Matchinfo

GAIS

Örgryte IS FF

0

GAIS

0
Superettan torsdag 11 maj @ 19:00

Originalderbyt slutade till många gaisares förtret mållöst, 0-0. Tränare Westman uttryckte efter matchen besvikelse över att Makrillarna inte lyckats omsätta förutsättningarna under matchen till en trepoängare. 

Under 2016 slutade båda mötena mellan GAIS och ÖIS FF och när det var dags för årets första derby upprepades siffrorna. Lagen tar med sig var sin poäng som kan adderas de åtta som respektive lag spelat in tidigare och lagen parkerar därmed precis under mitten i en haltande tabell.

Bra start av GAIS

Det var GAIS som startade matchen bäst och under den första halvtimman visade man upp ett vägvinnande spel och lyckades vaska fram en handfull bra lägen. Först var det Niclas Andersén och Malkolm Moenza, flera gånger med bra understöd från Steven Old, som tog sig fram på vänsterkanten. Framstötarna ställde till problem för Danny Ervik som var satt att bevaka den flanken, men inspelen från Atleterna vill inte hitta riktigt rätt.

Därefter kom ett par lika vassa framstötar på höger kanten då först Alibek Aliev kom runt och spelade in bollen till Malkolm Moenza i bortre delen av straffområdet. Tyvärr fick vi dock se bollen gå över Stojan Lukics ribba. Strax därefter var det Johan Svahn som satte upp Dardan Rexhepi på samma kant och på inspelet fick inte den annars stabile ÖIS-målvakten fatt på bollen och med lite tur hade GAIS fått öppet mål. Istället förpassades till sydligare breddgrader av det rödblå försvaret.

GAIS fick i dessa situationer också till två dubbelhörnor där den ena var nära att resultera. Den grönsvarta delen av publiken vädrade morgonluft medan oro spred sig på hemmasektionerna. En något oväntad matchbild då Lirarnas lag hade förväntat sig att vara spel- och bollförande, men nu istället fick se sig tillbakapressade.

Efter en halvtimme inträffade sedan en avgörande händelse för matchutgången. ÖIS fick till en bra spelvändning och tog sig fram till GAIS straffområde, efter några motlägg gick bollen in i straffområdet där William Atashkadeh kom fram i bra läge och gick för ett avslut. Men Makrillarnas försvarsklippa Alexander Leksell ville annat och slank emellan och stötte bort bollen. ÖIS-anfallaren fullföljde sin skottrörelse och klippte Leksell längs med fotknölarna.

En utvisning som kom att prägla matchen 

Domare Rorbert Daradic blåste såklart frispark, men drog sedan till allas förvåning upp det röda kortet. Atashkadeh fick lämna planen till sin egen, lagkamraternas och ledarstabens besvikelse. I tumultet som följde så fick Sebastian Carlsén en varning och tränare Marcus Lantz visades upp på läktaren.

Det är det sjukaste jag upplevt som fotbollsspelare. sa Atashadeh om utvisningen efter matchen. Tränare Lantz tog i ännu värre och konstaterade att han inte varit med om en större skandal på 20 år som spelare och tränare och hävdade att utvisningen var en skam för svensk fotboll. Den rutinerade Lantz visade redan i situationen stor frustration och signalerade mot publiken som en semafor, troligen någon form av seglarsignaler gissade de utsända från GAIS.se. Det var många som ansåg att platsen på läktaren var välförtjänt.

Men säg det onda som inte har något gott med sig. För det skulle visa sig att detta var en händelse som var till hemmalagets fördel, åtminstone i så motto att man nu kunde dra sig tillbaka och parkera bussen framför eget straffområde. En scenförändring som skulle visa sig ge hemmalaget bättre möjligheter att sätta defensiven och få möjligheter till snabbare anfallsförsök.

GAIS gick i fällan att dra ner på speltempot efter utvisningen istället för att öka detsamma. Passningarna började gå i sidled och Atleterna rullade nu på handbollsmanér runt framför den rödblå muren. Under resten av första halvlek skapades inget att skriva hem om men bollinnehavet var klart till Grönsvarts favör.

En vunnen eller två tappade poäng?

När andra halvlek drog igång hoppades man på de fullsatta GAIS-sektionerna att tränare Westman hade givit direktiv om högre passningstempo och fler löpningar. Men initialt märktes inte någon större skillnad. Tvärtom gav Grönsvart bort ett antal bollar i det uppställda spelet och gav hemmalaget ett par vassa kontringslägen. Tack och lov höll trebackslinjen måttet även denna match och man lyckades väl med att avväpna herrar Mutumba och Elmander i spelvändningarna.

Efter tio minuter av den andra akten fick Calle Nyström utgå. Calle hade fått vård redan under första halvlek men kunde då fortsätta. Nu gick han in tufft i en närkamp och det blev en rejäl sammanstötning med en framstormande rödtröja. Tränare Westman visade nu att laget verkligen gick för segern genom att ersätta mittbacken med anfallaren Luka Mijaljevic.

Niclas Andersén gick ner i trebackslinjen, Malkolm Moenza som startat centralt på mittfältet gick ut till vänster och Luka tog rollen som släpande forward. Luka gjorde ett piggt inhopp och var inblandad i tre farligheter, den bästa en nick som Lukic med stor möda kunde tippa över ribban.

Även Malkolm Moenza och, kanske främst, Dardan Rexhepi hade bra skottlägen men det kom försvarande ben emellan och kunde styra bollarna utanför målramen.

Den kanske bästa chansen under hela matchen gick dock till Johan Elmander som bröt igenom centralt och kom fri med Damir Mehic. GAIS-keepern läste dock Elmanders skott och kunde parera på ett betryggande sätt.

De sista minuterna tryckte GAIS på för att få till ett avgörande, men det ville sig helt enkelt inte idag. Matchen slutade 0-0 och med tanke på GAIS lovande första halvtimma, det numerära överläget och en handfull bra lägen känns det som två tappade poäng. Grönsvarta supportrar kan möjligen söka viss tröst i att man åtminstone tog hem läktarderbyt – ett snyggt tifo över kortsidan och röststark support från de grönsvarta sektionerna fick det att kännas som ett hemmaderby.

Benjamin Westman sa vid presskonferensen att han var besviken över att laget inte kunde utnyttja de förutsättningar som man bjöds i och med utvisningen. Det känns surt att sitta här med bara 0-0, var hans kommentar. Men GAIS kommer alltid igen, närmast väntar bortamatch i Varberg nästa onsdag (17/5).

 

Örgryte IS FF 0 - 0 GAIS

  • torsdag 11 maj 2017 @ 19:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 19 Ajdin Zeljkovic Alibek Aliev
13 12 Erik Westermark Daniel Keat
14 10 Luka Mijaljevic Carl Elfgren Nyström
15 27 Tobias Johansson
16 3 Daniel Janevski
17 17 Sebastian Möller
18 8 Andreas Peterson
12
Matcher
2
Vunna
9
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

06 maj 13 19:20 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 0 - 1
29 aug 13 20:00 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 1 - 1
30 apr 16 15:00 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 0 - 0
16 aug 16 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 0 - 0
11 maj 17 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 0 - 0
04 sep 17 19:00 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 1 - 1
12 jun 18 19:00 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 4 - 4
28 aug 18 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 1 - 3
17 jun 19 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS 1 - 0
24 sep 19 19:00 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 0 - 0
22 aug 20 17:30 Superettan GAIS - Örgryte IS FF 0 - 0
28 sep 20 19:00 Superettan Örgryte IS FF - GAIS
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914