Matchinfo

GAIS

Dalkurd FF

2

GAIS

2
Svenska Cupen lördag 25 februari @ 14:00

Dalkurd FF – GAIS

Matchrapport tagen från GAIS.se

GAIS flyttade fram hela laget i slutet av cupmatchen mot Dalkurd och Alexander Leksell kunde nicka in 2-2 på övertid. Därmed bärgade Grönsvart årets första cuppoäng efter att ha gjort en svagare och en starkare halvlek.

Under de två senaste säsongerna har Svenska Cupen inte inneburit några stora framgångar för GAIS. Förra året blev det tre förluster i gruppspelet och 2015 kvalade klubben inte ens in till detsamma. Så när Makrillarna idag kryssade på Domnarvsvallen tog man klubbens första poäng i cupens gruppspel sedan 2014.

Benjamin Westman var inför matchen tvingad att göra några ändringar i startelvan jämfört med matchen mot AIK. Steven Old var sjuk och ersattes av Daniel Janevski och Luka Mijaljevic vilades i förbyggande syfte vilket gav Andreas Petersson chansen från start. Dessutom hade James Sinclair fått chansen på högerbacken istället för Sebastian Möller.

Det innebar en backlinje med Sinclair och Niclas Andreasson på kanterna och Alexander Leksell och Daniel Janevski som mittlås. Erik Westermark och Dusan Djuric tog de balanserade centrala rollerna på mittfältet med Johan Svahn, nämnde Petersson och Malkolm Moenza i mer framskjutna positioner. Dardan Rexhepi fick rollen som lagets offensiva spets.

Hemmalaget ställde upp med en rad av sina namnkunniga nyförvärv. Centrale mittfältaren Robin Tranberg, som lämnade GIF Sundsvall för att han fick spela på flera olika positioner, tog plats i trebackslinjen. Ammar Ahemed, Richard Yarsuvat och Rewan Amin som anslutit från Heerenveen startade medan Mohammed Bangura tog plats på bänken.

GAIS släpper in tidigt mål – igen

Direkt efter det att domare Jim Pettersson blåst igång matchen visade båda lagen att man hade för avsikt att sätta hög press på sin motståndare. Dalkurd stod högt med många spelare när GAIS backlinje hade bollen och den offensiva kvartetten hos Atleterna slet för att göra det svårt för hemmalaget på egen planhalva.

Precis som i matchen mot AIK skulle GAIS hamna i uppförsbacke i ett tidigt skede genom att släppa in ett mål som man borde kunnat undvika. Dalkurd vann en boll på mittplan och vände snabbt på spelet mot GAIS högt stående backlinje. Hemmalaget fick till ett inlägg från höger som Damir Mehic och Daniel Janevski såg ut att ha kontroll på. Men andrabollen hamnade hos dalmasarnas anfallare Leonard Pilana som i sin tur hittade en omarkerad Ammar Ahmed på bortre stolpen. ÅFF-nyförvärvet Ahmed kunde enkelt sätta bollen i nät.

Men det kunde faktiskt startat helt omvänt, för i minuten före målet hade GAIS sin första vassa framstöt. Då satte Johan Svahn upp Dardan Rexhepi i bra läge i straffområdet och han hittade i sin tur en framrusande Malkolm Moenza på bortre stolpen men bollen ville inte in. På hörnan som följde efter Moenzas språngskalle hade sedan Erik Westermark ett bra läge efter en styrning vid första stolpen. Men även i detta fall hann hemmaspelarna komma emellan och Frank Pettersson i hemmamålet behövde inte ingripa.

Det var annars Dalkurd som förde spelet i den första halvleken. Man visade upp ett snabbt och fyndigt spel där man vid flera tillfällen kunde kombinera sig igenom mittfältet. Grönsvart lyckades dock hålla DFF stången och man kom inte närmare än några skott utifrån och ett antal inlägg som inte hittade rätt adress. GAIS gjorde å sin sida vad man kunde för att få igång det egna spelet men man hade svårt att få till uppspelen som återkommande hamnade hos motståndare eller gick till inkast.

Men i mitten av halvleken började Makrillarna ändå hitta lite mer rätt och lyckades få till en lite bättre period med större bollinnehav. Fortfarande var det svårt att få till riktigt vassa chanser, och ett par vänsterinlägg samt någon hörna eller frispark var allt som man vaskade fram.

Benjamin Westman hade inför matchen sagt att han ville se att GAIS kunde få till längre sekvenser av bollinnehav och att laget kunde få fast bollen i anfall. Men under första halvlek var det bara vid enstaka tillfällen som den tillresta GAIS-klacken fick och hemmalagets grepp om matchen var stabilt.

Dalkurd utökar ledningen just före paus

Med bara minuten kvar av halvleken kunde sedan Dalkurd utöka sin ledning och det var även denna gång via en omställning mot den grönsvarta backlinjen. Alexander Leksell försökte få bort bollen men stördes av Rawez Lawan och bollen hamnade hos en framrusande Yarsuvat. Mehic räddade det första avslutet men bollen gick ut till nämnde Lawan som enkelt kunde rulla in bollen i öppet mål.

GAIS fick därmed gå till pausvila efter en halvlek där hemmalaget varit spelförande och dessutom med ett psykologiskt tung mål som ryggsäck. Att hämta upp ett tvåmålsunderläge på bortaplan mot Dalkurd är en svår uppgift och det fanns inte mycket i spelet som talade för att Makrillarna skulle få med sig något hem.

Men i paus måste Westman ha gett nya instruktioner för när andra halvlek gick igång var Grönsvart klart mer på tårna. GAIS hade också gjort två byten i paus som kanske bidrog till den nyvunna energin? Mattias Kano kom in istället för Dusan Djuric och Felix Kasper-Eliasson ersatte Andreas Petersson. I samband med detta gick Johan Svahn in i nr 10-rollen och Kasper-Eliasson tog hand om högerkanten.

Hemmalaget verkade nu ha blivit lite bekväma samtidigt som Makrillarna gick hårdare in i kampen. Vid ett flertal tillfällen hittade GAIS nu rätt i uppspelen och man lyckades från såväl backlinje som mittfält att hitta Rexepi och Svahn högt upp i banan. Matchbilden började svänga i grönsvart favör och efter drygt 10 minuter av halvleken skulle också GAIS få utdelning på sina framstötar.

Daniel Janevski hittade fram till Dardan Rexhepi med ett fint uppspel från egen planhalva. D-Rex gjorde en fin nedtagning mitt på Dalkurds planhalva och såg att James Sinclair kom rusande in från kanten. Ett välavvägt inspel gav engelsmannen ett friläge som han förvaltade på bästa sätt och satte reduceringsmålet.

GAIS jagar kvittering i slutskedet

Stärkta av målet fortsatte GAIS att föra matchen och DFF fick inte alls samma utdelning i sitt presspel som i första halvleken och inte heller hittade man samma vägvinnande kombinationer. Mattias Kano var aktiv på mitten och visade ingen respekt för det högavlönade motståndet. Grönsvart fick också med Dardan Rexhepi mer i spelet vilket gjorde att anfallen blev längre. Moenza och Andersén firade triumfer på vänsterkanten och Svahn var bra i sin nya roll.

Efter 65 minuter fick GAIS ett gyllene läge att kvittera då Svahn satte upp Felix Kasper-Eliasson till ett friläge mot keeper Pettersson. Den unge högerspringaren avslutade direkt men den stabila hemmamålvakten lyckades hålla tätt. Därefter följde en rad nästan-lägen för Atleterna där man hade bollar in mot hemmalagets straffområde, men där bollen inte riktigt studsade grönsvart väg.

Tyvärr blev James Sinclair skadad i en framstöt på högerkanten med kvarten kvar. Det såg ut som att målskytten Sinclair sträckte sig i baksida lår utan att det var någon närkontakt med hemmalagets försvarare. Sebastian Möller ersatte på högerbacksplatsen och han spelade sitt sedvanligt frejdiga spel och deltog i anfallsförsöken i matchens slutskede.

När det återstod en kvart av matchen blev Dalkurd lite mer aktiva och flyttade fram spelet. Åter fick vi se hur man sågade sig fram med snabba kortpassningar och man skapade också ett par riktigt bra lägen. Mehic och backlinjen såg dock till att man inte kom närmare än en träff i virket.

I matchens slutminuter flyttade GAIS dock fram positionerna igen i ett sista försök att få till en kvittering. Men tiden tickade iväg snabbt utan att Atleterna kunde skapa några stora chanser. På övertid naglade man dock fast hemmalaget i eget straffområde och lyckades pressa fram en hörna från höger. Nu flyttade Grönsvart fram hela laget, inklusive Damir Mehic, och Svahn lyckades därefter hitta en omarkerad Alexander Leksell som nickade in 2-2 och därmed gjorde sitt andra mål under försäsongen.

Nu återstod bara ett par minuter av matchen, men båda lagen hann med att göra var sin framstöt. Dalkurd fick till en inläggsfrispark i bra läge och ett långt inkast i sekvensen efter, medan GAIS därefter kunde vända på steken och det var nära att laget fått till ytterligare en bra avslutsmöjlighet. Men några fler mål skulle det inte bli och matchen slutade 2-2, vilket sett till att lagen dominerade var sin halvlek var ett rättvist utfall.

Positiv trend inför sista gruppspelsmatchen

Scenförändringen mellan de två halvlekarna var markant och GAIS gjorde, precis som i matchen mot AIK, en klart bättre andra halvlek än första dito. Efter paus visade laget att man är kapabelt att skapa tryck på motståndaren genom stor rörlighet och ett bra passningsspel. Då fick man också till de längre anfall som tränare Westman efterlyste inför matchen.

Det tidiga baklängesmålet kom åter att prägla matchbilden och till kommande drabbningar, inte minst på bortaplan, är det viktigt att Atleterna kan freda sitt mål och komma in i matchen innan det rasslar i det egna nätet. Om laget kan prestera två halvlekar som de mot AIK och Dalkurd så kommer man att kunna ta sig an Superettan med stort självförtroende, så nu gäller det för ledarstaben att hitta receptet för att spelarna ska ”kliva in på” motståndaren med samma intensitet under en hel match, inte att man gör det först när man hamnat i underläge.

Positivt idag var såklart också att GAIS igen gör mål på en fast situation. Det var andra gången under försäsongen som Johan Svahn hittade Alexander Leksell med en hörna. Det kan bli ett värdefullt vapen för Grönsvart i år! Tilläggas kan att Leksell därmed går upp i delad ledning i försäsongens skytteliga.

En annan viktig framgångsfaktor för den kommande säsongen är Atleternas publikstöd. På läktaren dominerade en liten men röststark GAIS-klack och efter matchen tackade laget för stödet och firade klubbens första cuppoäng på tre år med sedvanliga ”för vi håller på Grönsvart, vi älskar vårat GAIS”. I ärlighetens namn får man dock tillägga att det knappast rådde någon Champions League-stämning på hemmalagets sektioner.

Tyvärr räcker inte dagens poäng till att chans på att gå vidare från gruppen, men GAIS får glädja sig åt att ha neutraliserat seriefavoriten Dalkurd på sin svårspelade hemmaplan. Grönsvart ägde mer av spelet än mot AIK och fortsätter trenden kan vi få se en trevlig tillställning nästa helg då Kristianstad FC kommer till Valhalla.

Dalkurd FF 2 - 2 GAIS

  • lördag 25 februari 2017 @ 14:00
  • Svenska Cupen 
MÅL AST
12 16 Mattias Kano Dusan Djuric
13 27 Tobias Johansson
14 17 Sebastian Möller James Sinclair
15 25 Felix Kasper Andreas Peterson
16 30 Pascal Olsson
8
Matcher
1
Vunna
2
Oavgjorda
5
Förlorade

Tidigare möten

08 maj 16 15:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
30 okt 16 15:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
25 feb 17 14:00 Svenska Cupen Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
08 apr 17 16:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
28 okt 17 16:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 1 - 0
14 jul 19 15:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 1 - 5
18 aug 19 15:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 3 - 0
08 jul 20 19:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 2 - 1