Matchinfo

GAIS

GAIS

0

Dalkurd FF

1
Superettan söndag 30 oktober @ 15:00

Matchrapport tagen från GAIS.se, skrivet av Anders Fagerlund.

Det blev en snöplig förlust för GAIS i sista hemmamatchen för säsongen. Bortalaget Dalkurd kunde vända hem mot Borlänge med tre poäng efter att ha gjort matchens enda mål.

Men Gaisarna på plats på Gamla Ullevi fick ändå vara med om några händelser under matchen som man kan bära med sig. Avtackningen av Björn Andersson var mycket känslosam, Bobbie Friberg da Cruz dök upp och lovade att dyka upp i grönsvart igen och Tommi Vaiho var nära att få till en bicykleta i slutminuterna.

GAIS lyckas inte få in bollen

Det var het stämning på Gamla Ullevi när spelarna marscherade ut till ett fint tifo från 10-årsjubilerande GAIS TIFO. När domare Adnan Jukic blåste igång matchen var det också Atleterna som tog initiativet tidigt hade man skapat ett par bra lägen, inte minst då först Steven Old och sedan Calle Nyström kommit högst på varsin hörna. I första fallet lyckades en bortaförsvarare rädda på mållinjen och i det andra fallet smet bollen tätt utanför.

Efter hand tog sig dock bortalaget in i matchen och visade vid några tillfällen upp det fina passningsspel som kännetecknat lagets spel under året. GAIS såg dock solída ut bakåt och även om gästerna fick till ett par chanser så kändes försvarslinjerna ha läget under kontroll. Efter en bra period av Dalkurd kom dock Makrillarna tillbaka och inte minst Luther Singh firade stora triumfer på sin högerkant, den bästa chansen avslutade han själv tätt utanför bortre stolpen.

Den första halvleken kom att bli mållös men det var hemmalaget som hade kommit närmast ett mål. På väg ut i halvtid fick Luther Singh ta emot pris som årets hedersmakrill till publikens jubel.

I pausen dök en nyblivne finska mästaren, Bobbie Friberg da Cruz upp på innerplan och i intervjun som följde när applåderna tystnat lovade han att han skulle dyka upp i GAIS-tröjan vid något tillfälle framöver. Gaisare över världen lär med spänning följa hur det går med infriandet att av det löftet. Som om inte det var nog med pausunderhållning dök också den tidigare förbundskaptenen för Sverige och Island, Lasse Lagerbäck, upp på innerplan och berättade om sina intryck från matchen.

Sagan om Björn Andersson kunde fått ett vackert slut

I andra halvlek kunde DFF höja sig ett snäpp och fick till ett mer vägvinnande passningsspel och man fick också bättre träff i sin press på GAIS uppspel. Det gjorde att det var bortalaget som helt plötsligt satt i förarsätet och man skulle också få utdelning på det. Man lyckades bryta ett uppspel från GAIS på mittplan och kunde starta ett anfall där man snyggt broderade sig fram på högerkanten. Ett inlägg parallellt med mållinjen passerade alla i boxen men där dök istället vänsterspringaren Omar Jagne upp. Jagne kunde avsluta fint på halvvolley rakt upp i nättaket bakom en chanslös Vaiho.

GAIS flyttade nu upp spelet men hade svårt att ta sig igenom Dalkurds försvar. Men det var tydligt att hemmalaget gick för en kvittering och Benjamin Westman bytte först in Luka Mijaljevic och Robin Book och lite senare även Björn Andersson, som tog plats på topp.
GAIS framfart dämpades av de långa avbrotten och spelrytmen kom av sig då Dalkurds sjukvårdare fick jobba skift för att ta hand om spelare som skadat sig. Den hårt arbetande vårdpersonalen gjorde dock ett enastående jobb då man på kort tid lyckades få spelare i stora smärtor att komma på benen och spela vidare som om inget hänt.

Men Luka Mijaljevic gjorde med tio minuter kvar ett ryck in i straffområdet och blev nergjord just som han skulle avsluta. Domare Lukic pekade på straffpunkten och på läktarna hölls tummarna för en kvittering, men av det blev det intet. Målvakt Frank Pettersson dök åt höger och kunde styra Dardan Rexhepis straff till en hörna som blev resultatlös.

Mot slutet väntade hemmasupportrarna på att sagan Björn Andersson skulle få ett vackert slut, men ett kvitteringsmål för publikfavoriten. Men när chansen dök upp för Björn var det ett skottläge långt utifrån och bollen gick både över och utanför. Inte ens när burväktare Vaiho gick upp på topp vid en hörna i slutet ville det sig riktigt. Bollen hamnade i en andravåg hos just Tommi som försökte sig på en konstspark som hade kunnat resultera i århundradets mål – men fotbollsgudarna hade bestämt sig för ett annat slut på matchen.

Dalkurd höll ut till slutsignalen och den lilla bortaklacken fick jubla över att chansen till den allsvenska kvalplatsen fortfarande fanns kvar. För genom vinsten var laget från Borlänge bara en poäng efter Halmstads BK på tredjeplatsen i tabellen. Det stora bortafölje som man förvarnat om dök aldrig upp, vilket i och för sig inte spelade så stor roll – för bara några timmar senare vann HBK sin match och säkrade därmed kvalplatsen framför nästan på Dalkarlarna.

Snöpligt slut på fin hemmasäsong

Efter slutsignal hyllade den röststarka GAIS-klacken Björn Andersson som visade sin uppskattning för det stöd som han och laget fått från läktaren genom åren. Det blev ett fint möte där klacken skanderade Störst, bäst och vackrast – Björn Andersson, medan huvudpersonen i bar överkropp såg ut som han vill ta varje enskild klackmedlem i sin famn.

Det blev alltså ett snöpligt slut på den annars fina hemmasäsong som GAIS gjort. På 15 matcher på Gamla Ullevi blev det till slut två förluster vilket är ett resultat som Makrillarna inte mäktat med på många år. Men hemmalagets spel hackade lite idag och trots ett antal fina lägen ville bollen helt enkelt inte in.

Det var inte första gången som GAIS-spelarna kom ur balans av en motståndare som söker enkla frisparkar och låter matchtiden försvinna då man regelbundet behöver vård efter avblåsningarna. Men trots att det inte blev någon poäng i matchen fick publiken, som uppgick till 2410 personer, valuta för pengen då man fick vara med om den känslomässiga avtackningen av Björn Andersson samt ett uppskattat möte med Bobbie ” GAIS until I die” Friberg da Cruz.

Nu återstår bara en match under 2016, den 5:e november spelar GAIS mot Syrianska FC på bortaplan och laget har trots förlusten fortfarande chans på sjätteplatsen i tabellen.

GAIS 0 - 1 Dalkurd FF

  • söndag 30 oktober 2016 @ 15:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 2410
  • Domare: Adnan Jukic
MÅL AST
12 7 Robin Book Kieron Cadogan
13 29 Danny Ervik
14 10 Luka Mijaljevic Alibek Aliev
15 22 Björn Andersson Liam Davies
16 2 James Sinclair
17 94 Jesper Johansson
18 30 Pascal Olsson
5
Matcher
0
Vunna
2
Oavgjorda
3
Förlorade

Tidigare möten

08 maj 16 15:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
30 okt 16 15:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
25 feb 17 14:00 Svenska Cupen Dalkurd FF - GAIS 2 - 2
08 apr 17 16:00 Superettan GAIS - Dalkurd FF 0 - 1
28 okt 17 16:00 Superettan Dalkurd FF - GAIS 1 - 0