Matchinfo

GAIS

Degerfors IF

1

GAIS

0
Superettan måndag 3 oktober @ 19:00

Matchrapport tagen från GAIS.se, skriven av Anders Fagerlund:

GAIS räckte inte till på Stora Valla

GAIS åkte för första gången för året på sin andra raka förlust då Degerfors blev för svåra på Stora Valla. Trots att Grönsvart avslutade matchen med en man mer kunde man inte utjämna ledningsmålet från första halvlek.

Benjamin Westman hade gjort några förändringar i laguppställningen jämfört med förlusten mot Ljungskile. Björn Andersson fick ta plats i mittlåset vilket gjorde att Johan Ramhorn flyttade ut på högerbacken och Malkolm Moenza fick ta ett kliv framåt i banan. Dessutom fick Robin Book och Luther Singh förtroendet från start istället för James Sinclair och Luka Mijaljevic.

Svag första halvlek efter pigg start

GAIS startade matchen piggt och kom till ett antal nästan-lägen under första kvarten. Rexhepi, Singh och Moenza var inblandade i flera framstötar under första kvarten men lyckades inte riktigt få till avsluten. Först ut var Dardan Rexhepi som efter bara några minuter fick ett bra läge i straffområdet men en back hann blockera avslutet. Dock var Johan Lundgren snabbast framme på andrabollen men hans skott gick i nätets utsida från bra läge.

Strax därefter var det Luther Singhs tur att visa upp sig och under en minutlång sekvens skickade han hemmalagets vänsterförsvar att köpa korv. Sydafrikanen visade prov på sin fina teknik och hittade sedan Kieron Cadogan i bra läge utanför straffområdet, men tiden rann iväg hemmalagets backar hann emellan och situationen rann ut i sanden. Vid ytterligare ett par tillfällen löpte grönsvarta spelare i de luckor som fanns i Degerfors backlinje och med större skärpa hade det kunnat bli riktigt farligt.

Degerfors hade börjat matchen med hög press och efter hand lyckades man få bättre tryck på Atleterna och så smått började hemmalaget ta över tillställningen. Efter knappa kvarten fick Govend Haidar ett utmärkt läge att avsluta rakt framifrån i straffområdet efter en vänsterhörna, men Makrillarnas försvar lyckades avstyra läget till en ny resultatlös hörna. Men i situationen efter kom bollen in i straffområdet igen och Shpetim Hasani fick till en bra nick i Tommi Vaihos ribba.

I vad som såg ut att kunna bli en fin framstöt för GAIS tappade Johan Lundgren olyckligt bollen på mittplan och DIF fick möjlighet att vända spelet. Björn Andersson var i situationen efter tvungen att ta till ojusta medel i för att stoppa Ludvig Fritzsons framfart och på frisparken som följde skulle hemmalaget ta ledningen. Veteranen Tobias Solberg fick till en fin träff och bollen satt tätt intill Vaihos högra stolpe.

Kvaliteten i GAIS passningsspel sjönk efter hand i första halvlek och det gav Degerfors chans att ta över tillställningen. Makrillarna tappade linjerna i det egna spelet och hade allt svårare att ta sig fram till farligheter. Men efter 35 minuter fick Luther Singh GAIS bästa chans så långt på ett lite slumpartat sätt. DIF:s mittbackar misslyckades att bryta ett långt uppspel och Singh blev fri med målvakten Jesse Öst, dock en bit åt vänster i straffområdet. Singh såg inte att Moenza löpt in i fritt läge i mitten utan avslutade med vänstern men fick se bollen gå långt utanför.

I halvlekens slutskede slog Cadogan en inläggsfrispark som var på vippen att gå in, men en rödvit försvarare styrde bollen till en resultatlös hörna. Istället fick hemmalaget gå till pausvila med uddamålsledning efter en halvlek som GAIS inte kan vara nöjda med, trots att de inledande minuterna lovade gott.

GAIS kunde inte utnyttja numerärt överläge

När andra halvlek blåstes igång hade GAIS gjort några positionsmässiga förändringar i syfte att få nytt grepp om matchen. Rexhepi gick upp på topp, Singh tog plats till höger och Robin Book fick flytta in i en roll som nr 10. Det var också tydligt att spelarena ville få till en förändring av matchbilden och man tog ett rejält tag om handlingarna. Redan i halvlekens andra minut fick Luther Singh läge att rinna igenom från sin högerkant men revs ner av Emil Johansson med frispark och gult kort som följd.

Atleternas passningsspel var nu av bättre kvalitet än i första och detsamma gällde rörelsen utan boll. Det gjorde att GAIS nu såg betydligt bättre ut än tidigare i matchen och snart började också chanserna att komma. Singh fortsatte att visa kvalitet i sin nya position och hade på kort tid ett eget avslut och två bra inlägg. GAIS oroade också genom framstötar på vänsterkanten där Moenza tog sig in i straffområdet men tyvärr var inte Grönsvart på plats för avslutet.

Men GAIS lyckades inte behålla greppet om matchen och ju längre halvleken led jämnade Degerfors ut spelet. Hemmalaget fick också flera fina omställningslägen när Makrillarna satsade framåt och vid ett par tillfällen hade man möjlighet att dryga ut sin ledning. Kvaliteten i GAIS spel försämrades sedan efter hand som matchen tenderade att bli mer kamp och mindre skönspel. Ånyo föll precisionen i passningarna och Degerfors började snegla på klockan och gjorde sitt bästa för att låta tiden gå upp mot de 90.

Efter 83 minuter skulle Atleterna dock få en sista chans att komma tillbaka in i matchen. Luther Singh slog en lång boll från egen planhalva som ställde Luka Mijaljevic fri mot sista utposten Jesse Öst. Luka fick bollen förbi den utrusande målvakten som då fällde forwarden och drog på sig en frilägesutvisning. Grönsvart fick ett fint frisparksläge rakt framifrån och kanske skulle det kunna ge Makrillarna en möjlighet att kvittera DIF:s ledning?

Hemmalaget fick nu sätta in Oscar Klasson i målet men tyvärr lyckades GAIS inte testa reservkeepern då frisparken som följde hamnade i muren. Inte heller blev prövningarna för den inbytte målvakten speciellt stora under resterande del av matchen trots att Atleterna nu satsade allt framåt. GAIS lyckades inte dra nytta av det numerära överläget och ett vilt kämpande hemmalag kunde hålla undan. GAIS åkte därmed på sin andra raka förlust vilket är första gången det händer under säsongen.

Nu får laget samla ihop sig för att bryta den trista trenden hemma mot Halmstads BK fredagen den 14:e oktober. Tyvärr fick Björn Andersson sin tredje och Kieron Cadogan sin sjätte varning för säsongen vilket innebär att båda är avstängda i den matchen.

Degerfors IF 1 - 0 GAIS

  • måndag 3 oktober 2016 @ 19:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 1543
MÅL AST
12 3 Liam Davies
13 22 Alibek Aliev
14 10 Luka Mijaljevic Johan Ramhorn
15 8 Craig Henderson Robin Book
16 2 James Sinclair
17 30 Pascal Olsson
5
Matcher
1
Vunna
2
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

28 jun 16 19:30 Superettan GAIS - Degerfors IF 2 - 2
03 okt 16 19:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 1 - 0
27 maj 17 18:00 Superettan Degerfors IF - GAIS 2 - 1
28 aug 17 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 1 - 0
18 jun 18 19:00 Superettan GAIS - Degerfors IF 1 - 1