Matchinfo

GAIS

GAIS

1

Falkenbergs FF

1
Superettan lördag 5 augusti @ 16:00

GAIS och Falkenbergs FF delade på poängen i lördagens drabbning på Gamla Ullevi och Bosko Orovic får vänta på första segern med Grönsvart.

GAIS tog rättvist ledningen i i början av andra halvlek efter det att Dusan Djuric serverat bollen till en fri Luka Mijaljevic i boxen. Men ett snöpligt baklängesmål i slutminuterna förhindrade Bosko Orovic från att ta första segern med Grönsvart. ”Det känns som en förlust” kommenterade GAIS-tränaren efter matchen.

Inför matchen hade Orovic bestämt sig för att frångå den 4-3-3-uppställning som han ställt upp med i de tidigare två matcherna. Istället skulle laget spela 3-5-2 i anfall och 4-4-2 i försvar i en uppställning där James Sinclair och Dusan Djuric, tillbaka efter skada, fick byta positioner beroende på om Grönsvart hade boll eller inte. Notabelt var också att Dardan Rexhepi var tillbaka i laget och att Sebastian Möller tilldelats en ovan roll som mittfältare till vänster.

Visst övertag för GAIS i en trevande första halvlek

GAIS startade matchen lite trevande för att känna in de nya positionerna och under de första fem minuterna var det bortalaget som spelade mest vägvinnande. Men efterhand tog Grönsvart över taktpinnen och gjorde som helhet en bra första halvlek. Sebastian Möller blev tidigt inblandad i flera framstötar och på andra kanten gjorde James Sinclair sina sedvanliga framstötar.

På topp såg både Luka Mijaljevic och Dardan Rexhepi spelsugna ut och man gav prov på fin rörlighet vilket också skapade ytor att anfall på. Hemmalagets anfallare fick också ett antal bollar att jobba med i bra lägen men avsluten fick tas i tidsnöd och prickade inte målet.

Nyförvärvet Daniel Bennassar Nilsson hade tilldelats en tillbakadragen roll på centralt mittfält och han visade snart upp de egenskaper som Orovic hade meddelat då han blev klar för klubben. Trygg med bollen hittade han luckor både för sig själv och för sina medspelare och under första halvlek var han inblandad i de flesta av GAIS uppspel.

Som helhet hade GAIS ett visst övertag under första halvlek, dock utan att sätta bortalaget under något större press. Vid ett par tillfällen hade Möller, Westermark, Djuric och SInclair inspel i straffområdet som var värda ett bättre öde, men Makrillarna hade inte marginalerna med sig.

Vackert ledningsmål räckte inte hela vägen

I andra halvlek fortsatte GAIS på den inslagna vägen och FFF fick inledningsvis ägna sig åt försvarsspel. Efter 50 minuter fick GAIS en frispark några meter in på offensiv planhalva och Bennassar Nilsson satte snabbt igång bollen till Dusan Djuric som vände upp och slog ett millimeterprecist inlägg i boxen. Där kom såväl Mijaljevic, Westermark och Rexhepi framrusande och den förstnämnde nickade vackert in bollen till 1-0.

Laget från havet gjorde direkt ett byte och påbörjade jakten på en kvittering. Med timman spelad började GAIS också dra sig tillbaka i sina positioner och avslutningen på matchen kom att likna det vi såg i matchen mot Öster, ett bortalag som äger boll och där GAIS har svårt att få till längre anfall. Ett positivt tecken var i alla fall att hemmaspelarna vårdade bollen bättre i de spelvändningar som man fick till och att man aktade sig noga för att tappa boll på offensiv planhalva.

Med bara två minuter kvar av ordinarie matchtid fick GAIS så ett gyllene omställningsläge. Mijaljevic och Rexhepi kombinerade fint och den sistnämnde drog iväg förbi några försvarare och kom runt på kanten. Dardan fick på ett bra inlägg som försvararna inte lyckades få bort och bollen hamnade till slut framför fötterna på inbytte Andreas Petersson, tyvärr var Hampus Nilsson i bortaburen snabbt ute och Petersson kunde inte få bollen förbi honom.

Och som så ofta i fotbollens värld straffade det sig att inte sätta sina lägen. Inte ens minuten senare förde duktige ytterbacken Johannes Vall upp bollen mot ett samlat GAIS-försvar. När han inte hittade någon att spela drog han på ett skott några meter utanför straffområdet – en studs i boxen ställde en skymd Damir Mehic och 1-1 var ett faktum. Oturligt för Makrillarnas keeper som fram till målet gjort en utmärkt match och avstyrt ett par riktigt farliga chanser för FFF.

GAIS gick sedan för segern under de sex tilläggsminuterna men man fick inte till någon bra avslutsmöjlighet och matchen slutade med att lagen delade på poängen.

Snart dags för nästa match

Bosko Orovic och ledarteamet får fundera vidare på vad det var som hände sista halvtimman där GAIS, precis som mot Öster, överlät initiativet till bortalaget. Oavsett om det handlar om bristande ork eller något i spelarnas tankar så blir det viktigt att undvika denna reaktion framöver. Nödvändigheten av att inte tappa poäng i slutminuterna behöver knappast understrykas.

Efter att GAIS fått till hela 17 avslut i förra hemmamatchen mot Öster mäktade laget nu bara med åtta – och det trots att både Luka och Dardan var aktiva under matchen. Vid några tillfällen hade Atleterna fina inspel i boxen men utan att de gick fram till framstormande anfallare, något att slipa på inför kommande matcher.

Notabelt från matchen var tyvärr att Aleksander Leksell, som byttes in efter 62 minuter för att säkra defensiven, fick en smäll bara 20 minuter senare som gjorde att han lämnade planen på bår efter 84 minuter. Det såg inte bra ut när Leksell gjorde ett försök att spela vidare men fick avbryta, men det är i nuläget oklart vad det handlar om för skada. Rapporterna säger att han stödde på benet efter matchen och själv tyckte att det kändes bättre – men osvuret är bäst och vi väntar på vidare undersökning för att få veta vad det handlar om.

GAIS 1 - 1 Falkenbergs FF

  • lördag 5 augusti 2017 @ 16:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 2418
MÅL AST
12 14 Alexander Leksell Gult kort Sebastian Möller
13 8 Andreas Peterson Erik Westermark
14 17 Daniel Keat Alexander Leksell
15 13 Emin Grozdanic
16 19 Ajdin Zeljkovic
17 27 Tobias Johansson
18 22 Alibek Aliev
6
Matcher
2
Vunna
2
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

26 maj 13 16:00 Superettan Falkenbergs FF - GAIS 4 - 1
25 sep 13 19:00 Superettan GAIS - Falkenbergs FF 3 - 1
25 mar 16 16:00 Träningsmatch GAIS - Falkenbergs FF 1 - 1
28 apr 17 19:00 Superettan Falkenbergs FF - GAIS 1 - 2
05 aug 17 16:00 Superettan GAIS - Falkenbergs FF 1 - 1
15 apr 18 15:00 Superettan GAIS - Falkenbergs FF 0 - 2