Matchinfo

GAIS

Varbergs BoIS FC

7

GAIS

1
Superettan onsdag 17 maj @ 19:00

Förlust mot Varberg

GAIS kom till spel med fyra förändringar jämfört med startelvan i derbyt, varav två helt tvungna: Johan Svahn avstängd och Dusan Djuric, fortfarande med känningar i vaden, ersattes rakt av med Andreas Peterson och Erik Westermark när GAIS formerade sitt sjätte innermittfält för året. Luka Mijaljević ersatte Alibek Aliev i anfallet. Därtill tog Niclas Andersén kapten Steven Olds mittbacksplats i den trots allt intakta 3-5-2 uppställningen.

I anteckningarna till denna matchrapport står det nedplitat för de första matchminuterna att starten är trevande med några försök till kantanfall för GAIS där inläggen varje gång fastnar på första försvarare. GAIS fortsatte hålla boll men Varberg tycktes inspirerade av derbyt post-utvisning; boisarna låg lågt och GAIS lyckades inte heller denna gång rulla runt med tillräcklig fart för att få spelarna på försvarssida att tappa positioner. Istället kunde Varberg erövra boll och relativt enkelt komma ur GAIS högre press vilket gav möjligheter att med snabba omställningar skapa problem för GAIS backlinje antingen med genombrottslöpningar (främst från Söderström och Boakye, den senare från sin vänsterkant) eller direkta inlägg. I artonde minuten lyckades man så nästan friställa Altmark-Vanneryr men Damir Mehic lyckades avvärja situationen med en väl tajmad utrusning. Så skulle det inte se ut nästa gång. Matchen var ändå bara i sin linda och trots några illavarslande tendenser så rådde ännu ingen större fara på taket. Hoppet tändes också rejält när Malkolm, långt ute till vänster, med ett fint stick nådde en framrusande Andreas Peterson som efter mottagning behärskat hittade runt Wulff i varbergsmålet, Ledningen var då kanske inte helt rättvist men heller inget att be om ursäkt för efter matchens hittills finaste anfall.
Håkan Södergren lär ha sagt att i hockey finns inget svårare än att leda med 3-0 och hittills är motsvarigheten i årets superetta GAIS i ettmålsledning. En och en halv minut efter att resultattavlan fått ändrats första gången slår Boakye ett lobbande inlägg mot ett väl samlat gaisförsvar som överlåter till Mehic att, utan press, plocka ner lyran. Gaismålvakten missbedömer dock bollbanan helt och bollen dimper istället ner på Altemark-Vanneryr som utan problem kan styra bollen i öppen kasse. Ex-ljungkilarens första mål för säsongen.
Åtta minuter senare var det dags igen och inte helt olikt; nytt svepande inlägg, denna gång från blåvitt-inlånade Billy Nordström, och samma anfallare med sitt andra mål för dagen. Tio minuter till på matchklocka smäller det igen när Joakim Lindner får bollen något till höger vid gränsen till straffområdeslinjen och lyckas med en bredsida få in bollen bakom en slängande Mehic som har båda händerna på bollen. Målvakten som kanske har varit GAIS stabilaste spelare hittills hade ingen lyckad dag och inget av de tre första målen kan anses som otagbara. En minut innan halvtidsvila lyckas också en av Varbergs bästa spelare för dagen, ghananen Boakye, sätta fyran.
GAIS gjorde ett byte i halvtid då Erik Westermark gick ut och Steven Old kom in. Detta med följden att Malkolm tog klivet in på mittfältet och Andersén upp som vänster ”wing back” i ett försök att stabilisera försvaret och samtidigt ge mittfältet en mer offensiv balans. Av detta blev det nu föga. Kanske var det så att Peterson och Keat mer aktivt började hämta bollar och få igång löpningar i djupled, kanske. Keat byttes ut i 60e matchminuten mot Mattias Kano som fick göra sitt första och längre inhopp, i ett inte avundsvärt läge. Att då bedöma 19-åringens insats känns därför inte rättvist. Oavsett så avgjordes matchen bortom alla eventuella drömmar om mirakel strax därefter när Altemark-Vanneryr fullbordade sitt hattrick. Spelet i andra halvlek hade ägts av Varberg från början och när man inte loopade in inlägg i straffområdet så lyckades Boakye och Söderströms med sina framstormning ofta skapa farligheter, trots numerära underlägen i anfallen. Det går att skriva att Varberg var effektiva och lyckades göra mål på lägen som i första hand inte såg så farliga ut och det kan vara sant. Att resultatet av detta ändå är en matchbild som, framför allt i andra halvlek, helt dominerades av Varberg säger bara ännu mer om GAIS egna anfallsspel. Idag fungerade ingenting. Frustrationen växte hos de grönsvarta, anfallen blev kortare med ivägslängda skott på distans och passningar utan tålamod och Varbergs ”omställningsanfall” blev matchens präglande inslag.

Ett repat GAIS skulle plocka upp trådarna och sy ihop kostymen efter ett frustrerande derby. Men det bidde ingenting. I avslutningen av matchen återstod bara att spela för hedern. I Peter Lindforrs dikt om heder skriver han att ”Heder är att säga att du verkligen var ledsen”. Så kom också 6-1 77e, 7-1 i 84e på straff av inbytte Joel Palmquist respektive Joakim Lindner. Så visst finns det att vara ledsen.

Varbergs BoIS FC 7 - 1 GAIS

  • onsdag 17 maj 2017 @ 19:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 4 Steven Old Erik Westermark
13 11 Arvin Shojaee Dardan Rexhepi
14 16 Mattias Kano Daniel Keat
15 24 Rickson Mansiamina
16 27 Tobias Johansson
17 17 Sebastian Möller
18 22 Alibek Aliev
14
Matcher
4
Vunna
2
Oavgjorda
8
Förlorade

Tidigare möten

06 apr 13 14:30 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 3 - 1
03 aug 13 16:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 0 - 1
07 maj 14 19:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 1 - 0
23 aug 14 16:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 2 - 0
06 apr 15 16:45 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 0 - 1
15 aug 15 15:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 2 - 3
18 jun 16 16:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 1 - 0
25 jul 16 19:30 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 4 - 2
25 mar 17 15:00 Träningsmatch GAIS - Varbergs BoIS FC 1 - 1
17 maj 17 19:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 7 - 1
04 Nov 17 16:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 3 - 0
24 jun 18 15:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 2 - 2
19 aug 18 15:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 0 - 2
19 okt 19 13:30 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 0 - 1