Matchinfo

GAIS

Östers IF

2

GAIS

0
Superettan tisdag 8 augusti @ 19:00

GAIS gjorde en blek figur i bortamötet mot Östers IF och åkte på en tung 2-0-förlust trots att man spelade med en man mer i över 70 minuter.

Det var besvikna spelare och ledare som fick tacka den tappra Gaisklacken efter matchen och konstatera att det inte var mycket som hade blivit enligt plan i matchen. Tränare Bosko Orovic var tydlig med sin uppfattning efter matchen och framför allt att man gjort en riktigt dålig första halvlek. Efter förlusten i Växjö är GAIS på allvar indragna i striden kring det negativa kvalstrecket och nu gäller det att samla styrkorna inför det att Syrianska kommer på besök på lördag.

Bosko Orovic hade inför matchen formerat en startelva som innehöll tre av sommarens nyförvärv, varav två var debutanter. I trebackslinjen tog Mavroudis Bougaidis plats ihop med Daniel Janevski och Calle Nyström, på mitten fick Daniel Bennassar Nilsson nytt förtroende ihop med Erik Westermark och Dusan Djuric medan Simon Silverholt startade på topp ihop med Luka Mijaljevic. Elvan gjordes sedan komplett med Damir Mehic i buren samt James Sinclair och Niclas Andersén i rollerna som kantspringare.

Första halvlek en besvikelse

Öster startade matchen piggt och med hög press mot Atleterna. Hemmalaget lyckades också med två framstötar på kanterna varav en resulterade i en hörna som farlige Kapcevic nickade strax utanför Mehics vänstra stolpe. Men Atleterna skulle kort därefter kvittera den farligheten då Calle Nyström kom högst på Atleternas första hörna.

Det var dock Öster som fortsättningsvis stod för det mer konstruktiva spelet och Makrillarnas passningsspel lämnade lite övrigt att önska. Grönsvart var stressade av rödtröjornas press och vid flera tillfällen fick Damir Mehic spela upp långt mot toppduon. Men efter drygt en kvart skulle GAIS få en biljett in i matchen då hemmalagets kapten Mario Vasilj fick sitt andra gula kort och därmed hade spelat färdigt för dagen.

Nu ledde inte manfallet hos Öster till någon dominans från GAIS. Tvärtom fick vi se samma reaktion som efter utvisningen i derbyt, Grönsvart drog ner på tempot istället för att höja det och hade svårt att komma framåt. Hemmalaget i sin tur backade hem i en tät 4-4-1-uppställning och väntade på att Grönsvart skulle göra första draget. När Atleterna väl tog sig igenom den första försvarslinjen så utmärktes försöken ofta av bristande bollbehandling och vid flera tillfällen kunde ÖIF bryta och ställa om.

Under resten av halvleken var det också Öster som skapade de bästa chanserna och var vid flera tillfällen farliga på kontringar och fasta situationer. Till sist skulle hemmalaget också få utdelning då vänsterbacken Simon Strand var högt uppe och gick omkull i straffområdet. Inbytte Karl-Johan Lindblad förvaltade elvametaren säkert och 1-0 var ett faktum.

Den ledningen stod sig halvleken ut och pausvilan kom välkommet för GAIS som hade stort behov av att få till nya linjer i spelet. Att statistiken visade 6-2 i avslut för hemmalaget underströk behovet av nya riktlinjer från Bosko Orovic, som sa sig vara mycket besviken efter första halvleken och efterlyste bättring i alla avseenden.

Något bättre andra halvlek

Det första draget av GAIS-tränaren visade sig också snart då Dardan Rexhpei byttes in istället för nye Mavroudis Bougaidis och därmed gick GAIS över till en mer offensiv uppställning. När andra halvlek blåsts igång hade Grönsvart tagit till sig av Orovics klarspråk i pausen och var direkt mer på hugget. Under halvlekens inledning förlades spelet till hemmalagets planhalva men några direkta farligheter blev det inte.

GAIS fick efter hand till några lite vassare anfallsförsök, främst på högerkanten där Sinclair kom fram till ett par bra inspel. Efter en knapp kvart av halvleken kom Makrillarnas bästa chans så långt i matchen då Rexhepi skarvade en hörna från Djuric och bollen landade framför Calle Nyström som dock styrde bollen över ribban.

Efter hand började sedan spelet allt mer likna det vi såg i första halvleken. Rörelsen blev mindre och kvaliteten i passningarna sjönk och åter kunde Öster få kontroll på händelserna. Bosko skickade då in August Wengberg istället för Erik Westermark och dagens tredje nyförvärv visade direkt att han ville höja energin nivån i matchen.

I 72:a minuten dök en rejäl chans upp, lite från ingenstans. Ett uppspel från Daniel Janevski hittade fram till Dardan Rexhepi som dök upp mellan hemmalagets mittbackar. Friställd med målvakten tog han ett snabbt avslut men fick inte till skottet och chansen kunde avstyras.

Öster lyckades därefter väl med att hålla i bollen och låta tiden gå. När GAIS väl erövrade densamma spelade man stressat och hade svårt att hitta rätt med passningarna. Någon forcering av Atleterna blev det aldrig tal om även om viljan fanns så var anfallsspelet undermåligt. Det blev ytterligare någon framstöt från GAIS men man hade svårt att komma hela vägen fram.

På en hörna i 88:e minuten hittade Djuric fram till Calle Nyström vid bortre stolpen men nicken styrdes över ribban. Det blev också sista chansen för GAIS som på övertid fick se ex-gaisaren David Johannesson göra 2-0 och därmed stänga matchen.

Insatsen i Växjö lämnar en hel del övrigt att önska och Bosko Orovic får fortsätta att leta efter nycklar för att få till GAIS spel. I kommande matcher kommer det att krävas mycket mer än vad laget kunde visa på Myresjöhus Arena.

Östers IF 2 - 0 GAIS

  • tisdag 8 augusti 2017 @ 19:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 2912
MÅL AST
12 16 August Wängberg Erik Westermark
13 19 Ajdin Zeljkovic Simon Silverholt
14 9 Dardan Rexhepi Gult kort Mavroudis Bougaidis
15 27 Tobias Johansson
16 17 Sebastian Möller
17 8 Andreas Peterson
18 17 Daniel Keat
10
Matcher
3
Vunna
4
Oavgjorda
3
Förlorade

Tidigare möten

14 jun 14 16:00 Superettan GAIS - Östers IF 0 - 0
19 okt 14 18:20 Superettan Östers IF - GAIS 0 - 1
24 aug 16 19:00 Svenska Cupen Östers IF - GAIS 0 - 3
24 jul 17 19:00 Superettan GAIS - Östers IF 2 - 2
08 aug 17 19:00 Superettan Östers IF - GAIS 2 - 0
16 mar 18 18:30 Träningsmatch Östers IF - GAIS 2 - 2
22 maj 18 19:00 Superettan Östers IF - GAIS 1 - 3
05 apr 19 19:00 Superettan GAIS - Östers IF 1 - 1
04 aug 19 17:30 Superettan Östers IF - GAIS 2 - 1
29 aug 20 15:00 Superettan Östers IF - GAIS 4 - 1
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914