Matchinfo

GAIS

GAIS

1

Varbergs BoIS FC

1
Träningsmatch lördag 25 mars @ 15:00

En sen kvittering av försäsongens skyttekung, Luka Mijaljevic, räddade ett kryss för GAIS i genrepet mot seriekollegan Varbergs BoIS.

På läktaren satt 851 Gaisare och njöt i solen och man fick se en match som påminde mycket om förra årets genrep. Inte bara för att resultatet blev 1-1 precis som då, utan för att det var tydligt att det var Makrillarnas gräspremiär med allt vad det innebär.

Passningsspelet blir lidande på ovant underlag

Under uppvärmningen inför matchen gjorde GAIS-spelarna sina första minuter på naturgräs för året. Så även om känslan säkert var kalvar på grönbete så visade också spelet i första halvlek på ovanan vid underlaget. Atleterna fick inte till sitt passningsspel utan slog många passningar lite för hårt eller lite för löst. Bortalaget som just kommit hem från ett träningsläger i Spanien var mer inkörda på gräs och tog ett tydligt initiativ över matchen i första halvlek.

De för dagen vitklädda BoIS:arna satte hög press på hemmalaget och lyckades ofta erövra bollen på Makrillarnas planhalva. GAIS å sin sida hade svårt att komma framåt i banan och därmed också att skapa målchanser. Vid ett par tillfällen såg det intressant ut då det fanns möjlighet att spela in bakom Varbergs backlinje, men kvaliteten på insticken var sämre än förra veckan mot Ljungskile. Både Dardan Rexhepi och Luka Mijaljevic var på vippen att komma igenom vid ett par tillfällen, men backar och målvakt kunde avstyra.

Det märktes också att det tog på krafterna att spela på ett nytt underlag. Under båda halvlekarna hade båda lagen perioder då man gick ner i tempo och från båda bänkarna manade man på sitt respektive manskap om att kvickare komma vidare in i nästa spelbara yta. Från läktaren hördes till och från suckar då passningar som vi tidigare sett sitta på foten, nu stannade på försvarare eller stack iväg ut över linjerna.

Varberg fick till ett par hyggliga chanser under första halvlek men Damir Mehic var säker i buren. Främst var det gamla GAIS-bekantingen Gabriel Altemark-Vanneryr som fiskade efter lägen längs fram, men också Tomas Boyake visade att formen infunnit sig lagom till premiären. GAIS hade svårt att fånga in nyförvärvet Oliver Silverholt som låg bakom mycket av BoIS:arnas speluppbyggnad.

GAIS backlinje såg stabil ut och inte minst glädjande är att Alexander Leksell hittat fint in i den ovana vänsterbacksrollen. Leksell var stenhård i duellerna och säker med bollen i det egna spelet. Nyström och Old är väl samspelta sedan tidigare och Sebastian Möller visade ånyo att James Sinclair kommer att få en rejäl kamp om platsen som högerback.

Första halvlek slutade mållös och det var bortalaget som hade varit närmast att hitta nätet. Nämnde Sinclair och Johan Svahn, som intervjuades på innerplan i pausvilan pekade på att det är ovant med gräsunderlaget och att man förväntade sig lite bättre spel i andra halvlek – och den prognosen visade sig vara helt korrekt.

GAIS ser piggare ut efter paus

När domaren blåste igång spelet igen var det Makrillarna som såg piggast ut och spelarna visade direkt att man vill höja nivån i spelet ett snäpp från första akten. Andreas Petersson byttes in istället för Erik Westermark och han visade direkt att han vill vara med och slåss om en starttröja. Dusan Djuric som varit navet i GAIS spel under första halvlek kom lite högre upp i banan och kunde bidra till att sätta medspelare i bra lägen.

Men tio minuter in i andra halvlek var det Varberg som skulle ta ledningen då mittbacken Anton Liljenbäck smög upp vid bortre stolpen på en hörna. Bollen slogs dock mot den främre stolpen där GAIS inte lyckades få undan densamma utan den styrdes över två GAIS-spelare i bortre ytan till en helt fristående Liljenbäck, som enkelt kunde bocka in bollen. Här tappade både zon- och manmarkerande försvarare bort Varbergsspelaren på ett sätt som föranleder ytterligare repetition av försvar vid fasta situationer. Med tanke på att BoIS haft initiativet under stora delar av första halvlek föll målet inte orättvist, men däremot lite snopet med tanke på att GAIS var mer på hugget efter paus.

Därefter handlade matchen rätt mycket om Grönsvarts jakt på en kvittering. Dan Keat, Ajdin Zeljkovic och Pascal Olsson byttes in för att ge nya krafter att öka trycket på motståndaren och efter hand kunde man också trycka tillbaka Varberg allt mer mot det egna målet. Mitt i halvleken tvingade man Varberg till en bakåtpassning som såg ut att ha kunnat landa ungefär där Håkan Hellström brukar ha sin scen. Men burväktare Joakim Wulff bedömde att bollen var på väg in i mål och sträckte ut för att rädda – givetvis med en farlig indirekt frispark som följd.

Med bollen nio meter från mållinjen och hela bortalaget uppradade som mur i detsamma, rullade Luka Mijaljevic bollen till anfallskollegan Dardan Rexhepi, som fick bra träff men bollen tog i ribbans överkant och gick till inspark. Några centimeter lägre och D-Rex hade fått öppna sitt målkonto för året. Andreas Petersson hade sedan några fina framstötar på sin vänsterkant men inläggen nådde inte fram till framstormande hemmaspelare.

Men kvitteringen skulle som sagt komma i slutet av matchen. Dardan Rexhepi visade sin styrka då han vann en nickduell efter ett väl avvägt uppspel från Calle Nyström och Luka Mijaljevic löpte fint in i luckan bakom backlinjen. Bollen kom perfekt och vane målskytten Mijaljevic kunde rulla in bollen i bortre gaveln med ett säkert vänsteravslut.

I matchens slutskede hade GAIS också ett långt inkast, då Dan Keat nådde provspelaren Tom Söderberg, men tyvärr gick skarven till bortaspelare som kunde rensa undan. Det hade såklart smakat mumma om GAIS hade fått avgöra matchen där. Men 1-1 kändes som ett rättvist resultat och en slutställning som båda lagen kan vara belåtna med.

Varberg gör en bra match och pressar andrika GAIS på sin hemmaplan, resonerade Jörgen Wålemark efter matchen medan kollegan Benjamin Westman gladde sig över andra halvlekens uppryckning och kvitteringen mot ett topptippat Varbergs BoIS. Publiken verkade också nöjda och applåderade spelarna av planen innan man fortsatte att njuta av vårsolen. Slutet hyggligt gott, allting gott.

Nu riktas allt fokus mot seriepremiären nästa söndag (2/4) på bortaplan mot Norrby IF. Om du inte har säkrat din plats på supporterklubbarnas bussar till Borås än så är det hög tid att ta tag i den saken nu. GAIS uppmanar till invasion av Borås!

GAIS 1 - 1 Varbergs BoIS FC

  • lördag 25 mars 2017 @ 15:00
  • Träningsmatch 
  • Åskådare: 851
MÅL AST
12 8 Andreas Peterson Erik Westermark
13 17 Daniel Keat Daniel Janevski
14 30 Pascal Olsson Dusan Djuric
14
Matcher
4
Vunna
2
Oavgjorda
8
Förlorade

Tidigare möten

06 apr 13 14:30 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 3 - 1
03 aug 13 16:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 0 - 1
07 maj 14 19:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 1 - 0
23 aug 14 16:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 2 - 0
06 apr 15 16:45 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 0 - 1
15 aug 15 15:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 2 - 3
18 jun 16 16:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 1 - 0
25 jul 16 19:30 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 4 - 2
25 mar 17 15:00 Träningsmatch GAIS - Varbergs BoIS FC 1 - 1
17 maj 17 19:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 7 - 1
04 Nov 17 16:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 3 - 0
24 jun 18 15:00 Superettan Varbergs BoIS FC - GAIS 2 - 2
19 aug 18 15:00 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 0 - 2
19 okt 19 13:30 Superettan GAIS - Varbergs BoIS FC 0 - 1