Matchinfo

GAIS

GAIS

1

Degerfors IF

0
Superettan måndag 28 augusti @ 19:00

GAIS bärgade tre viktiga poäng mot Degerfors

Än en gång var det dags för en seriematch där ack så mycket stod på spel då Degerfors kom och gästade Gamla Ullevi för att ta sig an Grönsvart. Efter en kaptensnick i krysset och tight defensiv från Makrillarna kunde GAIS till 2405 åskådares otroliga lättnad och glädje gå hem med samtliga tre poäng.

Inför matchen hade GAIS presenterat en startelva enligt 4-3-3-formation som Atleterna så ofta mönstrat sedan Bosko Orovic tillträtt som huvudtränare. Det blev dock inte riktigt på det viset utan Simon Silverholt, som var uppsatt som forward, fick istället mer av en mittfältsroll. GAIS startelva formerades således enligt följande: Damir Mehic i mål med en backlinje framför sig bestående av Janevski-Nyström-Bougaidis-Möller, ett mittfält med Silverholt, Bennassar Nilsson, Djuric och Anton Wede samt ett tvåmanna-anfall bestående av Aliev och Sinclair.

Överbefolkat mittfält präglar matchen

Matchen hade initialt ingen särskilt tydlig prägel utan båda lagen turades om att hålla i bollen och det skapades ärligt talat inte särskilt många chanser under den första kvarten. Det första att skriva hem om från den här sensommarkvällen kom precis efter att matchuret tickat förbi 15 minuter när GAIS etablerade lite press på värmlänningarnas planhalva utan att Degerfors kunde få undan bollen och till slut fick GAIS en frispark ett par meter utanför straffområdet.

Bollskicklige Dusan Djuric fick förtroendet att förvalta frisparken och lyfte bollen elegant över muren. Dock lyfte han även bollen ovanför ribban och även om frisparken var långt ifrån ett dumt försök så var det inte jättenära mål, trots att detta ändå var matchens bästa målchans dittills.

Ju längre matchen gick, desto mer och mer boll hade GAIS. Bollinnehav är dock som bekant inte alltid likställt med uppradande av målchanser och så var fallet även nu. Trots att GAIS förde spelet och höll i bollen för det mesta hade bortalaget ganska bra koll på Atleterna i öppet spel. Degerfors mönstrade en bred och tät fembackslinje ackompanjerad av en mittfältsfyra framför denna som var väldigt centrerad och som minimerade möjligheterna för GAIS bollskickliga, centrala mittfält att få tid på sig och bidra till en giftig offensiv på den sista tredjedelen.

Istället tvingades GAIS till att rulla bollen i backlinjen ganska mycket då Degerfors helt enkelt stängde till för GAIS mittfält och den här typen av matchbild kom att karaktärisera första halvlek i mångt och mycket.

Gästerna skapade sin första (och faktiskt bästa) chans precis innan halvtimmen spelats då man fick en frispark på offensiv planhalva som svingades in från högerkanten och som nickades en liten bit utanför.

Därefter lossnade det lite för hemmalaget. Stundtals fick GAIS mittfältare sina möjligheter under den första halvleken att avancera framåt i banan när Degerfors lag var mindre samlat, vilket skapade en del oreda men ofta släpptes bollen lite för sent och spelalternativen var helt enkelt för få, sett med grönsvarta ögon.

När Simon Silverholt med sin snabbhet ryckte sig förbi och blev nedriven precis utanför straffområdet var det inte bara dags för nytt frisparksläge utan Degerfors-försvaren blev dessutom även tilldelad en varning. Frisparken tog återigen Dusan Djuric hand om. Om den första frisparken var klart skaplig var den här riktigt nära att gå in. Återigen fick hallänningen bollen ovanför muren men den här gången gick bollen precis utanför målvaktens högra stolpe istället för över ribban. Matchens klart bästa chans och mer skulle det komma att bli.

James Sinclair, som alltså spelade forward, sprang som ett yrväder på topp och efter en alldeles utmärkt och lång crossboll sprintade Sinclair till sig ett läge på djupet där han lobbnickade bollen mot första krysset. Målvakten kunde dock rädda till hörna men återigen ett utmärkt läge. Kort därefter fick Sinclair bollen på nytt och provade med skott från distans. Inte heller det avslutet var ofarligt men än en gång kunde målvakten se till att det fortsatte vara mållöst på Gamla Ullevi.

Den första halvleken går förmodligen inte till historien som den mest underhållande som spelats på Gamla Ullevi men GAIS hade sammanfattningsvis gjort det helt ok och var trots allt klart närmare ett ledningsmål än vad gästerna var.

Kapten Nyström fixar segermålet

Halvlek nummer två inleddes utan några direkta jättelägen initialt men när en timme spelats tog GAIS återigen hand om kommandot. Anton Wede provade att skjuta en bit utanför straffområdet och skottet gick så när in i bortre krysset men tyvärr flög bollen några decimeter utanför.

När Dusan Djuric tillsammans med Sebastian Möller mycket vackert kombinerat sig till ett inläggsläge på högerkanten och den sistnämnde skickat in inlägget kunde Degerfors rensa till hörna. Hörnan fick Djuric ansvara för och det gjorde han med bravur. Den ytterskruvade hörnan hittade perfekt till en ganska ostörd kapten i Carl Nyström som från ganska långt avstånd kunde pricknicka in bollen i första krysset.

En grym hörna och en ännu bättre nick – ljudknallen från de gröna raketerna efter ledningsmålet lät förhållandevis lågt i jämförelse med det jubel som utbröt på Sektion 23 direkt efter Calles finfina nickavslut rätt in i nät.

Om Grönsvart tidigare haft en viss tendens till att sluta spela efter ett ledningsmål så gjorde man annat i den här matchen. GAIS fortsatte nämligen trumma på och detta framför allt genom inlägg genom högerkanten. Kort efter målet fick man en ny hörna som Simon Silverholt var nära att cykelsparka in i nät men träffen blev inte riktigt optimal och samme BK Astrio-produkt petade kort därefter bollen förbi sin motståndare och fick på ett lurigt skott ur snäv vinkel som målvakten kunde rädda.

Degerfors satsade sista tio minuterna på att lyfta in bollar i GAIS straffområde med en hel del inlägg och man tog bland annat in den skicklige huvudspelaren Shpetim Hasani Efter att Sebastian Möller tvingats utgå karaktäriserades matchbilden i mångt och mycket av detta – inlägg in i boxen.

Degerfors etablerade viss press och inte minst börjades det muttras på läktarplats när fjärdedomaren aviserade att stopptiden var på hela fem minuter. De inlägg som väl kom in i boxen togs dock ofta bort av mittbacksparet Bougaidis/Nyström och Degerfors var, trots viss press, aldrig riktigt nära att kvittera utan GAIS höll undan och vinner med 1-0!

Matchen i sig bjuder inte på champagnefotboll men GAIS vinner fullt välförtjänt och skapar trots allt lägen för att göra både ett och kanske två mål. Därtill avslutas matchen förhållandevis lugnt sett till den lite småluriga sitsen med blott uddamålsledning in på stopptid men man reder ut det alldeles utmärkt och släpper egentligen inte till särskilt många målchanser alls under 90 minuter.

Damir Mehic fick hålla sin sjunde nolla för säsongen, laget tog 3 mycket viktiga poäng i sin fjärde 1-0-seger för året och avancerade till en niondeplats i tabellen. En bättre uppladdning inför derbyt mot ÖIS, som är en poäng och en placering efter GAIS, nästa måndag går väl knappast att få?

Text: Linus Ahlgren.

GAIS 1 - 0 Degerfors IF

  • måndag 28 augusti 2017 @ 19:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 2405
MÅL AST
12 9 Dardan Rexhepi Sebastian Möller
13 17 Daniel Keat Alibek Aliev
14 13 Emin Grozdanic
15 19 Ajdin Zeljkovic
16 27 Tobias Johansson
5
Matcher
1
Vunna
2
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

28 jun 16 19:30 Superettan GAIS - Degerfors IF 2 - 2
03 okt 16 19:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 1 - 0
27 maj 17 18:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 2 - 1
28 aug 17 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 1 - 0
18 jun 18 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 1 - 1