Matchinfo

GAIS

GAIS

0

Dalkurd FF

1
Superettan lördag 8 april @ 16:00

GAIS förlorade hemmapremiären mot Dalkurd FF med 1-0 och Grönsvart får fortsätta att jaga årets första såväl seger som mål.

Det var verkligen dukat för fotbollsfest på Gamla Ullevi när GAIS firade hemmapremiär mot Dalkurd FF. Solen sken, hybridgräset blänkte och läktarna fylldes på väl med supportrar som ville stötta laget till en bra insats.

Inför matchen dök dessutom Kapten Röd upp på storbildsskärmen på arenan och höjde temperaturen ytterligare. Han tackade GAIS Tifo för hyllningen i seriepremiären då kortsidan på Borås Arena pryddes med en 50 meter lång banderoll med två textrader från låten Saknade vänner: ”Känner du vinden som blåser i stan? Det blir en förändring, allt dåligt blir bra”. Björn Nilsson, som det står i hans födelsebevis, återgäldade tjänsten genom att också stämma upp i det som stod på dagens underbara tifo, nämligen ”Gårdakvarnen, som maler ner på planen”.

När lagen sedan marscherade ut på planen visade GAIS Tifo som vanligt upp ett premiärkonstverk som inte bara får övriga Göteborgsklubbar att snegla avundsjukt. I år var det 70-talsikonen Sten Pålsson och och Majornas stolthet Malkolm Moenza som avbildades på den gigantiska banderollen med en ståtlig gårdakvarn där emellan. Tack för uppvisningen, GAIS Tifo!

En bra chans per lag i första halvlek

Benjamin Westman hade gjort ett antal förändringar i startelvan jämför med premiären mot Norrby. Dan Keat och Andreas Petersson kom in i startelvan och inte mindre än fyra spelare bytte position i startelvan.

GAIS startade matchen piggt och lyckades under de första minuterna sätta pressen på ett utmärkt sätt och stal bollen två gånger under kort tid på högerkanten. Men sedan föll Grönsvart tillbaka i positionerna vilket gav bortalaget tillfälle att få igång sitt bolltrillande. Under första halvtimman av matchen inför några sekvenser där DFF:s anfall såg ut som hämtade från en handbollsmatch. De vitklädda dalmasarna rullade runt och åtta grönsvarta flyttade följsamt med.

Men efter kanske 25 minuter började GAIS få tag på bollen och lyckades upprepat spela upp från backlinjen via Dan Keat och Johan Svahn som hade de centrala mittfältspositionerna. Att Svahn är duktig på att behandla bollen visste vi redan från försäsongen, men nu klev också Keat in och visade att han kommer att vara en viktig kugge under året. De båda lyckades väl med att fördela bollarna vidare till Atleter på väg framåt och GAIS skapade också några bra chanser en bit in i första halvlek.

James Sinclair satte upp Luka Mijaljevic i ett fritt läge men tyvärr var den duktiga forwarden någon decimeter offside. Därefter var det Dardan Rexhepi som fick läge att utmana Frank Pettersson i Dalkurds mål, men just som han skulle avsluta fick Kebba Ceesay fram en fot som, enligt domaren, först träffade bollen och därefter fällde den framrusande Rexhepi. Det var tydligt att publiken på Gamla Ullevi gjorde en annan bedömning av den situationen.

I slutet av halvleken fick Dardan också en fin chans i boxen efter ett inlägg från Alexander Leksell. Bollen damp helt plötsligt ner vid anfallarens fötter.

– Jag borde väl göra det bättre, kommenterade Rexhepi efter matchen. Men jag kommer lite fel med kroppen och lyckas inte vända mig mot mål. Det går fort och det blev inget av det.

Något tidigare hade nämde Leksell också varit inblandad i bortalagets bästa chans under första halvlek. Ett inlägg från Grönsvarts vänsterkant gick förbi första stolpen och träffade Leksell, som täckte ytan vid bortre stolpen, på knät (?) och bollen smet just utanför målramen.

När domaren blåste för pausvila var intrycket att Dalkurd möjligen hade haft lite mer bollinnehav än vad Makrillarna önskat, men att hemmalaget ändå haft en stark defensiv som förhindrat klara avslutslägen. I det öppna spelet kom både James Sinclair och Andreas Petersson att dra sig in mot mitten av planen för att klara av bortalagets tremannamittfält och det gjorde det svårt för DFF att ta sig framåt i banan. Det öppnades också ytor för Moenza och Sinclair att utnyttja från sina backpositioner men det var bara vid ett fåtal tillfällen i första halvlek som man gjorde slag i den saken.

Efter en jämn första halvlek kunde konstateras att bortalaget varit närmast ett mål, via Leksells knä, men att GAIS skapat det farligaste läget då Dardan Rexhepi fick chans att avsluta från nära håll. Med tanke på att bara ett fåtal öppna chanser skapats under första 45 var 0-0 ett helt rimligt resultat.

GAIS satsar framåt men bortalaget gör mål

När andra halvlek startade hade GAIS tvingats till ett byte. Alexander Leksell gjorde en bra förstahalvlek men han fick också vid två tillfällen rejäla smällar som gjorde honom groggy. Nu tog istället James Sinclair steget ner på backen och Rickson Manisamina fick chansen på mittfältets högersida.

Efter bara ett par minuter av den andra halvleken var GAIS nära att få ett slumpmål. Ett skott utifrån styrdes på en Atlet i straffområdet och smet retfullt förbi stolpen på fel sida. Tio minuter senare slog Johan Svahn en frispark som Calle Nyström var någon centimeter från att kunna knoppa in, men även i detta fall var marginalerna emot hemmalaget, vilket skulle straffa sig bara minuter senare.

I 60:e minuten hade Dalkurd etablerat spel på offensiv planhalva och man lyckades, för första gången i matchen, med ett instick mellan mittback och ytterback in i straffområdet. Haradi Rashidi löpte fint och fick in bollen till Richard Yarsuvat som enkelt kunde sätta dit bollen för 1-0. Vild glädje utbröt såklart hos bortalaget och flera av spelarna löpte längs långsidan mot GAIS-klacken för att fira. Man kan säga att det inte mottogs med öppna armar av varken supportrar eller domare.

Bortalagets kapten, Rawez Lawan, som varit ledande i firandet framför GAIS-supportrarna togs i örat av domaren och ett gult kort utdelades. Domare Jim Pettersson kunde delat ut ostskivan till ytterligare ett halvdussin i vita tröjor, men möjligen ansåg han att just lagets kapten borde inse det olämpliga i sitt eget och lagets beteende?

Under den sista halvtimman satsade GAIS sedan på att få till en kvittering. Precis som mot Norrby var det mot slutet av matchen fyra forwards på planen då även Alibek Aliev kommit in, men forceringen kom av sig. Dan Keat gick av efter 60 minuter och efter det tappade GAIS lite av linjerna i spelet. Vid flera tillfällen tog Atleterna sig ända fram till motståndarens straffområde men sedan ville det sig inte.

Alibek Aliev hade en fin chans där en back fick fram en tå i allra sista stund. Steven Old var centimeter ifrån att få in bollen efter en fin frispark av Johan Svahn, dock signalerades det för offside i det läget. En stund därefter slog Svahn ytterligare en fin frispark som ingen Grönsvart nådde men som var på vippen att gå in ändå. Men på hela taget fick GAIS inte till något speciellt tryck mot bortalaget under slutet av matchen och DFF kunde rida ut stormen. I matchens sista sekunder hade bortalaget dessutom ett stolpskott efter att ha fått bollen till skänks av hemmaspelare.

Premiärfesten kom av sig

Matchen slutade 0-1 och GAIS står kvar på 1 poäng i tabellen. Efter matchen konstaterade tränare Benjamin Westman att Makrillarna måste få igång lagets forwards, men också att om första målet kommer så ska det säkert rulla på därefter.

Hemmapremiären kom att bli en fin publikfest på läktaren. Publiksiffran 4212 var en förbättring jämfört med förra året, åskådarna bjöds på ett enastående tifo och stämningen i den soldränkta klacken var utmärkt. Tyvärr gick inte resultatet GAIS väg och det finns fortfarande förbättringspotential i det egna spelet.

Det hade, precis som i höstas, pratats om att det också skulle komma en större samling DFF-supportrar för att stötta sina välavlönade spelare men så blev tyvärr inte fallet. När laget under förra året planerade för att flytta till en annan stad så påstods det att klubben hade större publikunderlag i andra städer än Borlänge, Men det var förmodligen inte Göteborg man tänkte på då eftersom det blott dök upp cirka 150 personer på bortasektionen.

Det är dock möjligt att man faktiskt hade en liten klack där på kortsidan, eller åtminstone tyder målskytten Richard Yarsuvats uttalande efter matchen på det. Han berättade då nämligen att han inte visste om han sprang mot hemmalagets eller bortalagets klack för att fira. Det som dock är bekräftat att någon på bortasektionen hade med sig en trumma in på arenan (jo, faktiskt) så eventuell sång doldes väl av batteristen.

I GAIS utdelas beröm efter hemmapremiären till mittlåset med Calle Nyström och Steven Old. Båda dessa herrar visade kurage och stabilitet och man var högst delaktiga i spelet matchen igenom. Duon Dan Keat och Johan Svahn visade fina takter på centralt mittfält och det syntes inte att det var deras första match ihop på den positionen. Även Andreas Petersson, som efter matchen fick pris som matchens bäste spelare i GAIS, gjorde en habil insats och han visade att formen från tidigare inhopp höll i sig.

Nästa gång som GAIS går i elden är mot Syrianska FC på Påskdagen och därefter väntar hemmamatch mot Helsingborgs IF. Välkommen att stötta GAIS i dessa matcher!

GAIS 0 - 1 Dalkurd FF

  • lördag 8 april 2017 @ 16:00
  • Superettan 
5
Matcher
0
Vunna
2
Oavgjorda
3
Förlorade

Tidigare möten

08 maj 16 15:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
30 okt 16 15:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
25 feb 17 14:00 Svenska Cupen Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
08 apr 17 16:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
28 okt 17 16:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 1 - 0