Matchinfo

GAIS

AIK

1

GAIS

0
Svenska Cupen söndag 19 februari @ 14:00

AIK - GAIS

GAIS föll i cupen efter tung start mot AIK

Matchrapporten tagen från GAIS.se, skriven av Anders Fagerlund.  Foto: Victor Westlund

GAIS fick en mardrömsstart på första matchen i Svenska Cupens gruppspel och förlorade mot AIK med 1-0 på Skytteholms IP. Förra årets vinnare av Stora silvret visade klass och vann rättvist mot hårt arbetande Atleter som efter matchen dock fick beröm av båda lagens tränare.

Benjamin Westman hade gjort flera ändringar i startelvan sedan förra matchen. Damir Mehic var tillbaka i buren och fyrbackslinjen bestod av Möller, Leksell, Old och Andersén. På mitten fick nyförvärvet Dusan Djuric göra debut för GAIS i par med Erik Westermark och framåt var det Johan Svahn, Luka Mijaljevic, Malkolm Moenza och Dardan Rexhepi som skulle vara främsta offensiva hotet mot AIK.

GAIS fick en mardrömsstart

Hemmalaget startade matchen i högsta tempo och spelet förlades till GAIS planhalva per omgående. AIK flyttade fram mycket folk, satte press på Atleterna och var på vippen att komma till lägen redan under de första minuterna. Ett av anfallsförsöken ledde till att de svartgula fick en frispark tio meter in på offensiv planhalva och det var början på en riktigt tung start för Grönsvart.

Amin Affane slog frisparken i en lång skruvad båge mot den bortre stolpen och där kom ett koppel hemmaspelare framstormande. Damir Mehic gick tidigt ut mot bollen och såg ut at, i samarbete med Steven Old, ha läget under kontroll – men bollen passerade över de båda och där dök istället Denni Avdic upp och kunde nicka in bollen i ett övergivet mål. Marginalerna var på AIK:s sida för även om det var tomt i målet så gick bollen in via Mehics högra stolpe.

Därmed fick GAIS sämsta möjliga start på matchen och chansen att öka pressen på AIK genom att hålla matchen mållös gick om intet. Dock var det inte långt ifrån att Atleterna hade studsat tillbaka fint efter det inledande bakslaget.

Redan i anfallet efter målet var Luka Mijaljevic på väg igenom men drogs ner just utanför straffområdet, dock utan åtgärd från domare Al-Fakim. Fem minuter senare var Luka och anfallskollegan Dardan Rexhepi inblandade i nästa grönsvarta farlighet. AIK gjorde ett dåligt tillbakaspel och skapade ett läge där Luka fick fram bollen till Dardan som satte den i nät. Dock var spelet helt korrekt avblåst för offside och utjämningen uteblev.

Strax därefter var det Malkolm Moenzas tur att stätta sitt avtryck på matchen och igen var det Rexhepi som var med och kombinerade fint i offensiv tredjedel. Dock slutade den framstöten bara i en frispark och en varning för hemmalaget.

I den 17:e minuten kom första halvlekens bästa chans för GAIS. Det var efter en snabb spelvändning från backlinjen som anfallsduon Rexhepi och Mijaljevic kom i ett två mot två-läge. Dardan tog sig förbi sin back men kom lite ur vinkel och inspelet mot Luka stoppades av unge målvakten Linnér.

Rättvis hemmaledning i paus

Det skulle sedan dröja till slutet av halvleken innan GAIS skapade något som kan beskrivas som en målchans. Dels avslutade Dardan Rexhepi över efter ett skott från långt håll och dels kombinerade Moenza och Niclas Andersén fint på vänsterkanten och var på vippen att komma hela vägen fram.

Istället var det AIK som dominerade matchen och flera gånger visade man sin skicklighet när man spelade sig förbi GAIS press. Det gjorde att AIK ofta anföll med mycket folk framåt och man lyckades skapa en rad nästan-lägen, inte minst efter anfall på sin egen vänsterkant. Hemmalaget var snäppet bättre i första halvlek men man skapade få rejäla målchanser i det öppna spelet.

Men ändå tvingade man Damir Mehic till 3-4 kvalificerade ingripanden, dels efter skott utifrån och dels vid fasta situationer där AIK verkligen visade sin tyngd. Stefan Ishizaki vevade in hörnor och frisparkar på ett lysande sätt och hemmalaget visade att man övat in löpvägarna på bästa sätt. Vid flera tillfällen såg det farligt ut men GAIS försvarsmur lyckades freda det egna målet.

När domaren blåste för pausvila kunde hemmalaget ta med sig en välförtjänt 1-0-ledning in i omklädningsrummet. På hela taget hade Makrillarna svårt att etablera det egna spelet och det var för många såväl första- som andrapassningar som hamnade hos motståndare. AIK läste av GAIS anfallsförsök och klara av att avväpna många attacker innan det farligheter uppstod.

Vi kan bättre, sa debutanten Dusan Djuric i intervju i pausen och tippade att GAIS skulle lyfta sig till den andra halvan.

Grönsvart lyfter sig i andra halvlek

Det var ett taggat GAIS som äntrade Skytteholms plastmatta efter pausvilan och i paus hade Benjamin Westman gjort ett byte, Luka Mijaljevic ersatts av Arvin Shojaee i rollen som lagets nr 10.

I inledningen av andra halvlek fick den 300 man starka klacken på plats se flera lyckade kombinationer på offensiv planhalva. Alexander Leksell läste spelet fint och erövrade bollen på mittplan och kunde sedan sätta Malkolm Moenza i bra läge. Malkolm sökte initialt efter en lagkamrat i bättre läge, men tog sedan beslut om att avsluta själv utifrån. Majornas stolthet fick på ett riktigt bra skott som unge Linnér fick styra till hörna.

Moenza kombinerade strax därefter igen fint och nu i samarbete med Andersén och Andreas Peterson, som kommit in istället för Dusan Djuric. Dusan visade under en knapp timme att han kommer att bli en stor tillgång för GAIS på det centrala mittfältet. Han imponerade med fin bollkontroll och kyla i passningsspelet. Dessutom stod han upp fint både avseende tempo och i närkampsspelet.

Efter ungefär en timme av matchen nickade veteranen Nisse Johansson in vad hemmasupportrarna trodde var 2-0 och därmed kanske spiken i kistan. Men domaren dömde helt korrekt bort målet för offside då Daniel Sundgren i offsideposition hade närkontakt med Damir Mehic.

På hela taget hade dock GAIS bättre koll på AIK:s framstötar nu och hemmalaget lyckades inte ta sig igenom GAIS linjer på samma sätt som man gjort vid flera tillfällen i första halvlek. Visst hade AIK fortfarande mest boll och de var fortsatt det lag som var närmast att få bollen i nät, till exempel hade Johan Blomberg en nick efter fint inlägg från Sundgren – men Mehic kunde se bollen segla förbi den bortre stolpen.

Med en kvart kvar av matchen gjorde GAIS sitt sista byte, då James Sinclair ersatte Sebastian Möller. Nu gjorde Grönsvart ett försök att flytta upp spelet men hade svårt att ta sig igenom ett samlat AIK. Dock märktes det att hemmalaget nu började känna att 1-0 är en skör ledning och nu började man ta god tid på sig vid avblåsningarna. Men knappa tio minuter kvar blev också målvakt Linnér varnad då han unnade sig en vattenpaus istället för att sätta igång spelet.

Den sista möjligheten som GAIS skapade var då kapten Steven Old, som flyttade upp i offensiven mot slutet, bröt fram och slog ett vänsterinlägg som hittade Dardan Rexhepi centralt i boxen. Dock fick D-rex inte till avslutet utan hans nick studsade över kortlinjen på fel sida om målramen.

”GAIS är bästa svenska laget…”

GAIS första tävlingsmatch för året slutade därmed med en 1-0-förlust. AIK visade att avståndet mellan övre halvan av Superettan och Stora silvret är märkbart. Hemmalaget gjorde en stabil insats och Rikard Norling berömde sitt lag efter matchen. Han hade önskat sig fler målchanser och bättre udd i sista tredjedelen – vilket understryker att GAIS försvarsmässigt stod upp bra.

Benjamin Westman delade också ut beröm för spelarnas insats efter matchen.

– AIK är ett av Sveriges bästa lag och jag tycker att vi stod upp bra under hela matchen. Vi gjorde jobbet och stod emot fint och det finns flera positiva saker som vi tar med oss efter det här. Men visst var det AIK som styrde matchen och det finns självklart saker som vi kommer behöver jobba vidare med.

Kollegan Norling sa efter matchen i en intervju att ”GAIS är kanske det bästa svenska laget som vi mött i år” och det är såklart också något som Makrillarna ska väga in när matchen ska utvärderas i veckan.

Damir Mehic fick nu känna hur det är att släppa in mål i GAIS-tröjan. Efter två raka nollor fick han – som han själv beskrev saken – en mardrömsstart med ett insläppt mål efter drygt tre minuter. Men därefter gjorde han en helgjuten insats och förtjänar absolut beröm för sin insats över 90 minuter.

Mittlåset med Leksell och Old hade mycket att stå i initialt men stred tappert och höll ihop försvarslinjerna. Kapten Old visar som alltid stor glöd och leder med goda exempel och Leksell gjorde en bra tävlingsdebut i Grönsvart. Sebastian Möller sattes under hård press under första halvlek då AIK envisades med att söka sin väg framåt på hans kant. Möller som tidigare visat framfötterna offensivt fick nu inrikta sig på att hålla rent i defensiven.

Kollegan Andersén på andra kanten höll emot bra bakåt men kom inte heller han fram i den utsträckning som vi sett i tidigare matcher. Dock gjorde han i samarbete med Malkolm Moenza några framstötar som lovar riktigt gott, GAIS vänsterkant kommer att sprida skräck i Superettan under året.

Westermark och Djuric kämpade i numerärt underläge på centralt mittfält men gjorde det med den äran. Dusan gjorde en kart godkänd debut och Westermark kämpade sig in i matchen på ett föredömligt sätt och under andra halvlek hade han satt sig i viss respekt hos hemmaspelarna.

Den offensiva kvartetten Svahn, Moenza, Rexhepi och Mijaljevic (och senare Shojaee) hade svårt att skapa riktigt heta lägen idag, men de gjorde ett stort jobb under hela matchen med att pressa och störa AIK:s uppspel.

GAIS får samla ihop styrkorna under den kommande veckan och ta med sig det som var positivt från matchen när man laddar för nästa cupäventyr, Dalkurds FF på lördag.

AIK 1 - 0 GAIS

  • söndag 19 februari 2017 @ 14:00
  • Svenska Cupen 
  • Åskådare: 3965
MÅL AST
12 27 Tobias Johansson
13 3 Daniel Janevski
14 11 Arvin Shojaee Luka Mijaljevic
15 8 Andreas Peterson Dusan Djuric
16 2 James Sinclair Sebastian Möller
17 30 Pascal Olsson
5
Matcher
1
Vunna
0
Oavgjorda
4
Förlorade

Tidigare möten

19 jun 11 19:00 Allsvenskan GAIS - AIK 2 - 0
01 okt 11 16:00 Allsvenskan AIK - GAIS 2 - 1
24 maj 12 19:00 Allsvenskan AIK - GAIS 1 - 0
26 aug 12 15:00 Allsvenskan GAIS - AIK 0 - 1
19 feb 17 14:00 Svenska Cupen AIK - GAIS 1 - 0