Matchinfo

GAIS

Utsiktens BK

0

GAIS

2
Träningsmatch lördag 28 januari @ 14:00

Utsiktens BK – GAIS

Matchrapport tagen från GAIS.se, inlagd av Anders Fagerlund.

UBK-GAISGAIS vann årets första match mot Utsiktens BK med 2-0 efter sena mål av Daniel Janevski och Luka Mijaljevic. Matchen var en ganska typisk första träningsmatch men stundtals visade Atleterna klass och tog en rättvis seger.

Ruddalens IP och dess konstgräs bjöd, trots att temperaturen aldrig nådde över nollstrecket, in till fina förutsättningar för januarifotboll när Atleterna från Gårda ställdes mot Västra Göteborgs mest framgångsrika lag på senare i träningsmatchpremiären för året. Av de knappa 800 åskådare som tagit sig ut till Frölunda var den absoluta merparten Gaisare som äntligen skulle få se sitt lag och dess nyförvärv spela årets första match.

Trots den skinande solen och blå himlen var det onekligen kallt, vilket bland annat märktes på Utsikten-målvakten Axel Wibråns klädsel som spelade matchen igenom iförd ett par långa löpartights. Med tanke på att vi befann oss på Ruddalen kanske klädvalet fick en och annan åskådare att göra associationen till den forne BK Häcken- och Västra Frölunda-målvakten Joakim Olsson och hans fäbless för denna typ av byxor.

Damir Mehic imponerade i debuten

GAIS mönstrade en startelva med Damir Mehic i mål med mittlåset Nyström/Old framför denne. Ytterbacksplatserna tillhörde Alexander Leksell och Sebastian Möller medan Erik Westermark och Pascal Olsson inledde som ”sittande” mittfältare. Den offensiva mittfältstrion utgjordes av Malkolm Moënza, Andreas Peterson och James Sinclair medan Luka Mijaljevic spelade som ensam striker.

Matchen inleddes i ett relativt piggt tempo och med hög intensitet, utan att för den sakens skull vara överdrivet välspelad. Lagen kände inledningsvis på varandra och under den inledande tiominutersperioden skapades inte något av direkt värde.

I en jämn förstahalvlek var Utsikten åtminstone inledningsvis ganska pigga. ”Kiken” inledde med en ganska hög press och den forne ÖIS-kaptenen George Mourad som spelade från start fungerade ofta som en slags central uppspelspunkt och katalysator när Utsikten försökte starta igång sina anfall. Det ska dock tilläggas att även om motståndarna hade en del boll och försök till avslut spreds avsluten ganska brett om det inte var så att debuterande Damir Mehic tryggt och enkelt kunde rädda de skott som faktiskt gick på mål.

Efter ett farligt bolltapp i höjd med sidlinjen från GAIS kunde ”Kiken” ställa om, varpå man slog ett inlägg som Mehic var först på men som han senare inte riktigt fick kontroll på utan tappade vilket höll på att rendera i en riktigt bra chans för Utsikten. Läget parerades dock av Mehic och hans försvarslinje och i övrigt gjorde Jönköpings Södra-förvärvet ett mycket bra och stabilt intryck under hela matchens gång.

Atleterna växte in i matchen

Ett problem GAIS brottades med under den första halvleken var svårigheten med uppspelen och spelalternativen vid bollvinst på egen planhalva. Dels var detta kanske en konsekvens av bristen på spelbara alternativ när man vunnit bollen, dels också kanske ett resultat av lite för låg kvalitet i själva passningarna.

Tids nog skulle Atleterna dock spela upp sig och började koppla ett stabilt grepp om matchbilden efter cirka halvtimmen av matchen. Det var under denna period de grönsvarta för första gången under matchen började skapa chanser på kontinuerlig basis och matchens dittills allra bästa chans fick Luka Mijaljevic som i det närmsta friställdes efter en fin dribblingssejour av Malkolm. Luka drog till bollen på ett tillslag men fick tyvärr se den smita utanför den närmsta stolpen.

Därtill bör även chansen som skapades genom Sebastian Möllers finurliga inspel nämnas. Istället för att kruta på med ett ”traditionellt” inlägg hittade han in till Andreas Peterson med ett behärskat inspel, varpå Peterson fick till ett ganska välplacerat avslut. Skottet var dock något för löst vilket kunde få tightsklädde Wibrån att parera ut till en hörna.

Sammanfattningsvis kan man nog säga att första halvlek var en ganska jämn historia där GAIS växte in i matchen. Kvaliteten på spelet från någon av lagen var kanske inte superb, men något annat vore också konstigt att förvänta sig i januari.

Innan domaren blåst igång för andra halvlek hade GAIS bytt ut Sebastian Möller till förmån för Niclas Andersén. Drygt tio minuter senare bytte Utsikten inte mindre än fem spelare samtidigt och med tidens gång gjorde även GAIS många byten, vilket kom att innebära att startelvorna skiljde sig avsevärt från ”slutelvorna”.

Två sena mål gav GAIS segern

Andra halvlek fortsatte i ungefär samma still som i den första – kamp och intensitet men ganska få klara målchanser. Ett undantag utgjordes dock av det pressade skott James Sinclair sköt strax utanför motståndarmålet efter ett fint inspel från Andreas Peterson och högerhörnet. I övrigt var det här en match som karaktäriserades av ganska många avslut men desto färre avslut som faktiskt gick på mål.

I takt med att Utsikten bytt ut flera av sina startspelare sjönk deras kvalitet något. Efter att Andreas Peterson tagit sig runt sin back på vänsterkanten i minut 80 och spelat in en fin boll snett, inåt, bakåt var det bara en fråga om vem i GAIS som skulle avsluta anfallet och göra 1-0 eftersom bollen passerade flertalet Gaisare med ett gyllene läget i straffområdet. Bollen hamnade till sist hos Daniel Janevski som från nära håll kunde damma upp bollen i nättaket utan att göra några misstag till så gott som alla åskådares stora förtjusning.

När sedan Moënza fått en tryckare i ryggen och domaren med säkerhet pekat på straffpunkten hade Luka Mijaljevic ett delikat läge att avgöra det här mötet. Inte heller han gjorde några misstag utan klippte behärskat in 2-0 mot sin gamla klubb och även om det då återstod fyra minuter av ordinarie tid talade det mesta då för grönsvart seger.

De sista minuterna tickade på och vi kunde till slut därmed räkna in årets första vinst. På läktarna pratade supportrar om att Pascal Olsson och Andreas Peterson utmärkte sig positivt och att Andersén visade framfötterna när han kom in. Många grönsvarta supportrar tyckte att Pascal tog för sig på ett rejält sätt och hoppades att det var tecken på att han får sitt genombrott under året. Peterson år andra sidan fick uppskattande omdömen efter att ha visat prov på finess med många fina passningar men även ett och annat bra avslut. Det var också många som gladdes åt Damir Mehics debut samt att mittlåset ser mycket svårforcerat ut.

Allt som allt var det här en ganska jämn kamp där Utsikten stred på bra i början men där GAIS till slut visade att man spelar en division högre upp i seriesystemet. Spelkvaliteten var överlag godkänd, i synnerhet för att vara januari och även om en träningsmatch är en träningsmatch är det alltid skönt att inleda säsongen med en seger! Nu tar vi nya tag och tar oss till Valhalla nästa lördag för första hemma-träningsmatchen för året då Norrby IF kommer på besök. Väl mött då!

Utsiktens BK 0 - 2 GAIS

  • lördag 28 januari 2017 @ 14:00
  • Träningsmatch 
MÅL AST
12 5 Niclas Andersén Sebastian Möller
13 3 Daniel Janevski Erik Westermark 1
14 11 Arvin Shojaee James Sinclair
6
Matcher
4
Vunna
1
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

19 aug 12 17:00 Svenska Cupen Utsiktens BK - GAIS 0 - 3
10 jun 15 19:20 Superettan GAIS - Utsiktens BK 5 - 2
21 sep 15 19:30 Superettan Utsiktens BK - GAIS 1 - 0
28 jan 17 14:00 Träningsmatch Utsiktens BK - GAIS 0 - 2
27 jan 18 14:00 Träningsmatch Utsiktens BK - GAIS 0 - 2
16 mar 19 15:00 Träningsmatch Utsiktens BK - GAIS