Matchinfo

GAIS

GAIS

1

Kristianstads FC

2
Svenska Cupen söndag 5 mars @ 16:00
Benjamin Westman om cupavslutningen mot Kristianstad

Benjamin Westman om cupavslutningen mot Kristianstad #GAIS

Publicerat av GAIS den 5 mars 2017

GAIS – Kristianstad FC

Matchrapport tagen från GAIS.se.

GAIS avslutade årets gruppspel i Svenska Cupen med att förlora mot Kristianstad FC i en match som mest kommer att minnas på grund av den ihärdiga snöstormen som belägrade Valhalla under söndagseftermiddagen.

I de två tidigare matcherna i gruppen hade Grönsvart fått synpunkter på att man gjort svagare första halvlekar och sedan presterat bättre efter paus. Nu hoppades såväl Benjamin Westman som laget supportrar att få se en bättre start på matchen och helst också att laget kan genomföra en hel match med hög kvalitet.

Det såg till att börja med ut som att dessa önskningar skulle slå in, Grönsvart tog kommando i matchen och fick ett tidigt ledningsmål efter ett fint anfall, där en KFC-försvarare var sist på bollen efter ett fint inlägg från Luka Mijaljevic.  Men efter en första halvlek där GAIS var det bättre laget kunde bortalaget komma tillbaka och vända matchen med två mål i matchens andra halva.

Med hänvisning till vädret kanske vi inte ska dra för stora växlar av att spelet hackade i perioder, men den snöpliga förlusten var en tråkig avslutning på årets cupäventyr och ett tydligt tecken på att Atleterna fortfarande har en del att jobba med.

Grönsvart för matchen under första halvlek

Domare Nermin Cisic fick vänta till efter utsatt tid med att blåsa igång matchen eftersom det ymniga snöfall som dragit in över Göteborg någon timme tidigare gjorde att planen behövde skottas. Två traktorer dök upp för att göra jobbet medan publiken hukade för de kalla vindarna och med tio minuters försening kunde matchen till slut gå igång.

GAIS kom till spel med en laguppställning som visade ett antal ändringar jämfört med matchen i Borlänge förra veckan. Sebastian Möller, Steven Old och Malkolm Moenza var nya i fyrbackslinjen och ersatte sjuka eller skadade James Sinclair, Alexander Leksell och Niclas Andersén. Luka Mijaljevic var tillbaka efter att ha stått över senast och fick inleda matchen på högerkanten då Johan Svahn startade i nr 10-rollen. Felix Kasper som gjorde en bra insats mot Dalkurd fick förtroende att starta vilket gjorde att Andreas Petersson började på bänken.

Som redan nämnts började matchen bra för GAIS. Hemmalaget tog tag i taktpinnen och satte tempot i spelet och lyckades under första halvlek med en rad fina kombinationer. Dusan Djuric var ofta inblandad i uppspelen och hittade regelbundet igenom bortalagets press, men det fanns också situationer då spelarna föll tillbaka i ett mer ängsligt beteende där man satte medspelare i svåra situationer.

Johan Svahn var starkt bidragande i den grönsvarta offensiven och han samspelade bland annat fint med Dardan Rexhepi vid flera tillfällen. Efter drygt 20 minuter var det Rexhepi som frispelade Svahn till ett utmärkt läge och bara några minuter senare var rollerna de omvända.

Kort därefter satte den nu mycket aktive Svahn också upp Erik Westermark som rann igenom men utan att få bollen i nät. Efter 33 minuter lyckades dock just Johan Svahn att sätta bollen i nät efter en trasslig situation i offensivt straffområde där Luka Mijaljevic haft ett kanonläge i situationen före. Tyvärr signalerade den assisterande domaren för offside och målet dömdes bort.

Rättvis hemmaledning i paus

Men det ska också nämnas att KFC skapade ett antal chanser i första akten. Efter knappa kvarten satte man in bollen fint bakom GAIS mittlås och fick till ett friläge som Damir Mehic lyckades avstyra. Knappt fem minuter senare fick bortalaget en trippelchans där man till inte fick till avsluten bättre än att bollen till sist passerade över Mehics målställning.

Det var tydligt att KFC ville pressa GAIS högt upp i banan och försöka dra nytta av det faktum att hemmalaget gärna försöker spela sig ur situationer även långt ner i planen. Den nämnda trippelchansen kom till efter just en sådan sekvens och där skåningarna vann bollen högt och kunde komma till avslut.

I slutet av halvleken fick Dardan Rexhepi en fin chans att sätta tvåan då han fick läge att nicka mot ett övergivet mål. En orangetröjad försvarare hängde dock som en ryggsäck på toppforwarden och bollen gick utanför målställningen. Hemmalaget vädjade till rättskipare Cisic som dock vinkade avvärjande och någon straff blev det aldrig tal om.

Sett till hur chanserna hade fördelats över halvleken hade kanske 3-1 varit ett mer rättvisande resultat om respektive lag hade varit lite mer kliniska i de avgörande momenten. Men även om det var rättvist att GAIS var i ledningen i halvtid så hade Grönsvart inte lyckats nå upp till den kvalitet som laget visade till exempel i andra halvlek mot Dalkurd.

När domaren blåste för pausvila fick GAIS i alla fall värmande applåder och känslan var att hemmalaget hade bra kontroll på händelserna. Men som bekant kan det svänga snabbt i fotboll och det var precis vad det gjorde efter paus.

Grus i maskineriet i andra halvlek

När lagen kom ut till spel efter vilan blev det snart tydligt att det gått grus i det grönsvarta maskineriet. Kvaliteten i passningsspelet sjönk samtidigt som Atleterna gav varandra få spelbara alternativ, vilket ledde till att bortalaget mer frekvent kunde vinna boll på mittplan och vända till farliga omställningar.

I den 53:e matchminuten fick bortalagets André Kamp vandra in från sin högerkant och när han fick utrymme att avsluta vid straffområdets gräns tvekade han inte. Han fick på ett hårt skott som satt vackert nära Damir Mehics första kryss. Vän av ordning noterar dock att målskytten väl enkelt fick ta sig in från kanten till det farliga området ett 15-tal meter från mål.

Det var sedan tydligt att GAIS-spelarna ville ta tillbaka initiativet och att laget ville trycka på framåt för att återta ledningen. Vid flera tillfällen kom hemmalaget fram till straffområdet men man hade sedan mycket svårt att få till inspel av hög kvalitet. Efter hand som tiden rann iväg märktes frustrationen med att passningarna inte satt på mottagarens fot eller panna. Bortalaget satte tidvis in sin press lite längre ner på sin egen planhalva och vid flera tillfällen kunde man bryta GAIS anfallsförsök och få till tacksamma lägen för kontringar.

Det var för övrigt just så som det avgörande målet kom till. Malkolm Moenza sökte Dardan Rexhepi med en boll in mot mitten men bortalaget kunde bryta och fick till en omställning på sin högerkant, tre mot tre. Emil Åberg var den som avslutade och han fick till ett skott som passerade Mehic.

Det återstod nu 20 minuter av matchen och GAIS gjorde flera försök att utjämna, men närmare än några halvchanser kom man inte. Avståndet mellan de grönsvarta lagdelarna var nu långt och det fanns stora ytor att spela på, men till ingen nytta för Makrillarna. GAIS sökte flera gånger Luka Mijaljevic från de bakre leden, men det rann vid de flesta tillfällena ut i sanden. Dardan Rexhepi fick sedan den sista chansen då han fick ett instick i straffområdet men bortalagets målvakt svarade för en fin fotparad.

På läktarna suckade 380 kylslagna gaisare över såväl resultatet som att spelet inte riktigt stämde. Det var givetvis inte någon tröst att årets insats i Svenska Cupen trots allt blev därmed bättre än under 2016. Istället fick man vända med en sur förlust i bagaget och med en kall motvind i ansiktet.

När Benjamin Westman summerade matchen i GAIS Klubb-tv så var hans omdöme att detta var ett antiklimax och att prestationen inte alls levde upp till vad han hade hoppats på.

Både Felix Kasper och Daniel Janevski byttes ut efter en kvart respektive i paus och vi får hoppas att det inte handlar om några allvarligare åkommor. Förhoppningsvis är dessa killar och flera andra av de som stod över idag tillbaka redan till nästa helg när GAIS tar sig an Qviding FIF på Valhalla. Med all säkerhet kommer i alla fall vädret vara mer lämpat för att spela fotboll, för värre än idag kan det knappast vara.

GAIS 1 - 2 Kristianstads FC

  • söndag 5 mars 2017 @ 16:00
  • Svenska Cupen 
  • Åskådare: 380
MÅL AST
12 27 Tobias Johansson
13 6 Carl Elfgren Nyström
14 11 Arvin Shojaee Daniel Janevski
15 8 Andreas Peterson Felix Kasper
16 16 Mattias Kano
17 30 Pascal Olsson Luka Mijaljevic
1
Matcher
0
Vunna
0
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

05 mar 17 16:00 Svenska Cupen GAIS - Kristianstads FC 1 - 2