Matchinfo

GAIS

Östers IF

0

GAIS

3
Svenska Cupen onsdag 24 augusti @ 19:00

Matchrapport tagen från GAIS.se, skriven av Anders Fagerlund:

GAIS gjorde ett gott dagsverke i Svenska cupen och avfärdade Östers IF på bortaplan med hela 3-0. Grönsvart gjorde jobbet, kontrollerade matchen och efter två mål i den första halvleken var segern aldrig hotad.

Cupspel är ju en överraskningarnas spelform och varje år brukar det vara några av lagen från Superettan och Allsvenskan som slås ut av lag från lägre divisioner. Det var inget som GAIS ville riskera och ställde ett starkt lag på benen.

Stark uppställning tog tidigt initiativ 

Sedan förra matchen hade Benjamin Westman valt att göra tre förändringar. Lagkapten Steven Old var tillbaka i backlinjen och kamperade ihop med Calle Nyström i mittlåset. Craig Hendersson, som byttes in i slutet av matchen mot Värnamo, spelade nu från start ihop med Kieron Cadogan på centralt mittfält. Dessutom startade stortalangen Luther Singh, som också kom in i förra matchen, medan Malkolm Moenza för dagen återfanns som vänsterback – även det en roll som han flyttade till under förra matchen.

Under matchens första 15-20 minuter kände lagen på varandra och var noga med att inte släppa till några ytor för motståndare. GAIS började bäst och skapade också ett par avslutslägen utan att få utdelning, men hemmalaget arbetade sig in i matchen och visade att även de ville gå till anfall om tillfälle bjöds. Atleterna var dock noga med att göra jobbet och det kändes som att laget kontrollerade händelserna.

Det initiativet skulle också betala sig efter en knapp halvtimma då GAIS kunde ta ledningen på en hörna från höger där lagkapten Steven Old kom först på bollen från Kieron Cadogan. Ett mycket skönt mål som gav Grönsvart energi och som hyfsat tidigt i matchen visade Öster att de inte skulle ha för höga förhoppningar om att få ett resultat med sig idag. Dessutom säkert skönt för Old att visa sina kvaliteter efter att ha sett de två sista seriematcherna från bänken.

Ett mål taget direkt ur instruktionsboken

Men GAIS var inte nöjda där utan skulle bara sex minuter senare göra ytterligare ett mål. Och vilket mål sedan – ett exempel hämtat direkt ur instruktionsboken inom kapitlet spelvändningar.

Det var till att börja med Öster som var i anfall men en misslyckad framstöt landade i famnen på Tommi Vaiho. GAIS målvakt satte snabbt igång spelet genom att kasta ut bollen till Craig Henderson mitt på GAIS planhalva. Nya Zeeländaren avancerade med bollen, gjorde bort en motståndare i mittcirkeln och kunde sedan sätta en fin boll i gjupet mellan mittback och ytterback. Där kom kraftkarlen James Sinclair farande och han slår ett inlägg längs marken som vid bortre stolpen hittar Dardan Rexhepi. Den notiriske målskytten D-Rex gjorde inget misstag utan satte GAIS andra mål för dagen.

Ett mycket snyggt fotbollsmål av GAIS och Rexhepi har nu gjort fem mål för klubben på fem tävlingsmatcher. Dardan har verkligen visat upp sina kvaliteter efter bytet från Häcken till GAIS och kommer bli ett viktigt offensivt vapen under hösten.

Ett gott dagsverke av GAIS

Under andra halvlek kändes det som att matchen var avgjord. Öster satsade förvisso mer framåt och fick till några halvchanser, men Vaiho och backarna turades om att avstyra hemmalagets framstötar. GAIS hade fortsatt kontroll över matchen och spelarna gjorde jobbet som behövs för att vinna fotbollsmatcher.

I andra halvlek GAIS kom Alibek Aliev in istället för Dardan Rexhepi och i sin andra tävlingsmatch för klubben fick även han näta. I matchen slutminuter anföll GAIS med några fina kombinationer och Kieron Cadogan slog ett inlägg som kraftfulle Aliev kom först på och kunde spika slutresultatet 3-0.

Efter matchen kommenterade Benjamnin Westman segerna så här:

– Det känns riktigt skönt och det här var ett bra dagsverke. Jag var lite orolig för att det skulle kunna komma en reaktion i just den här matchen, men spelarna går ju in och visar att det här ska vi bara vinna. Det är riktigt starkt och visar på vad det här laget klarar av och jag är glad och nöjd med att vi nu är klara för gruppspelet.

Som vi inledningsvis konstaterade blev det också denna cupkväll ett antal överraskningar, t ex är AFC United, IK Frej, Assyriska FF, Syrianska FC; Ljungskile SK, Jönköpings Södra, GIF Sundsvall och Malmö FF utslagna ur cupen. Men GAIS är klara för kvalspel och minst tre värdefulla tävlingsmatcher under försäsongen 2017.

Östers IF 0 - 3 GAIS

  • onsdag 24 augusti 2016 @ 19:00
  • Svenska Cupen 
  • Åskådare: 870
  • Domare: Andreas Johansson
MÅL AST
12 7 Robin Book Luka Mijaljevic
13 22 Alibek Aliev Dardan Rexhepi 1
14 52 Renny Smith
15 16 Johan Ramhorn
16 22 Björn Andersson
17 21 Johan Lundgren James Sinclair
18 94 Jesper Johansson
5
Matcher
1
Vunna
3
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

24 jul 17 19:00 Superettan GAIS - Östers IF 2 - 2
08 aug 17 19:00 Superettan Östers IF - GAIS 2 - 0
16 mar 18 18:30 Träningsmatch Östers IF - GAIS 2 - 2
22 maj 18 19:00 Superettan Östers IF - GAIS 1 - 3
05 apr 19 19:00 Superettan GAIS - Östers IF 1 - 1
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914