Matchinfo

GAIS

GAIS

2

Syrianska FC

1
Superettan lördag 12 augusti @ 18:00

GAIS tog viktig seger mot Syrianska

GAIS tog på lördagskvällen en välförtjänt och välbehövlig 2-1-seger mot Syrianska FC. Det var ytterst nära att bortalaget kunde kvittera på övertid men målen från Silverholt och Aliev gav ett försprång som höll hela vägen.

Efter att ha gjort justeringar i spelformationen de senaste matcherna var GAIS tillbaka i en uppställning enligt den 4-3-3-modell som Bosko Orovic gärna vill följa. I startelvan var Anton Wede tillbaka efter sin känning och han hade sällskap av ytterligare tre av sommarens nyförvärv. Daniel Bennassar Nilsson tog plats på centralt mittfält, Simon Silverholt spelade i den offensiva trion och August Wängberg gjorde debut i startelvan som högerback.

Grönsvart var dagen till ära klädda i vitt och anledningen till det var att tvillingarna Wede är färgblinda och har svårt att se skillnad på rött och grönt. För att undvika risken att man skulle ta fel på grönsvarta respektive rödgula ränder bytte hemmalaget helt sonika till sitt bortaställ. En detalj från matchen som säkert kan dyka upp i GAIS-quiz om några år.

Silverholt ger GAIS ledningen i hemmadebuten

Som så ofta på Gamla Ullevi var det GAIS som inledde matchen bäst. Man hade stort övertag avseende bollinnehav och rullade ofta fint utom räckhåll för bortalaget. De gånger som man tappade bollen gav man inte SFC någon ro utan var snabbt på att sätta in sin press. Men spelövertaget gav inte inledningsvis någon fri väg fram till målchanser utan ofta strandade Grönsvarts anfallsförsök strax utanför straffområdet.

Men efter knappt tio minuter jagade Simon Silverholt en boll in i boxen i kamp med motståndarförsvaret. Han såg ut att få bollen med sig framåt när SFC-keepern Miller kom utrusande och tillsammans med en tillskyndande back såg till att få omkull anfallaren. Publiken skrek på straff men domare Daradic valde – efter att ha tittat länge på sin assisterande kollega – att fria.

Nyförvärvet från HBK reste sig med viss möda och tog ny position och i den 19:e minuten skulle han få sin revansch. GAIS hade bollen utanför eget straffområde och kombinerade mellan Janevski och Bennassar Nilsson, när så SFC stötte fram hittade den senare snabbt fram till Dusan Djuric som i sin tur hittade ut till Niclas Andersén på kanten. Vänsterbacken slog en boll över SFC:s backlinje och Silverholt kunde ta ner bollen strax utanför straffområdet i kamp med två försvarare, la densamma till rätta och satte 1-0 med ett vänsterskott tätt intill stolpen.

Skönt för den skadedrabbade forwarden att få göra mål i sin hemmadebut och skönt också för laget att få utdelning på spelövertaget.

Första halvtimman gick klart till GAIS och ett tecken på att SFC var steget efter var att man drog på sig tre varningar på kort tid när hemmalaget tryckte på som mest. Därefter jämnade spelet ut sig lite mer och bortalaget kunde ta sig in på GAIS planhalva några gånger, dock utan att oroa Damir Mehic som hade sin lugnaste halvlek i Grönsvart.

GAIS gick till pausvila med en 1-0-ledning och frågan var såklart om Atleterna skulle orka hålla spelet uppe på samma sätt även i den andra halvleken. Åskådare nöjda med den första akten oroade sig i paus för att de skulle få se samma utveckling som mot Öster och Falkenberg, alltså att bortalaget tar över en kvart in på andra halvan av matchen.

Inbytte Aliev utökar ledningen i andra

Knappt hade andra halvlek startat förrän Luka Mijaljevic tecknade för byte. Det såg ut som att anfallaren tecknade för en sträckning i baksida lår men undersökningar i kommande vecka får visa om så var fallet. In kom istället Alibek Aliev som ju visat fin form i de tidigare hemmamatcherna och som med några pigga ruscher direkt visade att han var spelsugen.

Fem minuter efter bytet kom GAIS fram i ett bra anfall på vänsterkanten. Niclas Andersén drev bollen mot straffområdet och flera spelare störtade in i boxen, backarna vek åt sidan och gav vänsterbacken fritt skottfält. Anderséns fick på ett tungt skott och tvingade Dwayne Miller att sträcka ut för att kunna tippa till hörna.

Djuric tog hörnan och slog in bollen med en flack båge mot första ytan och där dök Aliev upp och satte foten till. Han fick fin träff och bollen satt stenhårt och säkert i bortre delen av målet. Varken Miller eller försvararna hann reagera och 2-0 var ett faktum.

Alievs fina målform håller därmed i sig och efter att ha nätat mot Öster på Gamla Ullevi och Gefle borta gjorde han sitt tredje mål efteruppehållet. Faktum är att den kraftfulle anfallaren har gjort mål i de tre matcher där han fått speltid sedan höstsäsongen drog igång – ett imponerade facit.

Alibek fortsatte att jobba hårt på topp och tilldelades en varning sju minuter senare för en förseelse som varken han själv eller publiken tyckte vara värd en ostskiva. Extra olyckligt med tanke på att det var hans tredje varning för året och att han därmed är avstängd i nästa match.

GAIS fortsatte att köra på och hade fortsatt grepp om matchen när matchklockan tickade upp mot 70 minuter. Aliev hade fått ytterligare två bra lägen efter vassa framstötar av hemmalaget och vid ett av dessa tvingat Miller att visa han är en bra målvakt.

GAIS vann över spökena sista 20

Men sista 20 skulle matchbilden vända och det var ett reduceringsmål från ingenstans som var signalen för det. I en av få framstötar fick SFC till ett inlägg från höger som försvararna inte kunde få bort bättre än att bortalaget kunde göra ett nytt försök. Georg Makdesie sökte ett skottläge i högra delen av straffområdet men inte bättre än att bollen skulle gå utanför bortre stolpen. Men just innan linjen hann inbytte Mattias Mete upp bollen och kunde trä upp den i nättaket.

Bortalaget fick nytt hopp och i GAIS, såväl på läktaren som på planen, kom man väl ihåg att man tappat poäng i slutet av två av matcherna efter uppehållet. Syrianska flyttade upp med allt man hade och bortalaget fick också klart mer att säga till om. Men man bjöd också Makrillarna på bra omställningslägen och vid ett par kontringar var det nära att GAIS kunde stänga matchen.

Men mot slutet fick SFC ökad tro i sin jakt på ett kvitteringsmål. Anton Wede hade gjort ännu en fin insats för GAIS men fick inom loppet av tre minuter två varningar och därmed också ett rött kort. Med en man mer på planen gjorde Syrianska nu ett sista försök och med mindre än minuten kvar av fyra minuters tillägg fick man en hörna som hemmaspelarna inte fick undan. Bollen dök upp vid bortre stolpen där två rödgula spelare försökte att styra in densamma men marginalerna var denna gång med GAIS. Bollen smet just utanför och en lång utspark senare blåste Daradic för full tid.

Tre sköna och viktiga poäng var bärgade och det syntes på såväl spelare som publik hur viktig segern var. Det var säkert också viktigt för laget att betvinga de eventuella spöken som infann sig efter Syrianskas reduceringsmål. Nu visade Grönsvart att man kan hålla en ledning och ha bra koll på handlingarna även om man inte är bollförande. Att det sedan var små marginaler som skiljde lagen åt efter den SFC:s sista chans ska ses i perspektivet av att GAIS hade stople ut mot såväl Gefle som Falkenberg.

Lite oroande efter matchen var såklart att såväl tidigare nämnde Mijaljevic som Djuric och SIlverholt utgick med någon form av känning. De båda sistnämnda haltade innan respektive byte och såg ut att teckna för känningar när man påkallade Orovics uppmärksamhet.

Efter segern tar sig GAIS upp till en 9:e plats i en haltande tabell och i skrivande stund är avståndet till SFC och ÅFF på negativ kvalplats fem respektive fyra poäng. Det återstår ett antal matcher i seriens 19:e omgång och det är tre lag som vid vinst kan passera Grönsvart i tabellen. Men idag citerar vi gärna tränare Orovic och säger att vi ”skiter i tabellen” och njuter av tre viktiga poäng.

GAIS 2 - 1 Syrianska FC

  • lördag 12 augusti 2017 @ 18:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 22 Alibek Aliev Gult kort Luka Mijaljevic 1
13 8 Andreas Peterson Simon Silverholt
14 12 Erik Westermark Dusan Djuric
15 24 Mavroudis Bougaidis
16 27 Tobias Johansson
17 17 Sebastian Möller
14
Matcher
4
Vunna
3
Oavgjorda
7
Förlorade

Tidigare möten

15 maj 11 16:30 Allsvenskan GAIS - Syrianska FC 1 - 0
23 okt 11 16:30 Allsvenskan Syrianska FC - GAIS 0 - 2
11 maj 12 19:00 Allsvenskan Syrianska FC - GAIS 2 - 0
28 sep 12 19:00 Allsvenskan GAIS - Syrianska FC 1 - 4
02 maj 14 19:20 Superettan GAIS - Syrianska FC 0 - 1
02 sep 14 19:20 Superettan Syrianska FC - GAIS 2 - 2
03 jun 15 19:30 Superettan Syrianska FC - GAIS 3 - 0
18 okt 15 16:00 Superettan GAIS - Syrianska FC 3 - 0
16 apr 16 15:00 Superettan GAIS - Syrianska FC 1 - 1
05 Nov 16 16:00 Superettan Syrianska FC - GAIS 1 - 0
16 apr 17 17:00 Superettan Syrianska FC - GAIS 2 - 1
12 aug 17 18:00 Superettan GAIS - Syrianska FC 2 - 1
28 apr 19 17:30 Superettan Syrianska FC - GAIS 0 - 0
27 jul 19 16:00 Superettan GAIS - Syrianska FC 0 - 1