Matchinfo

GAIS

Helsingborgs IF

1

GAIS

0
Superettan söndag 20 augusti @ 15:00

Tung förlust i Skåne för GAIS

GAIS åkte på en tung förlust i Skåne då Helsingborgs IF gjorde matchens enda mål i slutet av matchen. Då hade Grönsvart fått kämpa med en man mindre på planen efter en utvisning på August Wängberg efter en kvart.

Bosko Orovic sa inför matchen att nyckeln till en seger på Olympia var att våga och planen var att Makrillarna skulle få igång samma fina spel som man visade upp senast mot Syrianska FC. Men efter utvisningen fick GAIS-tränaren lägga planen åt sidan och formera laget i huvudsak för att freda det egna målet. Länge såg det också ut som att Atleterna skulle klara av den utmaningen men till slut blev hemmalagets press för stor.

Notabelt är att Per Melin som dömde straff för Gefle på övertid för en situation utanför straffområdet även idag var inblandad i en omdiskuterad straffsituation. Och att GAIS dessutom lyckades samla på sig en andra utvisning efter slutsignal. Det vill sig inte riktigt för Grönsvart på bortaplan.

Tidig utvisning präglar matchen

Matchen startade dock med att GAIS försökte att rulla igång spelet och man sökte öppningar i hemmalagets försvarsmur. HIF som tidigare använt sig av en hög man-man-press såg lite mer avvaktande ut och stod lägre än förväntat. Men hemmalaget var istället snabba på omställningar och redan före utvisningen så vaskade man fram flera farliga chanser där man bröt Grönsvarts uppspel på mittplan.

När klockan tickade upp mot 15 minuter vann hemmalaget bollen i mittcirkeln och bollen gick till nye Lumala Abdu som drog till med ett skott från 45 meter. Det blev en riktig rökare som gick över Damir Mehic och träffade ribban. På returen kom Oke Akpoveta rusande med GAIS-backar i hasorna och anfallaren var först på bollen, men valde sedan att gå omkull utan påtaglig kontakt med någon försvarare.

Men domare Per Melin hade sett något som inte framgick av tv-repriserna och dömde såväl straff som utvisning på August Wängberg som var den var direkt bakom Akpoveta. Den information som förbundet gick ut med inför säsongen, att man ville undvika tredubbla bestraffningar vid denna typ av situationer, hade tydligen fallit i glömska och det blev rejäl uppförsbacke för Makrillarna att bestraffas med straff, rött kort och avstängning i nästa match för den situationen.

Det kunde sedan blivit en fyrdubbel bestraffning om inte utmärkte Damir Mehic räddat straffsparken från Bojanic.

Resten av halvleken utvecklade sig på ungefär samma sätt som vi sett tidigare under säsongen. Att laget med elva spelare drar ner på tempot istället för att öka det och det försvarande laget lyckas väl med att freda sitt mål. Lagen tog pausvila med ställningen 0-0 och några stora chanser hade HIF inte vaskat fram efter det att Wängberg fick lämna planen.

Sent mål blir avgörande

I pausen bytte Orovic ut Dardan Rexhepi mot mittbacken Bougaidis och signalerade därmed att nu skulle det tätas bakåt och HIF skulle inte få något gratis. Det var ungefär så också som halvleken kom att utspela sig. Hemmalaget förde spelet, tryckte tillbaka Makrillarna och vaskade fram ett antal bra chanser – dock utan att kunna få bollen i mål.

GAIS hade förvisso ett par framstötar som också kunde ha resulterat, till exempel en hörna i halvlekens inledning som Calle Nyström fick bra träff på. Pär Hansson i hemmamålet kunde dock plocka bollen utan större bekymmer.

I den 82:a minuten föll så 1-0-målet när Alex Timmosi-Andersson kunde dunka upp bollen i nättaket efter ett inspel från Bojanic. GAIS försökte såklart att flytta upp positionerna där efter i jakt på en kvittering men bortalaget fick inte tillräcklig kraft i framstötarna och hemmalagets ledning stod sig matchtiden ut.

Efter slutsignalen var det flera av Atleterna som samlades kring domarteamet, kanske för att diskutera straffsituationen och andra domslut som man inte var överens om. Med samma fingertoppskänsla under matchen delade Melin ut dagens andra varning till Niclas Andersén som därmed lyckades med konststycket att bli utvisad efter matchens slut.

Man kan inte säga annat än att hemmalaget hade samlat ihop till sin ledning och därmed tre viktiga poäng. Det var dock snöpligt för GAIS att åka på en utvisning som knappast var solklar och den situationen kom givetvis att prägla hela matchen. Atleterna stred dock bra under resterande del av matchen och det var på vippen att man kunnat få med sig poäng hem. Ett extra plus delas också ut till den stora GAIS-klacken gjorde ett stort jobb under hela matchen och utmanade hemmapubliken på ett imponerande sätt.

Helsingborgs IF 1 - 0 GAIS

  • söndag 20 augusti 2017 @ 15:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 24 Mavroudis Bougaidis Dardan Rexhepi
13 2 James Sinclair Andreas Peterson
14 17 Sebastian Möller Erik Westermark
15 13 Emin Grozdanic
16 19 Ajdin Zeljkovic
17 27 Tobias Johansson
18 17 Daniel Keat
8
Matcher
0
Vunna
3
Oavgjorda
5
Förlorade

Tidigare möten

13 jun 11 19:00 Allsvenskan Helsingborgs IF - GAIS 1 - 1
25 sep 11 14:00 Allsvenskan GAIS - Helsingborgs IF 1 - 3
16 apr 12 19:00 Allsvenskan Helsingborgs IF - GAIS 1 - 1
28 okt 12 15:00 Allsvenskan GAIS - Helsingborgs IF 1 - 3
20 feb 16 14:00 Svenska Cupen Helsingborgs IF - GAIS 3 - 1
22 apr 17 16:00 Superettan GAIS - Helsingborgs IF 0 - 0
20 aug 17 15:00 Superettan Helsingborgs IF - GAIS 1 - 0
08 maj 18 19:00 Superettan Helsingborgs IF - GAIS 2 - 1