Matchinfo

GAIS

IF Brommapojkarna

3

GAIS

2
Superettan lördag 17 juni @ 16:00

GAIS gjorde två mål i en match för första gången på över sex veckor när Luka Mijaljevic öppnade sitt målkonto för året dubbelt upp. Men det räckte tyvärr inte längre än till en hedersam förlust i mötet med suveräna serieledaren BP.

I oktober 2015 vann GAIS över BP på Grimsta och tog tre sköna poäng som säkrade kontraktet i Superettan. Sedan dess har Stockholmarna inte förlorat på hemmaplan och hade inför dagens möte 19 raka matcher utan förlust och 12 raka segrar. När lagen ställdes mot varandra igen under den soliga lördagseftermiddagen hade BP vunnit samtliga sex hemmamatcher i årets serie med en imponerande målskillnad på 16-2.

GAIS tog sig an denna svåra utmaning utan Niklas Andersén och Dan Keat, båda avstängda, men hade för avsikt att starta med Alexander Leksell och Dardan Rexhepi, båda tillbaka efter skada och sjukdom. Den sistnämnde fick dock slänga in handduken efter en känning i baksida lår under uppvärmningen vilket gav Luka Mijaljevic chansen från start, ett förtroende som han verkligen förvaltade på bästa sätt. Patrik Ingelsten hade möblerat om lite i startelvan sedan förra matchen och gav Sebastian Möller sin första start i Superettan och Erik Westermark en av platserna längst fram.

BP börjar bäst på konstgräset

Det var BP som började matchen bäst och man hade stor favör avseende bollinnehav när man rullade runt i väntan på att hitta luckor i GAIS defensiva linjer. Grönsvart å sin sida försvarade sig lägre än vanligt och verkade inledningsvis väldigt fokuserade på att täcka de ytor som de rödsvarta ville åt. Till en början gick det bra att hålla bollen utanför den kompakta uppställningen, men efter hand hittade BP vägar igenom Atleternas såväl första- som andrapress.

Hemmalagets offensiva trio Kabran, Göykeres och Brandeborn spelade med stor rörlighet och så fort ex-gaisaren Markus Gustafsson kunde vända upp med bollen kom åtminstone två av dessa med hög fart i lediga ytor. Tidigt blev GAIS backlinje utmanad av forwards som sprang i högsta fart för att ta sig igenom – alternativt testa skott utifrån. Vid flera tillfällen lyckades man skapa bra lägen i och kring straffområdet men Mehic fredade målet genom några fina parader.

GAIS kom dock in i en lite bättre period efter en knapp kvart och Makrillarna hade ett par bra anfallsförsök dock utan att skapa större oro i boxen. Med grönsvarta ögon såg det i alla fall lite bättre ut när spelet i större utsträckning förlades på BP:s planhalva. Men BP skulle vända på steken igen och tog tillbaka kommandot och skulle också få utdelning på sina farliga attacker.

Kevin Kabran gjorde 1-0 i den 24:e minuten genom ett mycket snyggt avslut, ett hårt skott i nättaket från 12 meter – otagbart för Damir Mehic. Målet föregicks av en framstöt på högerkanten där de rödsvarta etablerade ett numerärt överläge och hade sedan flera spelare i bra lägen i boxen, med det var alltså Kabran som fick den äran att avsluta. Efter målet samlade Steven Old ihop Atleterna mitt på egen planhalva för ett kort snack om vad laget måste göra bättre – den första av lagets tre ”klungor” under matchen.

Efter målet höll BP taktpinnen utom räckhåll för Grönsvart fram till halvlekens sista fem minuter. Då lyckades GAIS ånyo att etablera spel i sista tredjedelen och Luka Mijaljevic hade ett bra skott utifrån men bollen smet någon meter utanför. I sista minuten fick GAIS en hörna som Johan Svahn slog på sedvanligt pricksäkert manér, mitt i boxen dök Calle Nyström upp och fick bra träff med pannan. Tyvärr gick bollen rakt på BP-keepern och halvlekens bästa chans för Makrillarna gick om intet.

Hemmalaget satt i förarsätet under första akten och kunde gått till pausvila med större ledning. GAIS hade korta anfall och ställde inte BP-försvararna inför några större svårigheter. Dusan Djuric var inblandad i det mesta som bortalaget skapade och fördelade bollar på ett utmärkt sätt och Damir Mehic höll GAIS kvar i matchen med ett antal fina räddningar.

GAIS utmanar i andra halvlek

I paus gjorde Patrik Ingelsten ett byte då Aleksander Leksell, som kände av sin tidigare skada, gick ut och ersattes av U19-spelaren Emin Grozdanic – som därmed gjorde tävlingsdebut i GAIS. Inledningen av den andra halvleken visade tecken på att GAIS var på väg att kunna flytta upp spelet och man hade ett par bra och lite längre anfallsförsök. Högre energinivå och större mod hos Grönsvart gjorde att man fick mer och längre bollinnehav på offensiv planhalva.

Men med en timma spelad kom 2-0 efter en fin frispark från 20 meter av Erik Figueroa. Den duktige mittbacken vred snyggt bollen över muren och bollen sänkte sig i tid för att hinna under ribban. Med tanke på hur matchen sett ut så långt var det nu rejäl uppförsbacke för GAIS.

Patrik Ingelsten kontrade då med att ersätta Dusan Djuric med Ajdin Zeljkovic som tog plats på topp och skickade därmed ner Westermark ett hack i banan. Det tog bara tre minuter innan vi skulle få se resultatet av det bytet, Zeljkovic hittade fram till förra årets skyttekung Luka Mijaljevic som behärskat satte bollen i nät.

Målet gav bortalaget ökad tro och GAIS satsade nu än mer framåt och fick till några bra anfallsförsök. Ingelsten skickade också in Alibek Aliev istället för Malkolm Moenza för att ge ytterligare tyngd offensivt, men när Atleterna gick framåt fick BP till en kontring och Viktor Göykeres satte iskallt bollen intill bortre stoplen.

Den lilla hemmapubliken på Grimsta jublade och konstaterade att matchen nu var avgjord. Men så var icke fallet – för GAIS fick strax därefter en straff som Luka Mijaljevic satte säkert och helt plötsligt skilde det bara ett mål igen.

Grönsvart satte nu allt på ett kort och flyttade fram vad man hade att tillgå. Men offensiven saknade det där lilla sista och tyvärr kom laget inte närmare än ett par halvchanser samt ytterligare en straffsituation – domare Daradic vinkade dock avvärjande.

Hedersam förlust för GAIS

GAIS lyckades pressa BP på sin hemmaplan men sett till matchbilden under 90 minuter tar hemmalaget en rättvis seger. BP är idag ett bättre lag än GAIS, inte minst på konstgräs, och periodvis gav hemmalaget prov på hög kvalitet. Hemmalaget tog en rättvis seger och Atleterna fick vända hem med en hedersam förlust i bagaget – och sådana belönas som bekant inte med några poäng.

Men Grönsvart gjorde verkligen jobbet idag och kunde stundtals pressa serieledaren och hade med lite flyt kunnat få en poäng med sig hem. Fortfarande finns det en del att jobba med i det egna spelet och en rad försmädliga bolltapp på mittplan hindrade anfallsförsök vid flera tillfällen.

Grönsvarta glädjeämnen var såklart att GAIS gjorde två mål på defensivt täta BP, det var första gången sedan vinsten mot Värnamo i början av maj som Grönsvart mäktade med att göra mer än ett mål. Dessutom var det välbehövligt för såväl laget som spelaren att Luka Mijaljevic fick öppna sitt målkonto för året – dubbelt upp dessutom. Senast Luka gjorde mål i seriesammanhang var i vinsten mot Ängelholm i september i fjol.

Nu återstår en match innan det är dags för sommaruppehåll – och det är den viktiga drabbningen mot IK Frej som spelas 25/6. Både Frej och GAIS har fått blygsam poängutdelning under de 13 omgångar som spelats och båda lagen är indragna i striden kring de nedre strecken. Det skulle vara en utmärkt avslutning på midsommarhelgen och en fin inledning på truppens semesterperiod om GAIS kan klara av att bärga en trepoängare på Vikingavallen.

IF Brommapojkarna 3 - 2 GAIS

  • lördag 17 juni 2017 @ 16:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 13 Emin Grozdanic Alexander Leksell
13 19 Ajdin Zeljkovic Dusan Djuric
14 22 Alibek Aliev Malkolm Moenza
5
Matcher
3
Vunna
1
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

01 maj 15 16:00 Superettan GAIS - IF Brommapojkarna 2 - 1
24 okt 15 16:00 Superettan IF Brommapojkarna - GAIS 0 - 2
17 jun 17 16:00 Superettan IF Brommapojkarna - GAIS 3 - 2
30 sep 17 17:00 Superettan GAIS - IF Brommapojkarna 0 - 0
14 apr 19 15:00 Superettan IF Brommapojkarna - GAIS 1 - 2