra situationer, till exempel vid straffar och liknande.

GAIS var närmast segern men får nöja sig med en poäng. Det förlänger sviten mot ÖIS FF och det räcker också för att hålla hyggligt avstånd ner till de negativa kvalplatserna. Under den 22:a omgången tappade Grönsvart en placering i tabellen till nionde plats och har fem poäng och tre lag ner till det kvalstrecket. Härnäst väntar Trelleborgs FF på bortaplan (måndag 11/9) och nästa hemmamatch blir den viktiga drabbningen mot IK Frej (tisdag 19/9). GAIS önskar alla som var på derbyt välkomna tillbaka för att stötta Makrillarna om två veckor.

GAIS 1 - 1 Örgryte IS FF

  • måndag 4 september 2017 @ 19:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 26 Carl Wede Simon Silverholt
13 10 Luka Mijaljevic Dusan Djuric
14 24 Mavroudis Bougaidis
15 27 Tobias Johansson
16 17 Sebastian Möller
17 17 Daniel Keat
5
Matcher
1
Vunna
4
Oavgjorda
0
Förlorade

Tidigare möten

16 aug 16 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 0 - 0
11 maj 17 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 0 - 0
04 sep 17 19:00 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 1 - 1
12 jun 18 19:00 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 4 - 4
28 aug 18 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 1 - 3
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914