Matchinfo

GAIS

IK Frej Täby

0

GAIS

1
Superettan söndag 25 juni @ 17:00

GAIS åkte upp till huvudstaden för att spela en sexpoängsmatch i sin rätta bemärkelse. Efter ett fint mål och hårt slit för att hålla tätt kunde GAIS till slut knipa årets andra bortaseger vilket innebär att laget kan gå in i sommaruppehållet med positiv känsla efter ett ack så viktigt avslut på vårsäsongen.

Årets upplaga av Superettan har minst sagt gjort sig känd för att vara jämn. Trots att grönsvart parkerade på plats fjorton inför denna omgång skiljde det endast tre poäng upp till Öster på plats fem i tabellen. En seger i dagens match skulle med andra ord kunna ge rejäl skjuts uppåt i tabellen medan en förlust hade tagit dagens motståndare, Frej (på plats femton), närmare GAIS vilket hade kunnat dra grönsvart djupare in i bottenstriden.

Hemmalaget får de första chanserna

Det var med andra ord upplagt för en tätt och tight match då så mycket stod på spel. Inledningen av kampen utspelade sig mycket riktigt också som förutspått. GAIS, som mönstrade en elva enligt följande: Mehic – Möller, Nyström, Janevski, Andersén-Westermark, Svahn, Djuric, Moenza – Rexhepi, Mijaljevic, skapade inte särskilt mycket inledningsvis och det gjorde inte heller det gulklädda Täby-laget utan den första femminutersperioden av matchen rullade på utan att något att skriva hem om egentligen skedde.

I minut sju skulle så matchens första händelse av värde inträffa. Detta då Frej slog ett inlägg som Calle Nyström hade för avsikt att rensa bort men Calle, lagkapten för dagen, kom något sent in i duellen och träffade eventuellt Frej-spelaren i viss mån varpå hemmalaget ropade på straff men det fick man inget gehör för av varken huvuddomaren eller hans kollegor.

När matchen sedan tagit något så när fart och tempot stigit i viss utsträckning var det i huvudsak Frej som förde spelet och hade mest boll medan GAIS istället stod något lägre och väntade in sina motståndare. Matchen första högkalibriga målchans tillkom när tio minuter spelats. En genomskärare skar genom det grönsvarta försvaret och den forne Varberg BoIS-anfallaren Nsima Peter ställdes helt ensam mot Damir Mehic men nigerianen kunde inte få bollen över en utrusande Mehic utan GAIS-målvakten gjorde en jätteräddning och 0-0 stod sig en stund till.

Den första halvtimmen av dagens match går knappast till historien som en av de bättre halvtimmar GAIS presterat i sin 123-åriga historia utan grönsvart hade allmänt svårt att etablera något offensivt spel. Frej hade för det mesta bollen medan GAIS knappt kom till något riktigt rejält avslut alls inledningsvis. Bland annat hade gästerna en del problem i uppspelsfasen då laget ofta tenderade till att bli ”långt”. Dusan Djuric kom ner, mötte och fick bollen av backlinjen men antalet spelbara alternativ för Djuric att spela bollen vidare till var allt som oftast begränsat.

Luka ger GAIS ledningen

När klockan så till slut tickat över 30 spelade minuter kom GAIS till sitt första riktiga anfall i matchen. Den som väntar på något gott väntar som bekant aldrig för länge och hade man som gaisare varit frustrerad över den inledningsvis relativt skrala offensiven så såg laget till att återgälda det med råge när det så blev dags för det första, rejäla anfallet.

Erik Westermark fick bollen en bit utanför motståndarnas straffområde och spelade ut en boll till en fullkomligt fristående Sebastian Möller som tagit sig upp i höjd med offensivt straffområde från sin ytterbacksposition. Möller hade gott om tid på sig att sikta och måtta inlägget och han gjorde då sannerligen ingen besviken – inlägget satt perfekt på Luka Mijaljevic panna som lika enkelt som snyggt kunde pricknicka in bollen i det bortre hörnet. 1-0 till GAIS i denna så oerhört viktiga bortamatch!

Efter målet spelade GAIS upp sig avsevärt. Av bara farten lyckades Erik Westermark direkt efter 1-0-målet skarva fram Luka Miljaljevic till ett klockrent friläge. Luka gick på skott och avslutet var inte alls dumt men en fin parad av Frej-målvakten resulterade ”enbart” i hörna för gästerna. GAIS tog över spelet i viss mån och när Frej nu fick tag i bollen var det allt som oftast ganska ofarligt. Det blev i huvudsak långa inlägg som saknade kvalitet och hotade GAIS-försvaret föga.

1-0 stod sig halvleken ut och inför matchens andra halva valde GAIS att byta ut Dardan Rexhepi till förmån för Ajdin Zeljkovic. Om starten på den första halvleken var något tvivelaktig ur grönsvart synvinkel var starten på den andra betydligt mer positiv. GAIS hade en hel del boll och även om man inte skapade några direkta jättelägen så kontrollerade man matchbilden. När Frej försökte att skapa målchanser fick man nästan enbart göra det genom att förlita sig på omställningar och försöka överraska GAIS på det sättet.

När klockan så småningom börjat ticka in på sluthalvtimmen fick Frej dessvärre en del press på GAIS. Som absolut farligast blev det i matchminut 63. En väl avvägd boll på djupet serverade återigen Nsima Peter ett nytt friläge men på precis samma sätt som i första halvlek var Damir Mehic alert och stod för en ny jätteräddning. När bollen så rullade ut för retur var det ack så nära att en annan stockholmare kunde raka in bollen i ett närmast öppet mål men bollen rullade istället förbi denne och GAIS kunde komma undan med andan i halsen.

Grönsvart kämpar för segern

Frej pressade på rejält och intensivt. Daniel Janevski blev liggande i eget straffområde och kunde inte fullfölja matchen utan fick bytas ut. Innan GAIS hade genomfört sitt byte och Emin Gronzdanic fått komma in som följd av detta hann Frej både med att slå in ett inlägg som var nära att resultera likväl som få med sig en indirekt frispark i GAIS straffområdet efter tillbakaspel. Luka Mijaljevic lyckades dock täcka bort frisparken och till slut var GAIS återigen 11 man på banan.

De grönsvarta spelarna slet förtjänstfullt och det var nog ingen gaisare på planen som inte insåg hur värdefull en eventuell seger skulle kunna komma att bli. Helt säkert kändes det dock inte eftersom Frej pressade på beundransvärt samtidigt som GAIS förlorade en hel del andrabollar eftersom alternativen för spelaren som bröt bollen sällan var jättemånga.

Fjärdedomaren aviserade till slut att det var fem minuters stopptid som gällde. De allra sista minuterna av matchen lyckades GAIS återta kommandot något och bland annat Malkolm Moenza stod för en fin och teknisk aktion på kanten som vann grönsvart ett inkast så att tiden rullade på ytterligare. Frej fick två hörnor på stopptid som dock inte kunde förvaltas. Först när matchuret passerat en bit över 95.30 valde domaren att blåsa av matchen för gott och känslorna som gaisare, både som supporter och förmodligen även som spelare, var en kombination av lättnad, glädje och eufori.

Detta var kanske inte den vackraste av segrar. Kanske inte heller den allra mest övertygande. Men oj vad viktig och skön den var. GAIS går nu in i uppehållet genom att klättra från fjortonde plats hela vägen upp till tabellmitten och plats nio i en extremt jämn Superettan.

Hade GAIS istället åkt från Vikingavallen utan poäng hade man legat kvar på plats fjorton, dessutom med ett Frej närmande sig underifrån. Det är därför inte svårt att inse både den tabellmässiga liksom den känslomässiga vikten av att gå in i sommaruppehållet med den här segern som avslut på vårsäsongen. Väl mött om drygt fyra veckor när Öster kommer till Gamla Ullevi den 24 juli!

Text: Linus Ahlgren.

IK Frej Täby 0 - 1 GAIS

  • söndag 25 juni 2017 @ 17:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 13 Emin Grozdanic Daniel Janevski
13 19 Ajdin Zeljkovic Dardan Rexhepi
14 27 Tobias Johansson
15 22 Alibek Aliev
16 8 Andreas Peterson
17 16 Mattias Kano
18 17 Daniel Keat
5
Matcher
3
Vunna
1
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

25 jun 17 17:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 0 - 1
18 sep 17 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby 1 - 0
27 maj 18 17:30 Superettan GAIS - IK Frej Täby 2 - 1
28 jul 18 18:00 Superettan IK Frej Täby - GAIS 3 - 1
10 maj 19 19:00 Superettan GAIS - IK Frej Täby
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914