Matchinfo

GAIS

GAIS

2

Norrby IF

0
Träningsmatch lördag 4 februari @ 17:00

Matchrapport från GAIS.se

GAIS tog försäsongens andra raka 2-0-seger när laget slog Norrby i Plastpremiären. Luka Mijaljevic och Arvin Shojaee gjorde var sitt mål i vardera halvleken men sett till matchbilden borde slutsiffrorna varit i större grönsvart favör.

Benjamnin Westman hade gjort ett par förändringar i startelvan jämfört med matchen mot Utsikten. Mellan stolparna stod precis som för en vecka sedan Damir Mehic. James Sinclair fick ta ett steg tillbaka i planen och spelade som högerback och Niclas Andersén startade sin första match för GAIS på motsatt sida. I mittlåset var tanken att firma Nyström och Old skulle husera, men efter det att Steven Old varit sjuk i veckan fick Alexander Leksell ta hans plats.

På mittfältet hade Erik Westermark en av de balanserande rollerna och vid sin sida spelade Andreas Peterson som startade som släpande anfallare förra helgen. Johan Svahn gjorde debut i grönsvart tröja på högerkanten och till vänster startade Malkolm Moenza som dessutom var kapten för dagen. Luka Mijaljevic startade ånyo längst fram och Arvin Shojaee tog steget inåt i banan till en roll som ”tia”.

GAIS var steget före Norrby

GAIS startade piggt och visade tidigt att ville man styra tempot i matchen med mycket bollinnehav och ett snabbt passningsspel. Benjamin Westman berättade inför matchen att laget under veckan hade tränat på att spela sig ur pressade situationer och det fick Grönsvart tillämpa direkt. Norrby klev upp relativt högt med laget och försökte sätta Atleterna under press och hemmalaget svarade med att försöka spela sig ur pressen.

Vid flera tillfällen kom Damir Mehic med i spelet då backlinjen spelade via den duktige målvakten och totalt sett löste laget dessa situationer fint. Visst fanns det tillfällen initialt då det syntes att laget inte är helt samtrimmat ännu eller där man spelade med små marginaler, men med tanke på att det är tidigt på säsongen finns knappast någon anledning att hissa varningsflagg inom detta område.

GAIS tog efter hand ett tydligare grepp om matchen och efter 15-20 minuter spelade man förbi den vitblå pressen på ett utmärkt sett. Kvalitetsskillnaden mellan lagen blev nu allt tydligare och Norrby fick börja ta till ojusta metoder för att få stopp på framstormande Atleter.

I en tidig situation i matchen fick James Sinclair en smäll som gjorde att engelsmannen grinade illa. Stålmannen Sinclair spelade vidare ett tag men tvingades att byta efter en kvart varpå Steven Old kom in på planen. Old tog plats i mittlåset bredvid Nyström och Aleksander Leksell fick flytta ut på högerbacken.

Luka hittade nätet igen

Även Moenza, Westermark, Mijaljevic och Andersén drogs ner på väg framåt under en period av första halvlek då GAIS tempo blev övermäktigt för Norrby men tack och lov klarade sig samtliga utan skador. Boråslaget fick hela sju varningar under första halvlek och två av dessa tilldelades Nino Osmanagic som därmed blev utvisad i slutet av första halvlek.

Hemmalaget tilldelades en räcka frisparkar under matchen och det gav Johan Svahn chans att visa upp sin fina högerfot. Debutanten Svahn slog ett flertal både frisparkar och hörnor som var värda ett bättre öde. Helt plötsligt kändes GAIS hyperfarliga på fasta situationer och den tidigare Värnamospelaren fick många lovord från läktaren. Svahn själv kommenterade matchen med att han fortfarande ”känner sig lite rostig”, så där finns det säkert ännu mer att hämta.

Hemmalagets vänsterkant såg vass ut även i denna match. Uppställningen med Andersén och Moenza känns både stabil bakåt och riktigt vass framåt och det var främst längs denna sida som de grönsvarta anfallen firade stora triumfer och efter 20-25 minuter utan större chanser märktes det att hemmalaget kom allt närmare ett mål.

Efter en dryg halvtimma skulle GAIS mycket riktigt också ta ledningen. Calle Nyström fick bollen i närheten av mittlinjen och slog en snabb passning i djupet till en smart löpande Lika Mijaljevic. Luka lurade mittbacken och fick lucka att göra en fin nedtagning som ställde honom fri med bortalagets keeper och förra årets skyttekung hos Makrillarna gjorde inget misstag.

GAIS kontrollerade även de avslutande minuterna i halvleken och kunde gå till pausvila med en uddamålsledning.

Spel mot ett mål i andra halvlek

I andra halvlek var det spel mot ett mål, visst hade Norrby ett par försök till kontringar men bara ett av dessa ledde till ett avslut som krävde ett ingripande från Mehic. Istället var det GAIS som dominerade, delvis beroende på det numerära överläget såklart men också baserat på ett kvickt passningsspel och fin rörlighet. Men att bli utspelade var inget som roade bortalaget som visade exempel på dåligt humör då man tog en rad onödiga frisparkar.

Efter bara tio minuter av halvleken blev Calle Nyström nedsparkad bakifrån i en situation på mittplan och tyvärr ledde detta till att GAIS fick göra ett andra byte på grund av skada. Tidigare hade Sinclair fått lämna sin försvarspost och nu var det Nyström som fick gå av med ispåsar runt foten. Calle ersattes av Sebastian Möller som tog över högerbacksplatsen vilket skickade in Leksell till en mittbacksposition igen.

Något senare i halvleken klev också vänsterback Andersén av vilken gjorde att det av backarna bara var Leksell som spelade hela matchen. Ersättaren Daniel Janevski tog plats på centralt mittfält varpå kapten Moenza tog klivet ner i banan. Detta gjorde också att Erik Westermark flyttade framåt i banan och tog över rollen som släpande anfallare vilket skickade ut Shojaee på vänsterkanten.

GAIS spelövertag ledde också till en rad tillfällen då man tog sin in i bortalagets straffområde men den sista passningen ville inte riktigt gå fram. Det var glädjande att se de återkommande försöken då Grönsvart med ”one touch-fotboll” sågade sig igenom Norrbys försvar men när det skulle komma till avslut fanns alltid ett motståndarben i vägen.

På båda kanterna turades backar och mittfältare om att storma framåt och de centrala spelarna fyllde på så fort tillfälle gavs. På läktaren vädrade man fler mål och till sist skulle spelarna bli belönade för sina idoga anfallsförsök med ett andra mål. Det var efter ett vänsteranfall som Andreas Peterson tog sig in i straffområdet och fick till ett bra inspel. I mitten kom såväl inbytte Dardan Rexhepi och Arvin Shojaee och det var den sistnämnde som nådde bollen efter en kraftfull insats.

Under slutet av matchen bytte Benjamin Westman också in Pascal Olsson och Mattias Kano istället för Peterson och Mijaljevic. GAIS fortsatte att hålla matchen i ett tajt grepp men under de sista fem minuterna märktes det att hemmalaget gjort många positionsbyten och bortalaget fick större ytor för sina kontringar och i slutskedet fick Steven Old rycka in i eget straffområde för att avvärja en attack som såg ut att kunna bli farlig.

Men det skulle inte bli några fler mål och GAIS defilerade hem en skön tvåmålsseger och knappt tusen gaisare på läktaren applåderade lagets stabila insats.

Beröm utdelas till många spelare

GAIS visade igen upp ett stabilt försvarsspel och både Mehic och backlinjen gav ett stabilt intryck, de många bytena till trots. Det finns fortfarande en del att slipa på vad gäller uppspel och att spela sig ur motståndarens press, men sett till att det är första veckan i februari så finns det mycket tid kvar för att sätta detaljerna.

På mittfältet hade Westermark och Peterson en kämpig första kvart med några tappade bollar, men därefter tog man tag i taktpinnen och hade bra kontroll på centralt mittfält. Peterson visade igen hur skicklig han är med bollen och han verkade trivas bra med att ha flyttat till en balanserade roll jämfört med mot Utsikten. Westermark växte matchen igenom och övertygade med fina löpningar när han i andra halvlek tog steget uppåt i banan.

Johan Svahns utmärkta insatser på fasta situationer har redan kommenterats men han gjorde vid sidan av det också en bra insats i det öppna spelet. Nyförvärvet Svahn gav supportrarna kvitto på att han kommer att bli en tillgång under året.

Arvin Shojaee har en mycket fin bollbehandling och vid några tillfällen rann han bara rakt igenom trånga dueller med Norrbyspelare. Vid något tillfälle gjorde han det lite för svårt för sig men han satte motståndarens backar under stor press hela matchen och fick kröna en fin insats med sitt första mål för GAIS.

Kapten Moenza fick pris i halvtid

Allt talar för att Malkolm Moenza går mot en fin säsong och även om dagens match knappast var hans bästa i Grönsvart så var det en speciell dag för vänsterspringaren från Majorna. Dels för att han var lagkapten och dels för att han förärades Gårdakvarnens Herbert Lundgren-trofé i halvtid. Ett stort ögonblick för den störste gaisaren i truppen! Grattis Malkolm – den utmärkelsen är du väl värd.

På topp visade Luka Mijaljevic spetskompetens vid målet och sprang sig i många lägen under matchen som kunde resulterat i ytterligare nätrassel. Vid ett tillfälle hade han öppet mål men kom fel till bollen i ett trångt läge och lite senare lobbade han bollen vackert över målvakten som dock hann tillbaka och stötte undan bollen på mållinjen.

På hela taget en övertygande insats av GAIS och en stabil 2-0-seger. Damir Mehic får hålla ytterligare en nolla och laget ser tryggt ut defensivt trots att det är tidigt på säsongen. Framåt bjöd GAIS på snabbt och stundtals fyndigt spel och man borde gjort något mål till på de chanser som man skapade. Det finns såklart fortfarande moment i spelet som kan bli bättre men utvecklingen för laget ser verkligen ut att gå åt rätt håll.

Vi ska självklart inte dra för stora växlar på denna match med tanke på att GAIS spelade med en man mer under en större del av matchen. Men även innan utvisningen visade Makrillarna att de för dagen var klassen bättre än motståndaren.

GAIS 2 - 0 Norrby IF

  • lördag 4 februari 2017 @ 17:00
  • Träningsmatch 
  • Åskådare: 912
MÅL AST
12 27 Tobias Johansson
13 3 Daniel Janevski Niclas Andersén
14 17 Sebastian Möller Carl Nyström
15 9 Dardan Rexhepi Erik Westermark
16 4 Steven Old James Sinclair
17 30 Pascal Olsson Andreas Peterson
5
Matcher
3
Vunna
2
Oavgjorda
0
Förlorade

Tidigare möten

21 okt 17 14:00 Superettan GAIS - Norrby IF 2 - 1
09 feb 18 15:00 Träningsmatch GAIS - Norrby IF 1 - 0
30 jun 18 16:00 Superettan GAIS - Norrby IF 4 - 1
12 aug 18 17:30 Superettan Norrby IF - GAIS 1 - 1
02 feb 19 13:00 Träningsmatch Norrby IF - GAIS