Matchinfo

GAIS

GAIS

2

Halmstad BK

1
Superettan fredag 14 oktober @ 19:00

Matchrapport tagen från GAIS.se, skriven av Tobias Hurtig:

GAIS tog tre sköna poäng mot HBK

GAIS tog en skön revansch efter två raka förluster när man slog topplaget Halmstad BK med 2-1 inför 1894 åskådare.

Inte nog med att Makrillarna ville prestera bättre än i de två raka förlustmatcherna, laget ville också ge igen för 2-0-förlusten på Örjans vall i våras – och det lyckades man alltså med på ett höstkyligt Gamla Ullevi.

Ramhorn gör sitt första mål för GAIS

Halmstad inledde matchen på ett sätt som tydligt visade att det inte är en slump att man ligger på Allsvensk kvalplats. GAIS fick tidigt i matchen koncentrera sig på att ligga rätt i positionerna medan hallänningarna spelade runt bollen inom laget. De blåsvarta lyckades dock inte att omsätta spelövertaget i heta målchanser men var flera gånger nära att komma igenom. När Atleterna väl hade bollen pressade HBK högt upp i banan och vid flera tillfällen lyckades man också erövra bollen tidigt.

GAIS anfall var inledningsvis kortare än bortalagets och HBK visade också upp spelskicklighet och kyla när man spelade sig ur hemmalagets press. Men när halva första halvleken hade passerat spelade GAIS upp sig och hittade stundtals tillbaka till det vägvinnande spel som hemmapubliken sett tidigare under höstsäsongen. Atleterna hittade öppna ytor, tog bra löpningar, gick starkt in i duellerna och lyckades därmed utjämna blåsvarts tidigare spelövertag.

I minut 30 fick Luka Mijaljevic bollen på offensiv planhalva varifrån han slog en drömpass till Dardan Rexhepi. Dardan fick iväg ett skott som blockerades ut till hörna. På hörnan visade Atleterna upp en stor kampvilja och flipperspelade fram bollen till Johan Ramhorn som satte dit bollen i nättaket från nära håll – GAIS.se gratulerar Johan till hans första mål för GAIS!

Halmstad blev märkbart tagna av målet och kom av sig i sitt spelförande spel. GAIS fortsatte som man hade gjort strax innan målet och spelade snabbt och fantasifullt. Med bara fyra minuter kvar av första halvlek blev Luther Singh nedriven av Ivo Pekalski i Halmstad och GAIS fick frispark i bra läge. På inspelet som följde var flera grönsvarta spelare, med Steven Old i täten, nära att få träff på bollen i utmärkta avslutslägen. Men istället vände spelet och Sead Haksabanovic kunde hitta en omarkerad Ruud Tveter i bollklubbens spelvändning. Poängligaledaren gjorde inget misstag utan avslutade mellan benen på Tommi Vaiho i fritt läge.

Det oavgjorda resultatet stod sig till pausen och det var sett till spelet inte orättvist att HBK hade kvitterat GAIS ledning.

GAIS starka i andra halvlek

I andra halvlek hade GAIS pratat ihop sig på ett sätt som gjorde att man kunde ta ett lite tydligare initiativ över matchbilden. Stundtals fick laget till ett bättre anfallsspel som värmde i höstmörkret. Bortalaget hade fortfarande mycket bollinnehav men det kändes som att GAIS hade bra kontroll på händelserna och HBK tilläts inledningsvis inte oroa Vaiho på allvar. Men successivt ökade HBK trycket och det krävdes uppoffrande spel av de defensiva pjäserna i hemmalaget för att freda målet.

När klockan tickat upp mot minut 60 bytte GAIS in Alibek Aliev istället för Luka Mijaljevic. Därefter började en stark period för de grönsvarta som började spela snabbt och många spelare började ta egna initiativ. Bland annat slog Danny Ervik ett perfekt inlägg som nådde Craig Henderson som från nära håll nickade bollen tätt utanför stolpen.

När matchen började närma sig de sista femton minuterna la båda lagen in den femte växeln och började byta chanser mot varandra. Halmstads Assad fick först en chans då han sköt utanför straffområdet men missade målet med några decimeter. Kort därefter fick Makrillarnas Aliev bollen på offensiv planhalva och sköt ett skott utifrån som var lika hårt som en häst sparkar. HBKs målvakt Lukic lyckades dock tippa bollen till hörna. Båda lagen fortsatte att satsa för att vinna matchen, inget av lagen verkade av förklarliga skäl vara tillfreds med oavgjort.

I minut 79 hade hallänningarna bollen på GAIS planhalva då Makrillarna bröt och kunde vända spelet. Luther Singh fick kontroll på bollen på högerkanten och hittade fint fram till Dardan Rexhepi. D-Rex ryckte ifrån sin back ner mot kortlinjen och fick till en precis passning till en smart löpande Aliev som kunde ge GAIS ledningen från nära håll. Ett mönsteranfall som visade att veckans finslipning av djupledsspelet inte varit förgäves.

Därefter satsade HBK allt framåt och gjorde två byten för att öka chanserna till kvittering. Men både i laget och den lilla bortaklacken var det som att pressen blev för stor och man uppträdde stressat – även om laget lyckades skapa flera fina lägen i GAIS straffområde.

GAIS fortsatte dock att spela fantasifullt och kom kort inpå målet i ett tre mot ett läge när Luther Singh vann en duell på mittplan. Singh valde dock att skjuta själv och fick på ett snyggt skott nära stolproten som Lukic lyckades rädda ut till hörna.

I slutminuterna lyckades Halmstad få till en slutforcering värd namnet och spelet det var nog många grönsvarta supportrar som tänkte på de matcher tidigare under säsongen då GAIS tappat poäng i slutet av matcherna. Men så skulle det inte bli denna gång, trots att HBK fick in bollen i farliga lägen vid ett par tillfällen kunde backlinjen och Vaiho freda målet och därmed säkerställa tre poäng till hemmalaget. ”Superettan här kommer Halmstad”, hördes från GAIS-klacken under matchens slutminuter och glädjen över att det egna laget är tillbaka på banan igen var uppenbar för de 1894 som tagit sig till hemmaborgen.

GAIS passerade därmed TFF i tabellen och avancerade till en sjätteplats, två poäng efter Varberg (som dock har en match mindre spelad). Det var viktiga poäng som bärgades idag och möjligheten till en fin avslutning på säsongen finns fortfarande kvar.

GAIS 2 - 1 Halmstad BK

  • fredag 14 oktober 2016 @ 19:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 1894
MÅL AST
12 7 Robin Book
13 3 Liam Davies Luther Singh
14 22 Alibek Aliev Luka Mijaljevic 1
15 25 Felix Kasper
16 2 James Sinclair
17 94 Jesper Johansson
18 30 Pascal Olsson
5
Matcher
2
Vunna
2
Oavgjorda
1
Förlorade

Tidigare möten

14 okt 16 19:00 Superettan GAIS - Halmstad BK 2 - 1
03 feb 18 15:00 Träningsmatch Halmstad BK - GAIS 1 - 1
13 maj 18 17:30 Superettan Halmstad BK - GAIS 1 - 0
26 jan 19 12:00 Träningsmatch GAIS - Halmstad BK
14 maj 19 19:00 Superettan Halmstad BK - GAIS 1 - 2